Margriet Hof – Brieflezend meisje bij venster

Het Brieflezend meisje bij het venster is een schilderij van de 17e eeuwse Hollandse meester Johannes Vermeer uit het begin van zijn carrière. Het is te bezichtigen in de Dresden. Het schilderij is ongesigneerd en waarschijnlijk in 1657 voltooid.
Op het schilderij “Brief lezend meisje bij het venster” is de rol van het licht dat door het venster in de ruimte valt, heel belangrijk.
Door deze lichtval komen de sfeer, de volumes en kleur er zo uit dat het geheel de aandacht lang vasthoudt, en daarom is het ook een meesterwerk.

Veel vrouwen hadden in de vorige eeuw zin om dit meesterwerk na te borduren en dat kon omdat fabrikanten stramien bedrukten met de afbeelding. Rob Scholte verzamelde er een heleboel en hing die op in een museum. Enigszins vervreemdend, maar toch: Een pràchtig gezicht!

Ik loop al heel lang rond met een tas die ik maakte van een oud borduurwerk, wat iemand ooit maakte maar nooit inlijste. Via deze tas heeft het brieflezende meisje al heel wat van Nederland gezien. En ik nam haar mee naar bovengenoemde expositie en had daarbij enorm veel plezier. Het meisje en ik voelden ons thuis temidden van zovele andere meisjes. M’n zus maakte een foto van mij en ze besloot dat staand te doen, en niet liggend. Meestal zijn mijn foto’s liggend. Maar dit is een bijzonder blogje en daarom laat ik deze foto groot zien. Het is mijn tweeduizendste blogje!

En ik heb warempel nog een extra Vermeer-tapisserie (http://www.tweedehandswerk.nl/product/borduurwerk-brieflezend-meisje-bij-venster/) in voorraad voor een andere liefhebber!
Voor wie net als ik zo’n tas wil maken. Ook leuk om even de verschillen te laten zien. Bij Scholte kon je ‘alleen maar’ de achterkanten zien, maar de verschillen in de voorkant zijn ook wel interessant. Verschillen in kleurgebruik en in grootte en dus detail.
Maar dat is maar een detail-opmerking. Belangrijker is dat ik het plezier wil demonstreren wat ik had bij het rondlopen met m’n tas op zo’n tapisserie-volle plek! En het plezier wat ik had om tweeduizend blogjes te schrijven over handwerk!

T w e e d e h a n d s w e r k, Persoonlijk blog en verkoop handwerk en handwerkboeken, 21 september 2016

Beerta Bosch-wichers hoeth zegt:
21 september 2016 op 09:40
Gefeliciteerd met je 2 duizendste blog. Ik geniet er altijd van. Hartelijke
Ijken groeten, beerta.

Els HUskens zegt:
21 september 2016 op 10:36
Gefeliciteerd,lees altijd als eerste je blog. Mijn eerste reactie op de tentoonstelling ,wat vreselijk. Ik ben wel eens nieuwsgierig om de de achterkanten van het werk van de bordurende bloggers te zien.

Evelien zegt:
21 september 2016 op 14:37
Gefeliciteerd met je 2000ste blogberichtje! Op naar het volgende duizendtal! De tentoonstelling in Zwolle had mij heel leuk geleken, maar ik ben al weer te laat om te gaan. Jammer.

21 september 2016 op 21:58
Dat overkomt mij ook vaak hoor! Deze tentoonstelling in Zwolle duurde wel een half jaar, en toch ging ik pas in de laatste week. Je denkt dat je zeeën van tijd hebt, maar als je zo’n bezoek niet plant dan ….

Ageeth Mooij zegt:
21 september 2016 op 14:50
Gefeliciteerd! Ik lees en kijk sinds kort en met plezier.
Ik vond de tentoonstelling een prachtige ervaring. Jouw tas daar zien is een knipoog.

Ine zegt:
21 september 2016 op 18:34
Gefeliciteerd Margriet met deze mijlpaal.
Een lezend meisje hoe toepasselijk….ook ik kom hier graag lezen.

21 september 2016 op 21:56
Bedankt voor jullie reacties! Leuk, dat maakt het voor mij feestelijk.
Ik weet: het is maar een getal, maar toch wel een mijlpaal-getal.
Ik heb het vanmorgen gevierd met bezoek van een vriendin die m’n blogjes vanaf het begin leest.
Ze zei: “Je weet dat ik niet zo vaak reageer….”
En ja, dat weet ik en is ook niet erg. Dus ik weet dat er ook een heleboel lezers zijn die het echt niet zien zitten om op internet te reageren. Maar dan weten jullie dus dat ik dat weet en dat is helemaal prima.

marina mertens zegt:
22 september 2016 op 10:12
Margriet,
Ook ik loop rond met zo’n tas van het lezende meisje en krijg er leuke reacties op.
Proficiat met je 2000 ste blogbericht.
Marina

23 september 2016 op 08:55
Wat leuk dat jij ook zo’n zelfde tas hebt! Hij roept inderdaad reacties op hè?

Marina Mertens zegt:
23 september 2016 op 19:40
Ik kan je een foto mailen van mijn tas als je het leuk vindt…..

23 september 2016 op 20:45
O ja, daar ben ik wel benieuwd naar!