Marischka de Jager – De weg wijzen in een vrijwel onbekende stad + Citymarketing Den Helder @DHKDZ

Het is voor Piet Attema uit Leeuwarden beslist geen makkelijk klusje, verkeersregelaar zijn in een stad, die hij niet kent. “Maar dat hebben we vaker hoor, we hebben ook wel eens in Alkmaar gestaan. Het is gelukkig maar voor een paar dagen.”

Attema is een van de verkeersregelaars, die ter hoogte van het station het verkeer moeten omleiden. Daar worden de klinkers in een van de weghelften vervangen. De stenen zijn los gaan liggen. Attema staat pal tegenover de pas geplaatste bolder en probeert zo goed en zo kwaad als het kan automobilisten de goede kant op te sturen.
“Als mensen niet weten hoe ze moeten rijden, gaat meestal het raampje open. Ik voel me af en toe net een VVV medewerker”, lacht hij. “De meeste mensen vragen me hoe ze bij het ziekenhuis moeten komen. Ik stuur ze dan meestal terug. Er gaat verderop toch wel weer een weg over het spoor?” Voor de tweede keer die ochtend rijdt een Duits stel in een camper in de fuik bij het station. “Misschien kun jij ze vertellen hoe ze bij de Texelse boot moeten komen?”, vraagt hij aan de verslaggeefster.

Voor stadsbussen en hulpdiensten, die langs het station moeten, wordt een uitzondering gemaakt. Deze mogen over de weghelft, die nog toegankelijk is. Tegemoet komend verkeer wordt dan op rotonde de Vijfsprong tegen gehouden door een collega verkeersregelaar. Piet Attema – zijn koelbox met eten en drinken staat op een muurtje – heeft bewust voor de meest ’lastige’ hoek gekozen, waar het verkeer moet worden omgeleid. “Ik heb het graag een beetje druk.”

Een enkele keer heeft hij te maken met een boze automobilist. “Gaat het ene oor in en het andere weer uit. Ik ga geen discussie aan, heeft geen zin.”

Zolang het werk aan het wegdek duurt, staan er dag en nacht verdeeld over drie ploegen verkeersregelaars voor het station. Volgens planning zijn de werkzaamheden eind deze week weer klaar.

Noordhollands Dagblad, 11 september 2018, 16:06

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/de-weg-wijzen-een-vrijwel-onbekende-stad

Citymarketing Den Helder @DHKDZ

Om de omleiding bij het stationsplein van Den Helder deze week zo gastvrij mogelijk te begeleiden, hebben wij vanmorgen citymaps afgeleverd bij de verkeersregelaar. Zo kan iedere bezoeker van de stad de juiste route vinden :) ! #gastvrij # denhelderhttps://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/deel-stationsplein-den-helder-week-afgesloten …

Twitter, 12 sep. 2018 0 11:16

https://twitter.com/DHKDZ/status/1039804888572719104

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=VVV