Marten Visser – Duinen op dijk, kunstwerk en informatiecentrum voor Petten + Roel van Leeuwen – CDA’er Jaap Bond: ’Serieuze belangstelling investeerders voor Pallas’

Duinen op dijk, kunstwerk en informatiecentrum voor Petten

Petten – Een kunstwerk bij de entree van het dorp, kunstmatige duinen bij de strandopgangen, een tijdelijk informatiecentrum in het kerkje en een pad van het dorpscentrum naar het strand.

De gemeente Schagen gaat binnenkort verder met de opknapbeurt van het kustdorp Petten. Voor Pasen 2019 moet het werk zijn afgerond, zo maakte wethouder Jelle Beemsterboer gisteravond duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst in het dorp. In Petten zijn al veel dingen aangepakt. Zo kwam er een heel nieuw plein en werden de tankvallen opgeknapt. In de volgende fase van het werk worden er duinen aangelegd op de dijk, bij de trappen naar het strand. “We willen, dat toeristen meteen zien, dat je hier naar het strand kunt. Nu is dat niet duidelijk door die dijk’”, aldus Beemsterboer.

Op de rotonde bij de entree van het dorp verrijst een kunstwerk. Vanuit het dorp komt er een wandelpad over camping Corfwater, zodat er een directe verbinding tussen centrum en strand ontstaat. Het pad wordt tijdelijk aangelegd: als de camping wordt omgevormd tot terrein met luxe vakantiehuizen komt er een definitief pad. Op de plek van Zand tegen Zee komt, ergens in 2020, een compleet nieuw informatiecentrum, als het aan Schagen ligt. Waar onder meer ECN en Pallas zich kunnen presenteren. Tot het centrum er is, wordt er in de kerk op het dorpsplein een informatiecentrum gemaakt. Of de financiering rond komt, is nog even afwachten, aldus Beemsterboer.

Zoals het ook nog steeds afwachten is, of er uiteindelijk vakantiehuizen op het strand kunnen worden gebouwd. De uitspraak van het Europees Hof, dat stelt dat Nederland te weinig doet om de uitstoot van stikstof tegen te gaan, doet weinig goeds vermoeden, moest Beemsterboer toegeven. Bebouwing op het strand zorgt voor extra verkeer en dus extra stikstof.

Noordhollands Dagblad, 14 november 2018, 21:27

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181114_96830715/duinen-op-dijk-kunstwerk-en-informatiecentrum-voor-petten

CDA’er Jaap Bond: ’Serieuze belangstelling investeerders voor Pallas’

Alkmaar – Verschillende marktpartijen hebben serieuze interesse om te investeren in de Pallas reactor, die in Petten moet worden gebouwd. Dat zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond tijdens een verkiezingsdebat in Alkmaar.

De reactor, die vooral bedoeld is voor de productie van medische isotopen, moet de opvolger worden van de huidige hoge flux reactor in Petten. Maar het project, dat minimaal 600 miljoen euro (Bond noemde een bedrag van 800 miljoen) moet kosten, kan alleen tot stand komen als private partijen hierin investeren.

Tegenstanders van de reactor betwijfelen, of er voldoende interesse vanuit de markt is. Zij vrezen niets terug te zien van de 40 miljoen euro, die de provincie Noord-Holland heeft geleend aan de stichting, die de komst van Pallas moet voorbereiden.

Tijdens een verkiezingsdebat in Alkmaar repte CDA’er Jaap Bond, die als gedeputeerde verantwoordelijk is voor het Pallas dossier, dat er twee partijen zijn, die bereid zijn om in het project te investeren. Er zou zelfs binnenkort een intentieovereenkomst worden getekend.

Een woordvoerster van Pallas, die ook in de zaal zat, wilde niet veel kwijt. Wel bevestigde ze, dat meerdere partijen serieuze belangstelling hebben voor het project.

Eerder gaf Pallas directeur Hermen van der Lugt in een interview met deze krant aan dat 2019 een cruciaal jaar wordt. Dit jaar moet duidelijk worden of er voldoende investeerders zijn.

Alkmaarse Courant, 28 februari 2019, 09:17

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190228_80169982/cda-er-jaap-bond-serieuze-belangstelling-investeerders-voor-pallas

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jelle+Beemsterboer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Petten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pallas