Mark Duursma & Tom Kreling – Touw Trekken om een Nautisch Debacle + Delano Weltevreden – Bedreigde Politici, Ook in Den Helder

Touw Trekken om een Nautisch Debacle

Een Ambitieus Plan voor een Nautisch Thema Park werd een Kostbaar Drama. Hoe de Gemeente Den Helder zich uit leverde aan een Slimme Zaken Man.

Het Had Zo Mooi Kunnen Zijn. Een Attractie Park aan de rand van Den Helder dat honderd duizenden Bezoekers zou trekken. Op gezet met miljoenen Subsidie Geld en een Private Investeerder. Met een prachtige Replica van een VOC Schip. De Werk Gelegenheid in Den Helder zou op bloeien. Maar de Bezoekers blijven weg, en Onder Nemers zijn ontevreden. De Gemeente is mogelijk op gelicht met de Aan Koop van het VOC Schip. En het vertrouwen in de Private Partij is weg.

Het wachten in Den Helder is op de Bevindingen van het Openbaar Ministerie in Alkmaar. Dat onder zoekt al sinds april vorig jaar mogelijk gerommel met Subsidie Geld op het Nautische Thema ParkCape Holland. Ruim 80 miljoen gulden staken diverse Overheden in de Restauratie van de Oude Rijk Werf Willem Oord. Twintig ordners dik is het Juridische Dossier in middels. Lang zaam komen de Details naar buiten. Over de Moei Zame Samen Werking tussen het Dochter Bedrijf van de Gemeente, Willem Oord BV, en de Firma Libéma uit Rosmalen van Onder Nemer Dirk Lips. Over Onjuiste Cijfers en Mondelinge Over Één Komsten. De geur van Fraude en Mis Lukking stijgt op uit het Park.

De Gemeente Den Helder bracht vorige week zelf Informatie naar buiten, na dat Delen al waren uit gelekt. Zo bleek, dat de Directeur van Willem Oord BV en zijn rechter hand dubieuze Bonussen van ongeveer 15.000 euro hebben ontvangen van de Exploitant van het Thema Park, Libéma.

Ook de Top Attractie van Cape Holland, de VOC Replica Prins Willim, op de Spiegel staat Prins Willim, niet Prins Willem, is Onder Deel van het Justitiële Onder Zoek. Het Schip werd in 2003 door Lips gekocht van een Failliet Japans Open Lucht Museum. In de Samen Werking Over Één Komst tussen Den Helder en Libéma was in 2001 vast gelegd, dat Lips voor acht miljoen gulden een Historisch Schip zou kopen. Al gauw liet hij weten, dat de Prins Willim twaalf miljoen gulden ging kosten. Of de Gemeente via Dochter Onder Neming Willem Oord BV niet wilde bij dragen in de Extra Kosten?

Voormalig Commissaris van Willemsoord BV, Gerben Westerdijk, staat het nog helder voor de geest. Een fantastisch Schip, vonden ze de Prins Willim. En dat het Schip Meer dan het Af Gesproken Bedrag zou kosten, begrepen ze ook wel. En dus spraken ze af om Lips te gemoet te komen. Willemsoord BV zou als Tegen Prestatie 2,5 miljoen euro investeren in de Gebouwen op de voor malige Marine Werf. Die Gebouwen zijn Eigendom van de Gemeente, maar worden door Lips Gehuurd,  en vervolgens Door Verhuurd aan Deel Expoitanten.

Al gauw bereikten Westerdijk geruchten, dat het Schip veel minder had gekost dan twaalf miljoen gulden. Westerdijk vroeg om Op Heldering, hij was ten slotte niet alleen Commissaris bij Willemsoord, maar ook bij Libéma. ,,Maar Lips Weigerde te Laten Zien Wat hij b+Betaald had”, zegt Westerdijk nu. Op 1 februari jongs leden gaf hij daar om zijn Commissariaat bij Libéma op. Een week later kreeg Westerdijk als nog zijn Informatie. Maar niet van Lips.

Westerdijk werd als Getuige gehoord door de Rijk Recherche en kreeg bevestiging voor wat al tijden rond zoemde. De Prins Willim had Lips slechts 1,25 miljoen euro gekost. In de Stukken van het College staat hoe het Prijs Verschil is ontstaan ,,De Prijs van het Schip is Op Geblazen door Transactie tussen Vennootschappen van Libéma.” Westerdijk vindt het op zich slim wat Lips heeft gedaan, maar ,,Met Zo N Partner kun Je Natuurlijk Moeilijk Werken”.

Behalve het College van B&W heeft niemand nog vertrouwen in de Exploitant van Cape Holland. Voor de drie Commissarissen van Willemsoord BV, onder wie een Wet Houder van Den Helder, was dat ontbrekende vertrouwen reden om per 1 juni op te stappen. Raad Leden vertrouwen de Informatie Voor Ziening van B&W niet meer en twijfelen op hun Web Logs aan de Capaciteiten van Burgemeester Jeroen Staatsen (VVD). De Eaad besloot vorige week een eigen Onder Zoek te starten naar het ,,Door het College Gevoerde Beleid in zake Cape Holland en de Oude Rijk Werf Willem Oord‘. Een Parlementaire Enquête, noemen ze het in Den Helder. Burgemeester Staatsen, die niets voelt voor zo’n Onder Zoek, weigert met de Pers te praten.

Libéma, gestart in 1982 met de aankoop van het Autotron in Drunen, exploiteert themaparken, vakantieparken en beurzen. Het bedrijf is gek op publiek-private samenwerking (PPS) met gemeenten, zo blijkt uit de betrokkenheid bij het Stripmuseum in Groningen, Ecodrome in Zwolle en het Sportiom in Den Bosch. Ook Zwolle en Den Bosch verwijten Libéma te weinig te investeren. Directeur Dirk Lips, de andere hoofdrolspeler in het Helderse drama, weigert net als de burgemeester met de pers te praten.

Op het terrein in Den Helder zitten verschillende exploitanten, die panden huren van Lips voor een bioscoop, een amusementshal en een kinderspeelparadijs. Zij leven eveneens in onmin met Lips. Een aantal weigert al een tijdje een gedeeltelijk of volledig huur te betalen, omdat het park bij lange na niet de beloofde trekpleister is geworden. In plaats van de beoogde 50.000 bezoekers per maand, kwamen er afgelopen jaar gemiddeld minder dan 10.000 per maand. Bovendien wordt er niet geïnvesteerd om gebouwen aantrekkelijker te maken; tochtvrij bijvoorbeeld. Lips ontving 850.000 euro aan huur per jaar, tweeënhalf keer zoveel als hij zelf aan de gemeente betaalt aan huur voor dezelfde panden. Daarnaast verhoogde Lips de huren met zes procent naar aanleiding van de investeringen die de gemeente deed in de panden als tegenprestatie voor de prijs van de Prins Willim.

Dan is er nog de kwestie met basketbalclub Cape Holland Den Helder, blijkt uit de stukken van de gemeente. Libéma sponsort de profclub drie jaar lang voor 115.000 euro per jaar. Daar bedrag houdt volgens Lips verband met de investering van 2,5 miljoen euro van Willemsoord BV, dus eigenlijk de gemeente, in de gebouwen van Willemsoord. En daar staat geen huurverhoging aan Libéma tegenover. Tenminste, dat schreef Lips in brieven van februari en maart dit jaar aan respectievelijk Westerdijk en het college. B en W beweren desondanks in een officiële verklaring van 8 juni dat er geen relatie bestaat tussen de sponsoring en de investeringen.

Eén ding weet Westerdijk wel. Dat de burgemeester Willemsoord op een gegeven moment vroeg de basketbalclub te sponsoren, en na de weigering van Willemsoord op de proppen kwam met Lips als geldschieter. Of daar iets tegenover staat? Westerdijk blijft even stil. Dat is de vraag, zegt hij uiteindelijk.

Cape Holland hangt als een molensteen om de nek van de lokale politiek. Den Helder laat zien wat er mis kan gaan als publiek en privaat geld tot elkaar zijn veroordeeld. De commissarissen van Willemsoord en de gemeenteraad van Den Helder zien genoeg redenen om definitief te breken met Dirk Lips. Maar burgemeester en wethouders van Den Helder willen met hem doorgaan. Begin deze maand hebben ze een intentieverklaring opgesteld waarin ze dat aangeven. Na een feitenonderzoek concludeerde het college immers dat er ,,geen sprake is van een ernstige formele juridische tekortkoming” van Libéma. De intentieverklaring ligt nu ter goedkeuring bij de gemeenteraad.

Waarom houdt het college van Den Helder zo angstvallig vast aan de samenwerking met Lips? Westerdijk weet het niet. D66-fractievoorzitter Pia Bruin begrijpt het ook niet en vraagt zich af wat erachter zit. Roel Prins, raadslid namens Lijst Prins, kent wel de geruchten. Het college zou al afspraken hebben gemaakt met Libéma over de ontwikkeling van het zogenoemde `blokjesgebied’, onderdeel van de ambitieuze stadsvernieuwing die Den Helder tot 2020 heeft gepland.

,,Absolute onzin”, zegt wethouder Jan de Groot van de partij Leefbaar Den Helder. De gemeente gaat door met Libéma omdat tot nu toe er geen objectief en aantoonbaar bewijs is dat het bedrijf iets fout heeft gedaan, aldus De Groot. ,,Lips is gewoon een goede zakenman. Misschien kunnen wij als gemeente daar niet goed mee omgaan.”

Een andere verklaring voor het niet willen breken met Libéma is de te verwachten financiële schade. In een brief aan de raad schrijven B en W dat een breuk met Libéma ernstig wordt ontraden door de stadsadvocaat. ,,Dit zou leiden tot een langdurige juridische strijd – met vorderingen over en weer en een onzekere uitkomst – waarin het project en de stad alleen maar verliezer zou zijn en de financiële risico’s groot.” Met andere woorden, zegt het college tegen de raad: we hebben geen keus.

Wolter Lemstra, Eerste-Kamerlid van het CDA en als hoogleraar deskundig op het gebied van PPS-constructies, stopte om gezondheidsredenen in april als voorzitter van de Beheer- en Ontwikkelingsraad van Willemsoord BV. Een PPS staat of valt met vertrouwen, aldus Lemstra, en dat vertrouwen is gebroken. Vanaf nu kan het twee kanten op met Cape Holland, denkt hij, en dat hangt af van waar het openbaar ministerie mee komt. ,,Misschien duurt het zo lang, omdat ze niets hebben. In dat geval kan het vertrouwen worden hersteld. Als ze wel iets hebben gevonden, moeten gemeente en Libéma uit elkaar. Dan neemt een andere private partij het project wel over.”

Het Helderse gemeentebestuur heeft in ieder geval al iets geleerd over het fenomeen publiek-private samenwerking. Wethouder De Groot: ,,Borgen van het publieke belang is een allejezusse toer.”

NRC Handelsblad, 18 juni 2005

https://www.nrc.nl/nieuws/2005/06/18/touwtrekken-om-een-nautisch-debacle-10543375-a714058

Bedreigde Politici, Ook in Den Helder

Kees Visser (VVD)

Bedreigingen aan het adres van plaatselijke bestuurders. Burgemeester en wethouders houden de kaken stijf op elkaar, maar VVD’er Kees Visser zegt dat hij in zijn periode als wethouder ernstig bedreigd is.

Bedreiging en intimidatie van bestuurders is actueel geworden door een oproep van de Wethoudersvereniging. De club wil dat het kabinet snelrecht toepast wanneer wethouders worden bedreigd. Aanleiding is het verhaal van wethouder en locoburgemeester Bouke Arends van Emmen. Hij moest onderduiken na bedreigingen die volgden op de sluiting van het clubhuis van motorclub No Surrender. De politie heeft geen aanwijzingen dat de club daar zelf verantwoordelijk voor was.

Aan Gifte

Burgemeester Koen Schuiling wil slechts kwijt dat de gemeente altijd aangifte doet van bedreiging en intimidatie. Woordvoerster Joyce in T Veld meldt dat er in 2016 en 2017 geen aangifte is gedaan. Kees Visser was van 2010 tot 2014 wethouder. “Ik ben in de raadszaal eens bekogeld met eieren. Dat is op zich al vervelend, omdat je je afvraagt of het de volgende keer een baksteen of iets ergers is. Maar ik ben ook ernstig bedreigd. Daar ga ik geen details over verstrekken. Ik wil alleen kwijt dat het erg ingrijpend was, ook voor mijn familie. Er is aangifte gedaan, de recherche heeft de zaak opgelost. Meer wil ik er niet over zeggen.”

Visser stelt dat bestuurders niet alleen met fysieke dreigingen te maken hebben. ,,Je moet er ook voor waken dat je chantabel wordt. Oppassen met het aannemen van uitnodigingen of het accepteren van cadeaus. Je declaraties moeten in orde zijn. Daarom controleerden wij in het college elkaars declaraties. Maar je kunt door roddel ook in problemen komen. In Nederland ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Maar als het een bestuurder betreft wordt al gauw gedacht ’waar rook is, is vuur’ en moet je je eigen onschuld aantonen.’’ Nederland telt 1430 wethouders. De Wethoudersvereniging heeft 850 leden. De club heeft in 2015 onder een derde van de leden een enquête over bedreiging, intimidatie en geweld gehouden. ,,Daaruit bleek dat tweehonderd wel eens zijn bedreigd, geïntimideerd of agressief bejegend. Landelijk vertaald, betekent het dat het er drie keer zo veel zijn’’, vertelt Jeroen van Gool, plaatsvervangend directeur van de vereniging.

De Wethouder Vereniging heeft de respondenten vertrouwelijkheid en anonimiteit beloofd. Van Gool kan daarom niet zeggen hoe het in de Kop van Noord Holland met intimidatie en bedreiging van wethouders is gesteld. Politici van de Stadspartij, qua zetels de grootste in Den Helder, hebben niet te maken gehad met intimidatie, bedreiging en geweld, zegt gemeenteraadslid Harrie van Dongen. ,,Af en toe een vervelend mailtje van iemand die wat van zich af wil schrijven. Serieuze problemen hebben we niet.’’

Die had Leefbaar Den Helder wel, de in middels op gedoekte Partij van Dirk Gorter en oud Wet Houder Jan de Groot. Een Auto Ruit van De Groot was met een Bak Steen aan diggelen gegooid. Per Email werd hem mee gedeeld , dat de Dader hem eigenlijk had willen om leggen. ,,Ik Heb Me Bedreigd Gevoeld’, zei De Groot, die in 2002 aan trad als Wet Houder. Oud Wet Houder Bernard Fritzsche werd rond het Faillissement van Wel Zijn Organisatie Triton samen met zijn Collega Paul Kragt af gebeeld op een Poster, waar ook een Kruis op stond. Het Kruis stond Symbool voor de Ter Ziele Gegane Organisatie. Fritzsche vond dat een Passieve Vorm van Bedreiging. Hij deed ook Aan Gifte van Smaad en Laster, maar het Openbaar Ministerie zag geen brood in een Straf Rechtelijk Onder Zoek.

Noord Holland Dag Blad, 2juni 2017, 18:29

https://www.noordhollandsdagblad.nl/incoming/bedreigde-politici-ook-in-den-helder/9780876.html

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mark+Duursma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noord+Holland+Dag+Blad
https://robscholtemuseum.nl/?s=OM
https://robscholtemuseum.nl/?s=Openbaar+Ministerie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Openbaar+Ministerie+Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijk+Recherche
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dirk+Gorter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+de+Groot
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ik+Heb+Me+Bedreigd+Gevoeld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bak+Steen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Auto+Ruit+Jan+de+Groot
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bernard+Fritzsche
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Kragt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wel+Zijn+Organisatie+Triton
https://robscholtemuseum.nl/?s=Faillissement+Wel+Zijn+Organisatie+Triton
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kruis+Symbool+voor+Ter+Ziele+Gegane+Organisatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kruis+Symbool
https://robscholtemuseum.nl/?s=Passieve+Vorm+van+Bedreiging
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aan+Gifte+Smaad+en+Laster
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leefbaar+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wet+Houder+Vereniging
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gemeente+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Samen+Werking+Over+Één+Komst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dirk+Lips
https://robscholtemuseum.nl/?s=Libéma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Basket+Bal+Club+Cape+Holland+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=VOC
https://robscholtemuseum.nl/?s=VOC+Schip
https://robscholtemuseum.nl/?s=Prins+Willem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Prins+Willim
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dochter+Onder+Neming+Gemeente+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nautisch+Thema+Park
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cape+Holland
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gerben+Westerdijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Commissaris+Willemsoord+BV
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Oord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Oord+BV
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marine+Werf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijk+Werf+Willem+Oord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Exploitant+Willem+Oord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mondelinge+Over+Één+Komst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fraude
https://robscholtemuseum.nl/?s=Den+Helder

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*