Marten Visser – ’Liever Friesland’ + Friese vlaggen wapperen in Noord Holland + Sophie Kuitems – Friese vlag bij kasteel Radboud + Anja Roubos & Marten Visser – Per tractor Afsluitdijk over

Dan liever bij Friesland’: Boeren zijn starre houding van Noord-Hollandse politici spuugzat, ze willen het platteland afsplitsen en bij Friesland voegen, ’want daar hebben ze wel oog voor de boeren

Wieringerwerf – Boeren zijn starre houding van Noord-Hollandse politici spuugzat. Ze willen het platteland afsplitsen en bij Friesland voegen, ’want daar hebben ze wel oog voor de boeren.

Overal op het platteland de Friese vlag in top. Omdat agrarisch Noord-Holland zich afscheidt van het stedelijk deel van de provincie en zich aansluit bij Friesland.

Daar hebben ze wel oog voor de problemen van boeren, op het provinciehuis in Haarlem niet. Dat is de kern van de ludieke actie, die boeren lanceren.

Houdt N.Holland dit stikstofbeleid in stand... Dan horen wij vanaf nu bij Friesland (foto NHD)

Houdt N. Holland dit stikstofbeleid in stand… dan horen wij vanaf nu bij Friesland (foto NHD)

Onder het motto ’Houdt Noord-Holland de hakken in het zand, gaan wij naar Friesland’, roept initiatiefnemer Rob Smit uit Wieringerwerf mensen op een petitie op internet te tekenen. En massaal de Friese vlag uit te steken om aan te geven, dat ze liever in ’Friesland West’ willen wonen dan in Noord Holland.

In Friesland haalde gedeputeerde Johannes Kramer het strenge stikstofbeleid van tafel na de boerenprotesten, in Noord Holland gebeurde dat niet.

Hier wil het provinciebestuur niet luisteren“’, meldt akkerbouwer Smit. Misschien wel omdat de meeste politici uit stedelijke gebieden als Amsterdam en Haarlem komen, oppert hij. “Met deze actie willen we laten zien, dat we ons niet gesteund voelen door de coalitiepartijen in Haarlem.”

En ja: natuurlijk weet Smit ook, dat die afscheiding van Noord-Holland er nooit komt. Toch hangen er binnenkort grote Friese vlaggen langs de Afsluitdijk. “Zodat mensen die Noord Holland binnenrijden kunnen zien, dat wij bij Friesland willen horen.”

Ondertekening petitie gevraagd (foto petities.nl)

Ondertekening petitie gevraagd (foto petities.nl)

De petitie van Smit (https://www.petities.com/noordholland_wordt_friesland-west?fbclid=IwAR0T5PKv1RzCKaZmk6dIL2gC5koUTg0k_DiKTkONIUdXhyuAt3J14vfWfLs) was dinsdagmiddag door ruim 650 mensen ondertekend. De handtekeningen worden later aangeboden aan het provinciebestuur.

Noordhollands Dagblad, 22 oktober 2019, 14:33

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191022_84983384/dan-liever-bij-friesland-boeren-zijn-starre-houding-van-noord-hollandse-politici-spuugzat-ze-willen-het-platteland-afsplitsen-en-bij-friesland-voegen

Boerenprotest: de eerste Friese vlaggen wapperen in Noord-Holland

Wieringerwerf – Boeren tekenen met Friese collega’s een ’fusiedocument’, zodat Friesland West er kan komen.

Veel bijval voor de ludieke actie van Noord-Hollandse boeren. Hun petitie waarin ze pleiten voor aansluiting bij Friesland is al bijna vijftienhonderd keer getekend.

Rob Smit met Friese vlag bij zijn tractor (foto NHD)

Rob Smit met Friese vlag bij zijn tractor (foto NHD)

Het leeft wel“, zegt initiatiefnemer Rob Smit, akkerbouwer uit Wieringerwerf. “Ik krijg van alle kanten reacties. En de eerste Friese vlaggen hangen inmiddels her en der in de provincie.” Onder het motto ‘houdt Noord Holland de hakken in ’t zand, dan maar naar Friesland‘, lanceerde Smit de actie op internet.

De boeren zijn ietwat jaloers op hun collega’s in Friesland, want daar haalde gedeputeerde Johannes Kramer de strenge stikstofregels van tafel, vanwege het protest van de boeren.

In Noord Holland wil het provinciebestuur van geen wijken weten. Laat daarom het zuidelijke, stedelijke, deel van de provincie Noord-Holland blijven en voeg het platteland als ’Friesland West’ bij Friesland, suggereert Smit.

Behandelen

Hij hoopt dat er minstens vijfduizend mensen zijn die de internetpetitie gaan tekenen. “Dan moet het provinciebestuur het voorstel echt gaan behandelen.” Overigens weet Smit uiteraard ook wel dat het nooit tot afsplitsing zal komen, hij wil vooral een punt maken. “Laten zien, dat ze in Friesland wel oog hebben voor de belangen van de boeren en hier niet.

Morgen gaan Noord-Hollands boeren de Afsluitdijk over om aan de overkant hun Friese collega’s te ontmoeten. Ze zijn van plan om dan ook samen een semi officieel voorlopig fusiedocument te ondertekenen.

Helderse Courant, 23 oktober 2019, 20:55

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191023_83006563/boerenprotest-de-eerste-friese-vlaggen-wapperen-in-noord-holland-boeren-tekenen-met-friese-collega-s-een-fusiedocument-zodat-friesland-west-er-kan-kom

Protesterende boeren hijsen Friese vlag bij kasteel Radboud in Medemblik

Medemblik – Het Malieveld hebben ze gehad, het provinciehuis in Haarlem ook. Nu trekken de protesterende West-Friese boeren naar kasteel Radboud in Medemblik. Om 9 uur vrijdagmorgen hijsen ze daar de Friese vlag.

De boeren zijn ’klaar met het provinciebestuur van Noord Holland’.Als ze niet naar ons willen luisteren, kunnen we ons beter aansluiten bij Friesland. Daar is het nieuwe stikstofbeleid tijdelijk van tafel gehaald“, zegt een van de initiatiefnemers.

In de hele provincie wapperen op diverse plekken al grote Friese vlaggen. Langs snelwegen, bij bruggen, boerenbedrijven en richting de boot naar Texel. Vandaag gaan boeren per tractor de Afsluitdijk over om een fusieovereenkomst te tekenen. Ze worden daar met champagne opgewacht, zo is beloofd.

Noordhollands Dagblad, 24 oktober 2019, 17:14

Reacties:

Gerrit Lakeman de Derde
Ook bij mij een Friese vaandel in de mast. Maar die hangt er al jaren.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191024_18836769/protesterende-boeren-hijsen-friese-vlag-bij-kasteel-radboud-in-medemblik

Per tractor de Afsluitdijk over

Noord-Hollandse boeren per tractor de Afsluitdijk over om fusie met Friezen te bezegelen, ’maar met een aardappelrooier, dat moest maar niet.’

Of hij mee kan rijden met zijn aardappelrooier? Wil een van de protesterende boeren weten. Dat moesten we maar niet doen, is het antwoord van ’actieleider’ Rob Smit.

Een stoet tractoren op de Afsluitdijk? Prima. Trekt de aandacht en het overige verkeer kan er nog vrij vlot omheen. “Maar er wordt ook aan die weg gewerkt, daar moet het verkeer op één rijbaan. Moeten de automobilisten achter ons blijven. Met een tractor maak je nog een beetje snelheid, met een aardappelrooier niet. En het is niet de bedoeling, dat de andere weggebruikers hier al te veel last van hebben.

De tocht vandaag naar het tankstation bij Breezanddijk op Fries grondgebied is het voorlopige hoogtepunt van de actie van boeren om zich met het platteland van Noord-Holland af te splitsen en zich aan te sluiten bij Friesland. Ze zijn meer dan welkom, zeggen hun collega’s uit die provincie. Zij komen ook met hun tractoren naar het tankstation.

Champagne

Om daar samen een soort voorlopige fusieakte te tekenen, zodat noordelijk Noord Holland verder kan als Friesland West. Het gaat officieel, weet Smit. Lachend:”Ik heb begrepen, dat de Friezen een tafeltje meenemen, zodat we netjes kunnen tekenen. En dat ze voor champagne zorgen.”

En zo heeft iets, dat spontaan opborrelt in een van de vele app groepen van de boeren, zich in amper een week als een olievlek over de provincie verspreid. Op Texel, in Wieringerwerf, boven de A7 bij Abbekerk, bij Opmeer, in Katwoude: overal wappert de Friese vlag.

Akkerbouwer Smit uit Wieringerwerf is samen met Ad Baltus uit de Beemster een van de gezichten van de actie. Ze lanceren een petitie op internet om het Noord Hollandse platteland af te splitsen en aan te sluiten bij Friesland. Dik tweeduizend mensen hebben getekend.

De actie mag dan ludiek zijn – de boeren weten donders goed, dat het nooit tot een afsplitsing zal komen – de boodschap is bloedserieus zegt Smit. De boeren vinden, dat ze door het provinciebestuur in de steek worden gelaten.

Stedelijke regio

In Friesland heeft gedeputeerde Johannes Kramer het strenge stikstofbeleid van tafel gehaald na de boerenprotesten, in Noord Holland gebeurt dat niet. “Hier wil het provinciebestuur niet luisteren””, zegt Smit. De provinciale politiek wordt gedomineerd door mensen uit de stedelijke regio Amsterdam en Haarlem, die geen oog hebben voor de belangen van het platteland, zeggen de boeren.

Boertje plagen

De stikstofregels, die Noord-Holland bedacht heeft, zijn strenger dan de landelijke regels. Het lijkt op boertje plagen“, stelt Ad Baltus eerder deze week voor de camera van Powned. Smit: “Met deze actie willen we laten zien, dat we ons niet gesteund voelen door de coalitiepartijen in Haarlem.”

Omroep PowNed – Boer Slijptol en Boer Ad protesteren met Friese vlag in Noord-Holland

Gepubliceerd op Oct 23, 2019

Wie dacht dat het rustig is rond de boeren, heeft gerekend buiten de boeren uit Noord-Holland. Vanochtend zijn zij massaal hun provincie ingetrokken om overal Friese vlaggen op te hangen. Zij willen zich aansluiten bij Friesland nu daar de stikstofmaatregelen van tafel zijn geveegd terwijl ze in Noord-Holland niet gehoord worden. Slijptol wilde hier meer van weten en ging Friese vlaggen ophangen met boer Ad.

Hou PowNed in de lucht, word lid: http://bit.ly/34TCDit

Abonneer je op PowNed voor dagelijks verse videos!

PowNed op Facebook: https://www.fb.com/OmroepPowNed
PowNed op Instagram: http://www.instagram.com/omroeppowned
PowNed op Twitter: http://www.twitter.com/powned

Volg ook de PowNed verslaggevers op Instagram!

Adinda – https://www.instagram.com/adindakennedy
Charlotte – https://www.instagram.com/charlotte.pieters/
Dennis – https://www.instagram.com/dennis_schouten95/
Mark – https://www.instagram.com/markbaanders
Nadia – https://www.instagram.com/nadiapalesaa
Sensi – https://www.instagram.com/sensilowe
Vera – https://www.instagram.com/veraverzijl

Reacties:
https://youtu.be/WPVhpvbeRGU

Wolkom op Teksel (foto NHD)

Wolkom op Teksel (foto NHD)

Op Texel nemen de boeren al een voorschotje op de nieuwe situatie. Het Welkom op Texel, dat toeristen op grote borden kunnen lezen als ze van de veerboot afrijden is veranderd in Wolkom op Teksel.

Her en der op het eiland wappert de Friese vlag. Ook zijn er protestborden geplaatst met soms pittige teksten. Bij het gemeentehuis wappert de Friese vlag. De Texelse burgemeester Michiel Uitdehaag snapt het.

Hij begrijpt, dat de boeren boos zijn en hoopt, dat Den Haag de signalen opvangt en er iets mee doet,” meldt zijn woordvoerster. Iets minder in de smaak vallen de borden bij de ingang van Den Burg.

Rutte aan de top Boeren aan de strop| Klaver met een missie, boeren in een kissie! (foto NHD)

Rutte aan de top Boeren aan de strop| Klaver met een missie, boeren in een kissie! (foto NHD)

Met leuzen als Rutte aan de top, boeren aan de strop en Klaver met een missie, boeren in een kissie. “Dat kan niet. We gaan er vanuit, dat de boeren ze vrijdag na de actie zelf weghalen.” De boeren op Texel zijn het beleid van het provinciebestuur zat, legt Marco Zoetelief uit Oudeschild uit.

Hij is nog jong en wil graag verder als boer. “Friesland heeft een boerenhart en heeft het stikstofbeleid teruggetrokken. Haarlem niet, het is meer Randstad politiek wat ze daar bedrijven. Als deze maatregelen doorgaan, heeft dat verstrekkende gevolgen voor het eiland. Het gaat al jaren zo, maar nu komen we echt in opstand.”

Muziek

Dat klinkt melkveehouder Cees Schouten uit Midwoud als muziek in de oren. “De provincie Noord Holland lijkt niet veel op te hebben met haar agrarische inwoners. De Friezen hebben zich een stuk welwillender getoond.’”

Voor de automobilisten, die op de A7 het viaduct bij Abbekerk passeren: de Friese vlag, die daar hangt wordt u aangeboden door de West Friese boeren. Ze hebben op allerlei plekken een vlag opgehangen. Schouten: “Had ik voor mijn eigen erf alleen nog maar een klein Fries vlaggetje over. Ik ga nog maar wat nieuwe grote vlaggen halen.”

Koen Timmerman heeft een loonbedrijf in Benningbroek. Hij is er bij als de boeren tot twee keer toe massaal naar het Malieveld trekken. Indrukwekkend, zegt hij. Maar of het iets oplevert?

Er zijn mooie woorden gesproken, er wordt echt nagedacht. Maar vanuit de overheid verandert er helemaal niks. Wel in Friesland, waar de plannen tijdelijk van tafel zijn geveegd.” En daarom hijst Timmerman bij kasteel Radboud in Medemblik de Friese vlag. “Om aan de provincie te laten merken, dat we er klaar mee zijn.”

Piet de Boer uit Medemblik helpt hem een handje. Zelf zit hij in de wegenbouw. “Maar mijn hele familie zit in de veehouderij. Ik maak me sterk voor de nieuwe generatie, dat ook zij een toekomst hebben in de agrarische sector. Deze luchtbel moet worden doorgeprikt.

Rietvinkbrug

De mooie pompeblêden vlag, die wappert bij de Rietvinkbrug in de buurt van Monnickendam is gisteren hoogstpersoonlijk afgeleverd door een boer uit Friesland. “Die heeft hier gezeten met zijn bedrijf en is al jaren geleden vertrokken naar Friesland. Maar hij heeft altijd zijn vriendenkring aangehouden. Toen hij hoorde, dat we een Friese vlag nodig hadden, is hij in de auto gesprongen en deze kant opgereden’”, zegt Kees Jan Roos, melkveehouder in Katwoude.

Roos gaat vandaag nog wat vlaggen ophangen, maar laat het ritje over de Afsluitdijk aan zich voorbij gaan. “We hebben net een paar tripjes naar Den Haag gehad, er moet ook nog gewerkt worden.”

En wat vindt het publiek van de actie? Rob Smit ziet veel opgestoken duimen. “Over het algemeen staan de mensen wel achter ons.” Toch heeft Koen Timmerman uit Benningbroek ook wel mensen gehoord, die helemaal niet bij Friesland willen horen.

Die mensen zien dan twee heel grote voordelen over het hoofd, weet Ad Baltus. “De Beerenburg en de Elfstedentocht krijgen we er gratis bij.’”

Helderse Courant, 24 oktober 2019, 20:44

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191024_31262809/noord-hollandse-boeren-per-tractor-de-afsluitdijk-over-om-fusie-met-friezen-te-bezegelen-maar-met-een-aardappelrooier-dat-moest-maar-niet

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=boeren
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noord+Holland
https://robscholtemuseum.nl/?s=Friesland
https://robscholtemuseum.nl/bertus-ten-caat-de-opstand-der-braven-boerendrama-in-hollandscheveld-1963/

1 Comment

  1. Tis een kwestie van geduld voor half Noord-Holland Fries lult

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.