Marischka de Jager – Ontwikkeling nieuw stadhuis Den Helder in handen van Zeestad: Volgende week eerste schetsontwerpen + DHA – Stadhuis van Zeestad + Marischka de Jager – Stadhuis

Ontwikkeling nieuw stadhuis Den Helder nu in handen van Zeestad: volgende week volgen eerste schetsontwerpen

Den Helder – Ontwikkelmaatschappij Zeestad is sinds deze week officieel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe stadhuis op Willemsoord. Volgende week donderdag worden de eerste schetsontwerpen gepresenteerd.

Met het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst, heeft de gemeente Den Helder formeel het stokje overgedragen aan Zeestad. Daarmee zijn ook de financiën in handen van de ontwikkel maatschappij.

Wethouder Michiel Wouters en Zeestad directeur Ferdinand Vreugdenhil hebben de overeenkomst ondertekend in gebouw 66. Het is de bedoeling dat op deze plek over een aantal jaar de publieksbalies, raadszaal en een multifunctionele ruimte komen voor (nautische) evenementen. Gebouw 72 wordt ontwikkeld als onderkomen voor ambtenaren van de gemeente.

Wij gaan vol vertrouwen de ontwikkeling in van dit unieke project. Binnenkort kunnen we officieel de architecten presenteren. De keuze is gevallen op een ijzersterke combinatie van een restauratie architect en architect met veel ervaring met binnenstedelijk bouwen. Ook zijn straks andere deelnemende partijen uit het bouwteam bekend. Denk hierbij aan de installatie adviseur, bouwfysica adviseur en bouwkosten manager. Dit is dan het startschot van het ontwerptraject“, meldt Vreugdenhil.

Wethouder Michiel Wouters is enthousiast over de plannen van de architecten: “Zij geven het vertrouwen, dat de gebouwen behouden blijven en het karakter er van in stand blijft. Straks staat daar een fantastisch mooi stadhuis, midden in het Nautisch Hoofdkwartier. Een stadhuis voor inwoners en ambtenaren, waar ontmoeting belangrijk is en waar genoeg ruimte is voor activiteiten en de Museumhaven.’’

Helderse Courant, 18 februari 2020, 10:54

Reacties

Fred Brand
Er is toch al een stadhuis op de Kerkgracht. Wat nu voor een vermogen wordt op geknapt. Dan zijn we er toch!!! Waarom die toestanden op Willemsoord???

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200218_45802866/ontwikkeling-nieuw-stadhuis-DenHelder-nu-in-handen-van-Zeestad-volgende-week-volgen-eerste-schetsontwerpen

Ontwikkeling stadhuis in handen van Zeestad

Den Helder Ontwikkel maatschappij Zeestad is sinds 17 februari 2020 officieel verantwoordelijk voor de realisatie van het nieuwe Helderse stadhuis op Willemsoord. Met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst heeft de gemeente Den Helder formeel het stokje overgedragen aan Zeestad voor de totstandkoming van de gebouwen 66 en 72 tot Het Nautisch Hoofdkwartier. Daarmee zijn ook de financiën in handen van de ontwikkel maatschappij.

Wethouder Michiel Wouters en Zeestad directeur Ferdinand Vreugdenhil hebben de overeenkomst ondertekend in gebouw 66. Op deze plek komen over een aantal jaar de publieksbalies, raadszaal en de multifunctionele ruimte met voldoende plek voor (nautische) evenementen. Gebouw 72 wordt ontwikkeld tot back office voor medewerkers van de gemeente.

Directeur Zeestad, Ferdinand Vreugdenhil: “Wij gaan vol vertrouwen de ontwikkeling in van dit unieke project. Binnenkort kunnen we officieel de architecten presenteren. De keuze is gevallen op een ijzersterke combinatie van een restauratie architect en architect met veel ervaring met binnenstedelijk bouwen. Ook zijn straks andere deelnemende partijen uit het bouwteam bekend. Denk hierbij aan de installatie adviseur, bouwfysica adviseur en bouwkosten manager. Dit is dan het startschot van het ontwerptraject.”

Ontmoeting

Wethouder Michiel Wouters is enthousiast over de plannen van de architecten: “Zij geven het vertrouwen, dat de gebouwen behouden blijven en het karakter ervan in stand blijft. Straks staat daar een fantastisch mooi stadhuis, midden in Het Nautisch Hoofdkwartier. Een stadhuis voor inwoners en ambtenaren waar ontmoeting belangrijk is en waar genoeg ruimte is voor activiteiten en de Museumhaven.”

18 februari 2020

Reacties

Ed Schotman
18 februari 2020 At 11:22
Kan hier niet meer boos over worden en het was al bekend in april 2019, dat Zeestad hier verantwoordelijk voor zou worden. Het enigste wat van belang is, dat ze binnen het budget blijven wat er is afgesproken. Helaas gaat het daar meestal mee fout gezien de vele ambtelijke projecten, die er gerealiseerd zijn in Nederland.

Dirky
18 februari 2020 At 11:22
Raar plan en op een verkeerde plek. Maar ik behoor echter tot een zeer klein aantal tegenstanders.

Hellen
18 februari 2020 At 11:33
Minder klein dan jij denkt.

Monique_K
18 februari 2020 At 16:34
Zeer klein? Denk eerder, dat de groep voorstanders zeer klein is, daarom wordt ook een referendum tegengehouden en wordt niet gepraat over de handtekeningen, die verzameld zijn door Dhr. Klut en vrienden.

Mandy Seinstra
18 februari 2020 At 11:26
Verscheidene politieke partijen hebben in hun partijprogramma opgenomen om tot een afbouw van de organisatie Zeestad over te gaan. Onder andere de partij Behoorlijk Bestuur van deze Wethouder Wouters. Uit niets blijkt dit, helaas. We blijven tot onbepaalde tijd doorgaan met deze autocratische ondoorzichtige organisatie. Het electoraat zou zich bij de nieuwe verkiezingen eens flink achter de oren moeten krabben om nog op deze ondemocratische voet door te gaan.

Monique_K
18 februari 2020 At 16:36
Meneer Wouters is gewoon overgestapt naar een andere partij met een andere mening.

JB
18 februari 2020 At 11:38
Is de gemeente niet met 51% de grootste aandeelhouder in Zeestad en behoudt het hierdoor ook de verantwoordelijkheid? Links of rechtsom, dat gemeentehuis gaat daar komen. Tja, de term farizeeër is voor sommige Wethouders wel op hun plaats.

’t Kraaiennest
18 februari 2020 At 14:41
Juridische Constructie
Zeestad is een CV/BV, een commanditaire vennootschap met twee stille vennoten en één beherend vennoot. De beherend vennoot handelt namens de CV. De provincie Noord Holland en de gemeente Den Helder zijn beiden voor 49,5% commanditair vennoot. De besloten vennootschap, waarin gemeente en provincie beiden 50% van de aandelen hebben, is voor één procent de beherend vennoot van de CV. De BV wordt bestuurd door de directeur van Zeestad, die wordt aangesteld door de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA).

Bastiaan Poorten
18 februari 2020 At 11:38
Mooie mijlpaal van een zeer mooi project, waar uiteindelijk Den Helder weer een stukje mooier van wordt, en ook aantrekkelijker om deze mooie stad te bezoeken! Keep up the good work!

R……..
18 februari 2020 At 15:08
Alleen jammer, dat door dit ridicule plan er een hoop evenementen niet meer door kunnen gaan en dus Den Helder minder interessant gaat worden voor de inwoners en eventuele toeristen. En dus de door u bedachte bezoeken eerder gaan dalen, omdat er weinig animo is om alleen naar een verkloot gebouw te gaan staan kijken.

Bastiaan Poorten
18 februari 2020 At 15:22
R…. (wellicht netjes om jezelf gewoon kenbaar te maken) – maak je opmerking eens specifieker (welke ‘enorme’ evenementen, die vele bezoekers trekken gaan dan niet door?).
Laten we ook eens positiever kijken naar het geheel. Dit gemeentebestuur is daadkrachtig en staat voor verandering, die de stad nodig heeft.

Boaz
18 februari 2020 At 16:11
Bastiaan, je hebt het bij het verkeerde eind. Door de jaren heen is de samenstelling van het gemeente bestuur dusdanig, dat hoofdpijndossiers eenvoudig nu worden goedgekeurd.
Je hoort niets meer van BvDH; de pizzaboer heeft zijn woord niet gehouden.

R……..
18 februari 2020 At 16:16
Bijna elk (groot) evenement gehouden op Willemsoord maakt gebruik van gebouw 66 en kan dus daar niet doorgaan, omdat er geen ruimte meer beschikbaar is.
Dit gemeente bestuur heeft alleen maar oog voor zichzelf, geen enkel gehoor voor de (betalende) burger, veegt burgerinitiatieven en referenda van tafel, het is eerder een dictatuur dan een democratie hier en u met uw oogkleppen heeft dit niet door.

Boze Milennial
18 februari 2020 At 11:59
Oh, verrassend. Dat zag natuurlijk niemand aankomen.

Boze Millennial
18 februari 2020 At 12:00
Oh, heel verrassend. Dat zag natuurlijk niemand aankomen.

Paul Koopman
18 februari 2020 At 12:20
Het is in dit kader wellicht verstandig het NHD te lezen, waarin de deskundigen het woord voeren!

Mandy Seinstra
18 februari 2020 At 12:41
Ook een medewerker van Zeestad, meneer Koopman?

Ed Schotman
18 februari 2020 At 12:20
Eigenlijk heeft dit artikel c.q. berichtgeving door het College geen enkele toegevoegde waarde, te meer daar dit al in april 2019 al was besloten: http://www.denhelderactueel.nl/2019/04/realisatie-stadhuis-willemsoord-nu-definitief-in-handen-Zeestad/. De enigste reden zou kunnen zijn, dat men op de hoogte is van de felle protesten c.q. ingezonden artikelen, die er de komenden weken in de Helderse Media worden geplaatst in verband met het stadhuis op Willemsoord, waarbij de politiek uit Den Helder, die voor dit plan zijn een spiegel wordt voor gehouden.

HTD
18 februari 2020 At 13:28
Dit was al lang bekokstoofd, echter de betrouwbaarheid van diverse personen betwijfel ik, welke partij had ook alweer in het partijprogramma staan, weg met Zeestad?
Wat gaat het ons als burger nu weer kosten en wat blijft er over van het nautisch erfgoed?
NHD = Helderse suffertje, heer Koopman.

Jacques Bierens
18 februari 2020 At 13:37
Wil even opmerken, dat Behoorlijk Bestuur nog steeds tegen het stadhuis is op Willemsoord. De heer Wouters is GEEN wethouder van BB, maar van Beter voor Den Helder.

Mandy Seinstra
18 februari 2020 At 15:46
Nee, nou wordt ie fraai, meneer Bierens. Hij was toch lijsttrekker voor Behoorlijk Bestuur? De mensen hebben op Wouters gestemd met het door U gestelde “geen stadhuis op Willemsoord.” Is dit een bananen republiek, dat dezelfde heer Wouters als Wethouder voor een andere partij een overeenkomst tekent voor bouw van een stadhuis op Willemsoord? Wat een kiezersbedrog, van Behoorlijk Bestuur, zowel als van Beter voor Den Helder.

SK
18 februari 2020 At 14:22
Zakkenvullers!

Marc
18 februari 2020 At 15:03
Het houdt niet op.

juttertje 51
18 februari 2020 At 16:09
Wouters de grootste leugenaar, die er is. Gewoon over gestapt naar die maffia partij van Assorgia.

Rasjutter
18 februari 2020 At 17:04
De heer Wouters moet nu pakken wat hij pakken kan, want over twee jaar is zijn politieke loopbaan echt voorbij, bij welke partij dan ook.
Als je mensen zo kunt belazeren, dan houd het snel op.

R……..
18 februari 2020 At 17:21
Dit geintje gaat de Heldersche burger wel 270 euro kosten las ik laatst. En maar juichen, runderen!

ED
18 februari 2020 At 18:12
Een Abeline paradox.
Ik zie geen enkel voordeel van gemeentelijke huisvesting in dit historisch pand. Wat jammer dat, vanuit voortschrijdend inzicht (kennelijk onvoldoende aanwezig) , er niet een betere bestemming is gevonden voor het gemeentehuis. Deze huisvesting ontneemt potentiële ondernemers kansen om voor nog meer uitgaansvreugde voor jong en minder jong te zorgen.
In het, uitbreidende, digitale tijdperk zijn er voor onze volksvertegenwoordigers zat mogelijkheden om met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast kunnen beide Wijkhuizen worden ingericht op vergaderingen. Hoe dicht bij de burger wil je staan? Krijgen beide huizen ook nog eens een extra invulling. Er is helemaal geen nieuw gemeentehuis nodig!
Geen geld meer naar huisvesting van onze vertegenwoordiging. Geld moet vooral gaan richting het sociale domein.

Test1234
18 februari 2020 At 18:44
Het kan natuurlijk niet, maar hier zou een motie van wantrouwen door de Helderse bevolking tegen de Wethouder Wouters zeer op zijn plaats zijn.

Richard
18 februari 2020 At 20:11
Ik zeg: doorpakken met dat stadhuis en liefst zo snel mogelijk.

Ferry
18 februari 2020 At 22:34
De foto spreekt al boekdelen “de twee Ceausescu’s” van het noorden.
Schijt aan enig democratisch moraal.
Sprekend over “nautisch hoofdkwartier” is nog iets van blijven hangen,maar reeds lang verkwanseld.
Zoals zoveel van beide heren.
Zwalkers vind ik ze.

René Smit
19 februari 2020 At 10:27
Ben een leek op dit vlak (modesto topos), maar hoeft er bij een miljoenenproject als dit niet (EUropees) aanbesteed te worden??
Elke keer als ik langs het voormalig postkantoor fiets, denk ik: daar had prima een (deel van het) stadhuis in gerealiseerd kunnen worden. Busverbindingen te over, station. Parkeren op een deel van het Vinkenterrein.
Te simpel gedacht allemaal, vermoed ik.

https://denhelderactueel.nl/2020/02/ontwikkeling-stadhuis-in-handen-van-Zeestad/

Stadhuis

Nieuwbouwvariant op stationslocatie op locatie van Rob Scholte Museum, sloopwerk ten bate van ontwikkeling door Tuinl bezig(foto Zeestad)

Nieuwbouw variant op stationslocatie op locatie van Rob Scholte Museum, sloopwerk ten bate van ontwikkeling door Tuin bezig (foto Zeestad)

Het is niet, dat we lijnrecht tegenover elkaar staan, Henk en ik. Dat niet. Maar af en toe kan het wel een flinke discussie opleveren. Want de plek voor een nieuw stadhuis, daar heeft tenslotte iedereen in Den Helder wel een mening over. Henk kan voornamelijk argumenten bedenken waarom het een goed idee is om de hele bups te verhuizen naar Willemsoord. Het enige tegenargument, waarover we het eens zijn, is de ontoereikende infrastructuur en de slechte bereikbaarheid met al dat verkeer van en naar Texel.

Ik kan een heel eind met Henk mee gaan maar iets in me zegt, dat het niet helemaal klopt. “Het is meer een gevoel“, zeg ik. “Zo’n nautisch complex, cultuurhistorisch erfgoed en dan vullen we twee van de grootste panden met kantoor.

En daar wringt natuurlijk ook gelijk de schoen. Die panden zijn kennelijk op geen enkele andere manier te vullen. “Twee niet renderende panden worden op deze manier renderend gemaakt’” zei Wethouder Kees Visser een jaar geleden daarover. En daarmee is Willemsoord logischerwijs van een probleem verlost. En ook De Kampanje krijgt met evenementen, die voorheen in gebouw 66 werden gehouden en nu naar de Stadshal kunnen, meer geld in het laatje. Allemaal winnaars.

En toch knaagt het aan me. Het is een gevoel en met gevoelens win je geen discussies. Dat snap ik. En ik snap ook dat het gezever over de plek voor een nieuw stadhuis een keer moet ophouden.

Persoonlijk vind ik het nog steeds jammer, dat het mooie plaatje waar de Helderse inwoners zes, zeven jaar geleden massaal voor kozen – voor één van de drie nieuwbouwvarianten op de stationslocatie – bij een plaatje is gebleven. Maar wie weet staan Henk en ik straks lijnrecht naast elkaar, samen te stralen van trots bij een mooi, nieuw stadhuis. Op Willemsoord.

Helderse Courant, 19 februari 2020, 07:01

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200218_71784067/column-in-60-seconden-stadhuis

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=stadhuis+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Vreugdenhil
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Visser
https://robscholtemuseum.nl/?s=Carlo+Assorgia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=gebouw+66
https://robscholtemuseum.nl/?s=gebouw+72
https://robscholtemuseum.nl/?s=ambtenaren
https://robscholtemuseum.nl/?s=ontmoeting
https://robscholtemuseum.nl/?s=stationslocatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=postkantoor