Marion Groenewoud – Overzichtsexpositie Zonder Rob Scholte in Museum De Fundatie | Solidair met Ongevaccineerde Bezoeker

Rob Scholte’s Vallende Ster als Banier bij Museum de Fundatie (foto Sanne van de Kraats)

Overzichtsexpositie Zonder Rob Scholte in Museum De Fundatie | Solidair met Ongevaccineerde Bezoeker

Zelf komt Rob Scholte Niet naar de Opening van zijn Overzichtstentoonstelling in Museum De Fundatie. Hij heeft een Paar Warme Contacten in Zwolle, maar Voorlopig blijft de Kunstenaar Binnen en Strijdt tegende Splijting van de Samenleving’.

Via Skype heeft hij gezien, hoe de Drie Verdiepingen en Gangen van Museum de Fundatie Vol Hangen met ruim 150 van zijn Schilderijen. Jaren eerder al was hem de Overzichtstentoonstelling, Reproductie Verplicht, Toegezegd. “Het werd Steeds Uitgesteld. Met Bruiklenen van Particulieren en Musea in Heel Europa en Amerika was het Ook Een Hele Organisatie ” vertelt Rob Scholte (63) Vanuit zijn Vroegere Jongenskamer in het Ouderlijk Huis. Hier Ontsnapte hij als 17 Jarige uit het Raam op Zoek naar de Vrijheid. Met de Hele Wereld spreekt hij Momenteel vanaf het Computerscherm. “Mijn Leven is Nu Net Zo Vrij en Internationaal als in de Jaren Tachtig, Toen Ik Overal Woonde en Werkte.”

Geen Feestelijke Aangelegenheid

Rob Scholte – On Speaking Terms (foto Michiel van Nieuwkerk)

Vanwege de Strikte Corona Maatregelen wordt de Expositie Geen Feestelijke Aangelegenheid. Al was de Opening Doorgegaan, dan bleef hij Toch Thuis. “Ik ga Niet Naar Ruimtes, Waar Mensen Geweigerd worden, omdat ze Ongevaccineerd zijn en Geen QR hebben. Zolang de Overheid Groepen tegen Elkaar uitspeelt, Blijf Ik Weg.” Een Gemakkelijk Scheldwoord als ‘Wappie’ verbetert hij in ‘Snappie’.Hij, die Ogen Heeft, kan Zien en wie  Oren Heeft, kan Horen. Op deze Manier gaan we het Samen Niet Redden.”

Na de Onverkwikkelijke Ontruiming, Bijna Vier Jaar Geleden, van zijn Huurwoning annex Rob Scholte Museum in Den Helder, Belandde hij In Zwaar Weer. Subsidies ofStaatssteun’ wil Scholte Geenszins Ontvangen. “De Financiële Situatie is Echt Waardeloos. We Leven Van Giften. De Helderse Ambtenarij doet Nog Alles om Me Schade Toe Te Brengen. Ze willen de Waarde van mijn Werk Kleineren. Voor Diverse Personen was het Gemakkelijker, wanneer ik Dood zou zijn. Postuum zouden ze me Beter Behandelen. Maar ik ben Springlevend en blijf me Verzetten tegen Corrupt Beleid en Het Onder Tafel Schuiven van de Waarheid.”

Vanaf 1978

Rob Scholte in zijn Voormalige Atelier in Den Helder (foto Michiel van Nieuwkerk)

Na Maanden Zwerven en Slapen bij Vrienden op de Bank, vond hij, Na het Overlijden van zijn Vader, Plek bij zijn 87 Jarige Moeder in Noord Holland. Zijn Vrouw en Dochter Weken Aanvankelijk Uit Naar Haar Ouders, die Drie Hoog Woonden. “Daar kon ik Met Mijn Rolstoel Niet Naar Binnen”, verklaart Scholte. “Je mag een Invalide Niet Eens Op Straat Zetten. In februari hoop ik Meer te Weten over de Onrechtmatigheid van deze Uitzetting. Zelfs de Schoolboeken van mijn Zoon die Vlak voor zijn Examen zat, namen ze mee. Hij is Cum Laude Geslaagd. Mijn Vrouw, Kinderen en Ik Hebben Elkaar. De Liefde, Meer heb je Niet Nodig.” Al zijn Eigen Werken en de Enorme Kunstcollectie, die hij had Verzameld, staan Opgeslagen in Amersfoort. Met de Bedoeling Geveild te Worden. In De Fundatie hangen zijn Schilderijen, die hij maakte Vanaf 1978. “Recentere Doeken ontbreken, daar Mogen we Niet Aankomen. De laatste jaren maak ik Geen Nieuwe Stukken, dan zou er Meteen een Deurwaarder verschijnen Om Het in Beslag te Nemen. Ik Teken Vooral, houd het Wereldnieuws bij en publiceer Artikelen over Kunst en de Krankzinnigheid, die ons In de Greep heeft.” Steun krijgt hij van Enkele Vrienden, waaronder Zwollenaar Ivo de Lange. “We kennen elkaar al jaren. Hij doet Net Zo Veel voor Mij Als Hij Deed voor Herman Brood. We spreken elkaar Bijna Wekelijks.”

Rob Scholte – Synthese (foto Edo Kuipers)

Scholte raakt Gewend aan Bedreigingen uit Meerdere Hoeken, Politiek, Financieel en Persoonlijk. “Van de Daders zijn er slechts Twee Dood”, zegt hij in een Argeloze Bijzin over de Aanslag op zijn Leven 27 jaar Geleden. “Nee, Paranoia ben ik Beslist Niet. Ik vecht voor de Vrijheid van Denken en Handelen.” Van de Zwolse Tentoonstelling vindt hij zijn Schilderij Synthese (1985) de Huidige Gemoedstoestand het Best Weergeeft. Een Jongetje Lift Mee op de Vin van een Dolfijn, Terwijl de Wereld In Brand Staat. Hij hoopt, dat Bezoekers, die Wel naar Reproductie Verplicht Mogen, de Lichtheid Zien van Waaruit zijn Schilderijen Voortkomen. “Licht kan Zonder Duisternis Bestaan. Mijn Werk heeft Geen Museum Nodig. Al Hangt het in een Schuur, Het Blijft Overal Overeind.”

Reproductie Verplicht, Museum de Fundatie vanaf 18 december 2021 tot 4 april 2022.

De Stentor, 16 december 2021,

https://www.destentor.nl/zwolle/rob-scholte-niet-aanwezig-bij-opening-overzichtsexpositie-in-de-fundatie-solidair-met-ongevaccineerde-museumbezoeker~a7703e6e/

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Steph (@steph_meyn)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijs Visser (@tijs.visser)

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marion+Groenewoud
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ivo+de+Lange
https://robscholtemuseum.nl/?s=Reproductie+Verplicht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Museum+De+Fundatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zwolle

1 Comment

  1. Carolien Carré 17 december 2021 op 23:41

    Kudos Rob voor deze overzichtsexpositie. En voor je solidariteit met ons ongevaccineerden. Kan je als ongevaccineerden ook met andere ongevaccineerden solidair zijn…? (Bottom up!) Zelf denk ik vanavond aan de Gerardus Majellakapel in Bussum, waar mijn ouders hun huwelijk tekenden (“Maak u op…”) en stel me deze performance art voor: een atletiekbaan met kaptafels op 2 meter afstand van elkaar, waar de allerlaatste echte en onbespoten mannen van Nederland zich leren opmaken. Dikke kus,

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.