Marischka de Jager – De ene Jutter groep is de andere niet op Facebook

Je bent Jutter als… (foto Facebook)

Je bent echt Jutter als… (foto Facebook)

Je bent echt Jutter als… (foto Facebook)

Den HelderMaar liefst zestienduizend leden heeft de besloten Facebook groep ’Je bent Jutter als…’ waarin Jutters, Nieuwediepers en oud inwoners van herinneringen ophalen, (oude) foto’s delen en tot voor kort ook discussies voerden. Dat laatste willen de beheerders eigenlijk zo min mogelijk. Voor Jutter Erik Houweling reden om een nieuwe Jutter groep te beginnen op het sociale medium.

En deze, openbaar toegankelijke, groep met de naam ’Je bent echt Jutter als…’, telt in een dag tijd al een dikke zevenhonderd leden.”Er zijn zoveel gedragsregels bij ’Je bent Jutter als…’ dat je er eigenlijk bijna niks mag plaatsen. Discussies over het gemeentehuis bijvoorbeeld. Terwijl dat juist zo leuk kan zijn“, zegt Houweling over zijn stap een nieuwe groep in het leven te roepen. “Op deze manier krijg je twee groepen en blijft de ene groep schoon van discussies. Jutters hebben vaak wat te klagen, altijd een mening. Dat maakt het juist zo leuk.”

Houweling heeft er bewust voor gekozen de groep openbaar te maken en er geen regels aan te koppelen. “Met de vrijheid, die dat geeft, krijg je veel mooiere dingen.

De regels in de Facebook groep ’Je bent Jutter als...’ zijn onlangs door de beheerders aangescherpt. Wie bijvoorbeeld een beheerder ’aanvalt’ of blokkeert kan uit de groep worden verwijderd.

Politiek gerichte onderwerpen werden al verwijderd en negatieve berichten over Den Helder of klagen over ontwikkelingen in de stad worden evenmin gewaardeerd.

Wie berichten plaatst over huisvuil wordt direct uit de groep gezet, zo valt in de ’algemene voorwaarden’ te lezen. “Deze regels bestonden al sinds de oprichting in 2012, zegt Cees Meijer, een van de drie beheerders. We merken dat als er discussies ontstaan over het stadhuis of het postkantoor, dat daar best heftig op gereageerd kan worden. Mensen schelden elkaar uit en dat gaat van kwaad tot erger. Wij willen Den Helder vooral promoten met onze groep.”

Verliezers

Dat er nu een nieuwe Jutter groep is ontstaan, kan Meijer best begrijpen. Je kunt nou eenmaal niet iedereen tevreden houden. Ik denk dat we heel goed naast elkaar kunnen bestaan. We vinden het wel jammer, dat we Erik Houweling moesten verwijderen, hij adverteerde voor zijn eigen groep en dat is niet de bedoeling. In wezen heb je alleen maar verliezers op deze manier.

In 2015 vond al eerder een afscheiding plaats door een lid: Geert Buurman richtte toen de groep ’Je bent Jutter of je bent het niet’ op. Deze telt momenteel iets meer dan drieduizend leden.

Je bent Jutter als…
https://www.facebook.com/groups/105295886298288/

Je bent echt Jutter als…
https://www.facebook.com/groups/125989665410796/

Den Helder NU (foto Facebook)

Den Helder NU (foto Facebook)

Den Helder NU
https://www.facebook.com/groups/2511170452483888/

Je bent Jutter of je bent het niet (foto Facebook)

Je bent Jutter of je bent het niet (foto Facebook)

Je bent Jutter of je bent het niet
https://www.facebook.com/groups/686677424791899/

Helderse Courant, 15 februari 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200214_34878798/mooie-plaatjes-of-ook-discussie-de-ene-juttergroep-op-facebook-is-de-andere-niet

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Je+bent+Jutter+als…
https://robscholtemuseum.nl/?s=Je+bent+echt+Jutter…
https://robscholtemuseum.nl/?s=Den+Helder+NU
https://robscholtemuseum.nl/?s=Je+bent+Jutter+of+je+bent+het+niet