Marischka de Jager – ‘Marine maakt de stad uniek’ + DHA – Opnieuw gemeentelijke prijsvraag kunst en cultuur + Michiel Snik – Kunstprijs van twintig mille voor promotie Den Helder

‘Marine maakt de stad uniek’

Helderse Courant, 15 november 2017

Helderse Courant, 15 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Opnieuw gemeentelijke prijsvraag kunst en cultuur

Den Helder – Ook voor volgend jaar organiseert de gemeente Den Helder een prijsvraag om de stad met cultuur meer op de kaart te zetten. Iedereen, die een idee voor een vernieuwend initiatief of experiment in de kunst of cultuur heeft, is van harte uitgenodigd om mee te doen. De beste inzending kan 20.000 euro opleveren.

De gemeente wil het culturele aanbod in Den Helder blijven verbreden met nieuwe initiatieven, om de stad nóg sterker als cultureel hart van de regio neer te zetten. Cultuurwethouder Trees van der Paard: “Daarvoor zijn inspirerende en vernieuwende activiteiten en evenementen nodig, waarvoor mensen speciaal naar Den Helder komen, om daarna enthousiast hun verhaal aan anderen door te vertellen. Het kan een activiteit zijn, evenement of een product. Dat maakt niet uit. Als het maar iets bijzonders is, het liefst iets out of the box. Deze subsidie biedt een unieke kans om iets vernieuwend uit te proberen”.

Wie wil meedoen aan de wedstrijd moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Ze staan op de gemeentelijke website: http://www.denhelder.nl/cultuurchallenge. Ook inzendingen van buiten Den Helder zijn van harte welkom. De ideeën moeten vóór maandag 5 februari worden aangemeld bij de gemeentelijke beleidsadviseur cultuur Judith Koning, via j.koning@denhelder.nl. Een jury bestaande uit de wethouder Cultuur, de beleidsadviseur cultuur, een vertegenwoordiging uit het Cultuurplatform én een onafhankelijk inhoudsdeskundige bepaalt of een inzending een subsidie waard is. De prijswinnaar wordt bekend gemaakt op een thema-avond, die de gemeente en het cultuurplatform organiseren. Wanneer die is, is nu nog niet bekend.

Winnaars 2017

De gemeente heeft deze culturele innovatieprijsvraag dit jaar voor de eerste keer uitgeschreven. Er waren twee winnaars: de Helderse Vallei, die een grote vloerkaart realiseert, waarop de natuur en cultuur in Den Helder wordt weergegeven. Daarnaast het grote panorama doek, dat ‘live’ tijdens SAIL Den Helder 2017 werd geschilderd en dat een vaste plek in Den Helder krijgt. Dit was een gezamenlijk initiatief van de Helderse Kunstuitleen en de SAIL organisatie. Het Reddingmuseum werd beloond met een aanmoedigingsprijs voor het idee om een nieuwe doelgroep (opa’s en oma’s en kleinkinderen uit de buurgemeenten) voor een aantrekkelijk prijs op één dag twee uitjes in Den Helder aan te bieden. Vervoer wordt hierbij geregeld. Dit staat gepland voor in de voorjaarsvakantie 2018.

Den Helder Actueel, 15 nov 17 – 13:14

https://www.denhelderactueel.nl/2017/11/opnieuw-gemeentelijke-prijsvraag-kunst-en-cultuur/

Kunstprijs van twintig mille voor promotie Den Helder

De gemeente Den Helder trekt twintig mille uit voor de beste culturele ideeën waarmee de stad gepromoot wordt.

De voorstellen mogen uit het hele land komen, meldt cultuurwethouder Trees van der Paard.

“Het is een prijsvraag waarmee de winnaar theoretisch gezien 20.000 euro kan verdienen”, zegt de wethouder. ,,Maar het is ook mogelijk dat er drie winnaars uitkomen en het bedrag dus gedeeld moet worden.”

Van der Paard wil met het winnende idee meer mensen naar Den Helder trekken. “Met dit initiatief willen wij ook het culturele aanbod in de stad verbreden. Het hoeft overigens niet per se een kunstwerk te zijn. Integendeel.

Mensen kunnen ook met plannen komen waardoor bezoekers op een andere manier geprikkeld worden om naar Den Helder te komen.”

Vorig jaar werd de wedstrijd ook gehouden. Toen won de Helderse Vallei met een grote vloerkaart waarop de natuur en cultuur in Den Helder worden weergegeven.

Ook het grote panorama doek, dat tijdens SAIL Den Helder werd geschilderd en nog een vaste plek in Den Helder krijgt, won. Dit was een gezamenlijk initiatief van de Helderse Kunstuitleen en de SAIL organisatie.

Het Reddingmuseum werd beloond met een aanmoedigingsprijs voor het idee om grootouders met hun kleinkinderen uit de buurgemeenten voor een aantrekkelijk prijs op één dag twee uitjes in de stad aan te bieden.

Wie wil meedoen aan de wedstrijd moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Die staan op http://www.denhelder.nl/cultuurchallenge (https://www.denhelder.nl/inwoner/product/den-helder-cultuurchallenge-20-000-euro-voor-jouw-vernieuwende-idee). Inzenden kan tot 5 februari via j.koning@denhelder.nl.

Noordhollands Dagblad, 15 november 2017, 15:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/kunstprijs-van-twintig-mille-voor-promotie-den-helder