Marsha Bakker – Rogier Jonk, 25 jaar kunstpionier

Bergen – 25 jaar lang is Rogier Jonk al bezig met kunst onder de mensen te brengen. Hij promoot kunst en kunstenaars op geheel eigen wijze met ludieke, creatieve en soms financieel gewaagde projecten. De kunstenaarszoon streeft er naar om kunst op allerlei manieren onder de mensen te krijgen.

Zo bracht hij in een tijd, dat drukwerk nog erg kostbaar was, twee succesvolle kunstboeken uit van Herman Brood en Nic Jonk, een financieel riskante onderneming wat grote uitgevers toen niet aan durfden. Ook bedacht hij een spaarplan voor consumenten om via aankopen in de detailhandel voor kunst te sparen. Zijn idee werd al snel door airmiles gespot en Jonk werd ingelijfd bij het grote spaarconcern. Letterlijk duizenden kunstwerken kwamen door deze samenwerking in Nederlandse huiskamers terecht.

Ook lezersaanbiedingen voor tijdschriften of kranten, waarbij de lezer voordelig een kunstwerk kon bemachtigen, werden door de Noord Hollandse ondernemer georganiseerd. Klap op de vuurpijl was zijn actie voor het kunstblad Pallet. Daar ‘ronselde‘ Jonk 80 kunstenaars, waarvoor hij een giclee print maakte in een kleine oplaag. De printen werden willekeurig in het december nummer van Pallet gestoken. Zo werden de lezers getrakteerd op een gesigneerd en genummerd kunstwerk. Niet de minste kunstenaars deden hieraan mee. Ans Markus, Rob Houdijk, Peter Diem en Jan Sierhuis waren enkele namen van deelnemende kunstenaars.

In 2013 startte Jonk zijn galerie in Bergen. Ook hier was de uitvoering niet als gebruikelijk. De ruim 400 vierkante meter oppervlakte was voor galerie begrippen al extreem groot. Er kwam een grote expositiezaal. waar nog steeds toonaangevende kunst van nationale en internationale kunstenaars tentoongesteld wordt. Er kwam horeca bij en er werden units gemaakt, die kunstenaars kunnen huren om hun werken te exposeren. Een unieke formule. Een groot cultureel en culinair paradijs, waar op de dag van vandaag nog steeds kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar ontmoeten. Met zo’n 40.000 bezoekers per jaar is dit buitengewoon voor een galerie.

De laatste week van dit jaar viert de jubilaris het 25 jarig kunst ondernemen met een ‘dwaze week‘. Een grote collectie van zeefdrukken en litho’s en dergelijke zullen per vier stuks in kunstpakketten te koop worden aangeboden voor slechts € 99,- ( zo`n € 25,- per kunstwerk). Omdat de gemiddelde prijs voor een enkel kunstwerk al boven de honderd euro zit, is het duidelijk, dat er een voordeel van honderden euro`s per pakket is. Met werken van Herman Brood, Rob Scholte, Erik Tierolf, Nic Jonk, Rob Houdijk, Ans Markus en vele andere kunstenaars zijn het kunstpakketten met allure. De koper mag zelf een pakket naar keuze uitzoeken.

De dwaze weekends zijn het laatste weekend van 2019 en het eerste van 2020.

Rogier Jonk gallery & artcafé, Plein 7 Bergen, geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 20.00 uur.

Rodi, vrijdag 20 december 13:31 – 2019

https://www.rodi.nl/regio/bergen/167764/-rogier-jonk-25-jaar-kunstpionier

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rogier+Jonk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nic+Jonk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Herman+Brood
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ans+Markus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Sierhuis