Margriet Visser | EnschedeAnders – Gele hesjes + Medic Action – Les gestes àadopter en manif (PDF)

Gele hesjes

Mijn moeder (93) heeft een “loonsverhoging” gekregen. Haar AOW uitkering is met 31.89 euro gestegen. Ze moest lachen toen ik het haar vertelde. “Koop er maar een mooie bos bloemen voor” zei ze. Ik heb nog even nagedacht over de 31.89 euro. Stel, ze zou niet bij ons inwonen, dan zou ze voor grotere uitgaven staan. Zorgverzekering 10 euro duurder in de maand, energierekening fors gestegen, boodschappen duurder etc. Van die “loonsverhoging” zou ze niets overhouden, sterker nog, ze had denk ik wel 30 euro bij moeten passen.

Voor veel mensen is de samenleving moeilijk geworden. Veel mensen kunnen de touwtjes nog maar net aan elkaar knopen. Of er valt al niets meer te knopen. De afgelopen crisisjaren hebben er flink in gehakt. Opeens was er de gele hesjes beweging. In Frankrijk kwam de beweging op gang naar aanleiding van president Macrons verschuiving van de belastingdruk van de rijken naar de armen. Je zag de gele hesjes ook in andere landen, waaronder Nederland, ook in Enschede. Er werd een beetje lacherig om gedaan, 18 personen met gele hesjes rond het Ei van Ko. Ik vond het knap, dat ze er stonden, want de onvrede en de maatschappelijke tweedeling worden alleen maar groter.

Tijdens de coalitiebesprekingen van 2014 had EnschedeAnders een gesprek met drie partijen, die in de coalitie zouden komen. “Wat willen jullie ons nog meegeven?”, werd er gevraagd. Wij benoemden de maatschappelijke tweedeling. Arm en rijk, digitaal vaardig of niet, beheersen van de taal of laaggeletterdheid. We zijn inmiddels 5 jaar verder en ik mis nog de visie hierop. Jaren geleden hadden de gele hesjes al voor de deur van het stadhuis moeten staan. Een zoekperiode van vier weken voor 27 plussers, geen wettelijk voorschot, geen toepassing van de beslagvrije voet, te weinig zorguren voor kwetsbare mensen, etc. Zijn deze mensen ooit gecompenseerd voor de geleden schade? Nee! Het zou de overheid sieren als ze zou leren van het foute handelen, excuus aanbieden en de geleden schade zouden vergoeden!

Ik hoor de laatste jaren alleen maar:” Als we zo doorgaan, dan slokken de zorgkosten de hele begroting op.” Ja, zorg, jeugd en bijstand, kosten veel geld, maar we ontvangen daarvoor ook veel geld. Dat wordt voor het “gemak” nogal eens vergeten. Ouderen hebben recht op waardig oud worden! Ontwikkel daar een visie voor. Er komt een enorme vergrijzing aan en de vrijwilligers raken op. De jeugd heeft de toekomst, maar voor duizenden kinderen is de toekomst onzeker. Ze schamen zich voor armoede en jonge mantelzorgers praten niet over de zorg, die ze thuis geven. Hebben we een visie hierop? Nee! Mensen met een bijstandsuitkering worden gewantrouwd. Stop daar eens mee en geef vertrouwen. We doen hier alsof iedereen bij beunt. Je kunt je buurvrouw als ze ziek is, niet eens helpen met de was, want dat is op geld waardeerbare arbeid. We zijn niet goed snik!

Willen we de gele hesjes beweging stoppen, dan zal er een antwoord en of visie moeten komen op de maatschappelijke tweedeling. Niet morgen, maar gisteren!

Hart van ❤️ Enschede, za 9 feb 2019, 20:00

https://www.hartvanenschede.nl/nieuws/algemeen/35175/column-gele-hesjes?

Les gestes à adopter en manif (PDF)

PDF:
Medic Action – Les gestes à adopter en manif

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=gele+hesjes

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image