Marischka de Jager – Centrum kleurt oranje met afvalbakken + Gemeente Den Helder – Overlast opengescheurde zakken plastic afval in straten Den Helder

Centrum kleurt oranje met afvalbakken

Zo’n vijftig nieuwe afvalbakken worden de komende weken geplaatst in het stadshart van Den Helder.

Met het plaatsen van de bakken is inmiddels begonnen bij het Stationsgebied en rond het Bernhardplein. De blauwe afvalbakken worden vervangen door dubbele bakken waarin zowel plastic (oranje) als restafval (grijs) gegooid kan worden. Sjouke Jorna van aannemersbedrijf Winder was donderdag bezig met het plaatsen van de bakken langs het Bernhardplein. ,,Ook de bankjes worden nog vervangen’’, weet hij.

Het werk moet voor de zomervakantie klaar zijn.

Het wijkteam van de gemeente gaat de bakken legen en HVC zorgt ervoor dat het gescheiden wordt verwerkt.

Begin dit jaar is de afvalinzameling van huishoudens in Den Helder drastisch veranderd. Zo wordt het restafval nog maar één keer per maand opgehaald waardoor bewoners min of meer worden gedwongen hun afval te scheiden.

De gemeente is overigens druk doende oranje rolcontainers te regelen waarin het plastic kan worden aangeboden. Tot die tijd worden plastic zakken gebruikt.

NHD, 18 mei 2017, 14:35

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/centrum-kleurt-oranje-met-afvalbakken

Overlast opengescheurde zakken plastic afval in straten Den Helder

Regelmatig liggen er inzamelzakken met plastic, blik en pak stuk over straat. Dat ziet er natuurlijk niet uit, is gewoon vies en wekt ergernis. Bij u en bij ons. Boosdoeners zijn vaak meeuwen, katten en de wind.

Zoals we u in februari per brief hebben laten weten, zijn de plastic inzamelzakken een tijdelijke maatregel. Vóór 2020, en hopelijk eerder, heeft iedereen een aparte rolemmer voor plastic, blik een pak (behalve een deel van de binnenstadbewoners: daar komen mogelijk andere maatregelen). Wij werken samen met HVC aan een zo snel mogelijke invoering in alle wijken. Tot die tijd moeten we samen de rotzooi op straat voorkomen en in enkele gevallen opruimen. Het zou fijn zijn als ook u daarbij helpt. En dat hoeft helemaal niet zoveel te kosten.

Niet te vroeg én niet te laat aan de weg zetten

Het plastic wordt eens per twee weken opgehaald. Zet het op die ophaaldag uiterlijk om 07.30 uur buiten aan de straat of hang het aan de plastic-hero-haak als die bij u aan de lantaarnpaal zit. HVC heeft niet altijd vaste rondes, dus kan de ene keer om 12.00 uur langskomen en de andere keer om 08.15 uur. Voorkom dus dat meeuwen al de nacht voor de ophaaldag hun slag kunnen slaan. Én voorkom dat het afval blijft staan omdat u het te laat hebt aangeboden.

Opruimen: wij en u

Ook op het moment dat iedereen de aanbiedregels volgt, zal het best af en toe fout gaan zodat de inhoud van een of meer zakken rondslingert in een straat. Als dit nou niet zoveel is, vragen wij u het zelf even voor een schone straat te zorgen.

Zwerfvuil melden

Is echt veel óf kunt/wilt u niet zelf opruimen? Wilt u het dan aan ons doorgeven? U kunt eenvoudig zwerfvuil melden op https://www.denhelder.nl/inwoner/product/melding-openbare-ruimte. Zwerfvuil melden kan ook met de app ‘Makkelijk Melden’. Gratis verkrijgbaar in de Apple App Store (https://itunes.apple.com/nl/app/makkelijk-melden/id491361639?mt=8) of Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.brein.makkelijkmelden&hl=nl). Na uw melding zorgen wij zo spoedig mogelijk voor een schone straat.

Waarom tijdelijk inzamelzakken?

Voor 2020 moeten gemeenten van het Rijk 75% van het huishoudelijk afval zo inzamelen dat hergebruik mogelijk is. In Den Helder was dit in 2016 44%. Daarom willen wij niet langer wachten met het apart inzamelen van plastic, blik en pak. Dit heeft tot gevolg dat we tijdelijk moeten inzamelen in de plastic zakken. Het uitgeven van ‘oranje bakken’ hangt namelijk samen met het innemen van de ‘grijze bak’. Hier heeft de gemeenteraad vorig jaar voor gekozen: maximaal drie afvalbakken bij het huis en restafval naar de verzamelcontainer in de buurt. Deze locaties moeten worden bepaald, met u besproken en aangelegd. Dit doen wij per wijk. Eind van dit jaar is Julianadorp voorzien van oranje bakken en verzamelcontainers voor restafval. De andere wijken volgen zo spoedig mogelijk. Voor de binnenstadbewoners die geen drie afvalbakken kwijt kunnen bij hun huis, komen andere oplossingen.

Naast vervelende bij-effecten, zetten de wijzigingen in het ophalen van afval zeker ook zoden aan de dijk! Wethouder Odd Wagner: “De eerste resultaten zijn echt fantastisch! Inwoners zijn al veel beter hun afval gaan scheiden. Er wordt vier keer zoveel plastic, blik en pak aangeboden in de plastic inzamelzakken dan vóór de wijziging. Ook zien we een flinke toename in het gescheiden aanbieden van oud papier/karton én bij het gft. Dit betekent dat er veel meer grondstoffen beschikbaar komen voor hergebruik en dat er veel minder verbrand hoeft te worden.”

Gemeente Den Helder, 18 mei 2017

https://www.denhelder.nl/inwoner/product/melding-openbare-ruimte