Marten Visser – 23 Jaar geleden kregen ze ruzie, om niks, maar de vrede is getekend en dus blazen De Knorhanen voor het eerst sinds 1996 op het carnavalsfeest van De Krabbetukkers

De Knorhanen met natuurlijk vooraan, in oranje pak, Kees Jan Tuin (foto Peter van Aalst)

23 Jaar geleden kregen ze ruzie, eigenlijk om niks, maar de vrede is getekend en dus blazen De Knorhanen voor het eerst sinds 1996 weer op het carnavalsfeest van De Krabbetukkers

Den Helder Een oude traditie herleeft. Voor het eerst sinds 23 jaar zijn De Knorhanen weer ’huisband’ bij carnavalsvereniging De Krabbetukkers.

Van 1963 tot 1996 speelden De Knorhanen al bij De Krabbetukkers, maar toen kwam er, door wrevel onderling, een kink in de kabel. De Bloaspoepers namen het over en luisterden tot vorig jaar het carnavalsfeest van De Krabbetukkers op.

Opgeheven

Maar die kapel is opgeheven, dus toen ontstond er een nieuwe situatie”, zegt Kees Jan Tuin van De Knorhanen. Volgens hem raakten de partijen in gesprek en waren ze er snel uit: De Knorhanen worden opnieuw hofkapel van De Krabbetukkers. Waarom? Nou, omdat we het allebei weer leuk vinden“, zegt Tuin.

Futiliteiten

Waar de ruzie destijds over ging? Over futiliteiten eigenlijk, zegt Tuin. “We waren het gewoon niet eens over hoeveel optredens we zouden doen en dat soort dingen. Geld? Ach, dat zal vast ook meegespeeld hebben. Maar niet voor de leden persoonlijk: bij ons heeft nog nooit iemand een EUro gevangen. Als we wat verdienen als De Knorhanen gaat dat honderd procent naar de vereniging.” Naar muziekvereniging Winnubst, bedoelt Tuin, want daar vallen De Knorhanen onder.

Vogelpoepers

Even een lesje carnavalsgeschiedenis, zegt Tuin. In de jaren tachtig en negentig rammelde het in Den Helder nog van de carnavalsverenigingen.

De Knorhanen poseren met de prins en zijn gevolg (foto Peter van Aalst)

De Knorhanen poseren met de Prins Edwin Krijns, eerder Wethouder en zijn gevolg, Kees Jan Tuin op de derde rij als derde van links (foto Peter van Aalst)

Je had De Vogelpoepers, De Blarenprikkers, De Klauwen Douwers en nog veel meer. De Klauwen Douwers en De Krabbetukkers waren de grootste. De Bloaspoepers speelde bij De Klauwen Douwers, De Knorhanen bij De Krabbetukkers.”

Herrie

Tuin: “Bij de Klauwen Douwers werd het op een gegeven moment wat minder, dus toen wij wat herrie kregen met De Krabbetukkers, dachten ze bij de Bloaspoepers: Pik in, ’t is winter. En zo is het gekomen en werden zij de hofkapel. Dat was ook wel prima toen hoor, geen scheve gezichten of zo. Maar nu is de situatie dus weer anders.”

Intocht

De Knorhanen zijn weer terug bij De Krabbetukkers. Na een pauze van 23 jaar. Was het wennen? Eigenlijk niet, zegt Tuin. “We hebben alweer een paar optredens achter de rug. Het is heel erg leuk allemaal. Zaterdagavond gaan we voor het eerst weer de intocht blazen.”

Dat is het moment waarop de Prins en zijn gevolg het feestpaleis Bastion Pierre binnen komen. Tuin: “Hoe we dat gaan doen, dat kan ik nog niet verklappen, maar we maken er een mooi spektakel van.

Helderse Courant, 18 februari 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200218_75731885/23-jaar-geleden-kregen-ze-ruzie-eigenlijk-om-niks-maar-de-vrede-is-getekend-en-dus-blazen-DeKnorhanen-voor-het-eerst-sinds-1996-weer-op-het-carnavals

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=carnaval+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Knorhanen
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Krabbetukkers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Jan+Tuin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Edwin+Krijns
https://robscholtemuseum.nl/?s=postkantoor