Martijn Gijsbertsen – Bedden tekort door komst Google + Google begint in 2019 met bouw + Frits Conijn – ’Datawethouder’ haalt Microsoft en Google naar de kop van Noord-Holland

Bedden tekort door komst Google

Schager Courant, 21 juni 2018

Schager Courant, 21 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Google begint in 2019 met bouw

Helderse Courant, 25 juni 2018

Helderse Courant, 25 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Datawethouder‘ haalt Microsoft en Google naar de kop van Noord Holland

Wereldspelers als Microsoft en Google haalt hij naar zijn gemeente, maar op dorpsniveau heeft Theo Meskers het moeilijker. De Wethouder Economische Zaken van de gemeente Hollands Kroon denkt liefst in grote lijnen. ‘Sommigen vinden hem een blaaskaak‘, zegt Peter Fekkes, raadslid namens GroenLinks, ‘maar hij krijgt wel dingen voor elkaar.’

Bijvoorbeeld als Microsoft laat weten misschien 2 miljard te willen investeren (https://FD.nl/ondernemen/1162895/microsoft-maakt-haast-met-datacenter-in-de-polder) in de kop van Noord Holland, een regio, die vooral bekend is van de bollenvelden en kassen. Op bedrijventerrein Agriport A7 overweegt de tech reus een gigantisch datacentrum te bouwen. VVD‘er Meskers vliegt naar het hoofdkantoor in het Amerikaanse Richmond, overtuigt de directie van de politieke wil van zijn gemeente en geeft zo het laatste zetje.

Volle kracht

Dat het bestemmingsplan nog gewijzigd moest worden, verzweeg hij niet‘, zegt Bjorn Borgers van Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord. ‘Hij vertelde een eerlijk verhaal.’

De 56 jarige Meskers oriënteert zich breed: hij probeert gevolgen voor de werkgelegenheid, de infrastructuur en het aantal te bouwen in huizen in kaart te brengen. En ook speurt hij in de Verenigde Staten naar mogelijkheden voor samenwerking tussen datacentra en agrarische bedrijven, bijvoorbeeld op het gebied van energie.

Terug in Nederland ging hij volle kracht vooruit‘, zegt Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport. Hij stelde direct een projectteam samen, zorgde dat de deelnemers Engels spraken en ondernemingszin hadden. ‘Binnen een halfjaar kreeg Agriport naast glastuinbouw een tweede bestemming: datacentra‘, aldus Kranenburg.

Doener

Theo Meskers afficheert zich graag als een doener, zo blijkt uit de psychologische test die hij publiceert bij zijn curriculum vitae. ‘Hij weet kansen te creëren, is ondernemend en zal zich inzetten om zijn doel te realiseren‘, aldus de tekst uit december 2017.

‘Ik ben geboren in een ondernemersgezin’, zegt Meskers. ‘Mijn vader was bollenboer en al op mijn tiende liep ik met bosjes tulpen of narcissen langs de deuren.’ Na de middelbare school vindt hij een baan bij het Noordhollands Dagblad, waar hij leerling journalist wordt. ‘Theo was een snelle werker‘, aldus een voormalige collega, ‘en kwam altijd terug met een verhaal.

In 1984 begint het dienstverband te knellen. Meskers wil vrijheid en gaat als freelancer aan de slag voor omroepen als Veronica, VARA en RTL4. En voor de EO produceert hij het Agrarisch Journaal en Rail Away, een programma dat bijzondere spoorlijnen overal ter wereld belicht.

Miljoenen euro’s duurder

Vanaf 2002 is Meskers actief als fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Anna Paulowna. Maar meer dan een bijbaantje is dat niet; voor kruimelwerk is de vader van vier kinderen niet in de wieg gelegd. Pas als Anna Paulowna in 2012 fuseert met Wieringen, Wieringermeer en Niedorp gaat hij vol voor de politiek en wordt hij loco burgemeester en wethouder Economische Zaken en Financiën.

In 2017 lijkt er een einde te komen aan zijn politieke carrière. Dat de verbouwing van de Multi Functionele Accommodatie in Anna Paulowna miljoenen euro’s duurder uitvalt, begrijpt de gemeenteraad. Maar dat de wethouder niet op de hoogte is van de overschrijding en dus de raad niet kan inlichten, kost hem de kop.

Grip verloren

Meskers had de grip verloren‘, zegt Sylvia Buczynski, raadslid namens de PvdA. ‘In zijn enthousiasme wil hij zo snel mogelijk veranderingen bewerkstelligen en loopt daarbij soms te ver voor de troepen uit.’ Maar de fouten worden hem vergeven. Begin 2018 keert Meskers terug in de gemeenteraad, niet veel later wordt hij benoemd tot wethouder.

Zo geniet Theo Meskers in functie wanneer Google laat weten op Agriport (https://fd.nl/ondernemen/1257847/techconcern-bouwt-datacenter-naast-microsoft-in-noord-holland) zeventig hectare te kopen. Een nieuw datacentrum lijkt aanstaande en de datawethouder hoopt op een miljardeninvestering, vele nieuwe huizen en honderden arbeidsplaatsen. Want zoals altijd denkt en rekent Theo Meskers bij voorkeur groot.

FD, 26 juni 2018

https://fd.nl/profiel/1258802/datawethouder-haalt-microsoft-en-google-naar-de-kop-van-noord-holland

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theo+Meskers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Google
https://robscholtemuseum.nl/?s=Microsoft

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image