Marinus Vermooten – Terugblik: Zeemeermin opent postkantoor

Den Helder – De postdienst kreeg met de opening van het nieuwe hoofdpostkantoor aan de Middenweg op 15 november 2017 een riante huisvesting in het stadscentrum. De vorige (nood)vestiging aan de Kanaalweg was te klein. Deze oorspronkelijk zo genoemde CADI club, een houten onderkomen, was door de Duitsers gebruikt en diende vanaf 1948 als postkantoor.

Huisvesting

In een aparte kamer voorzag de kassier wekelijks het burgerpersoneel van de Marine en Rijkswerf van geld. Als het hard waaide, kraakte alles, op sommige plekken kon men zelfs door de kieren naar buiten kijken. Omdat dit gebouw te veel ouderdomsverschijnselen vertoonde, keek men reikhalzend uit naar andere huisvesting. Na overleg werd besloten tot het bouwen van een nieuw postkantoor op de locatie Middenweg hoek Boerhaavestraat met aan de binnenplaats de Technische Dienst.
De telefoonbunker in de buurt moest blijven staan, hier waren alle belangrijke telefoonnummers van Den Helder in opgeslagen. De bunker was bomvrij en zou van eventuele aanslagen geen last hebben.
Tijdens de officiële opening van het postkantoor aan de Middenweg telde het aantal personeelsleden rond honderd, waarvan 28 op de administratie en 72 man geüniformeerd.

Moderne Tante Pos

Aan het einde van het officiële gedeelte opende directeur postdistrict Haarlem L.W.M. van Beek de in de hal opgestelde schelp. Tot ieders verbazing kwam de als zeemeermin verklede Jannie Gerling er uit, zij beeldde de moderne ’Tante Pos’ uit.
De kosten van het nieuwe postkantoor waren geraamd op twee en half miljoen, de uiteindelijke bouwsom bedroeg drie miljoen. Voordeel was dat in dit gebouw voldoende ruimte was voor eventuele uitbreiding.

Helders Weekblad, donderdag 23 november 2017

http://heldersweekblad.nl/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image