Margriet Hof – De achterkant van het borduurwerk

Weten jullie nog mijn super-aktie om een tapisserie-replica van het Melkmeisje (http://www.tweedehandswerk.nl/melkmeisje-vermeer-in-tapisserie/) naast de echte te hangen? Op tweede kerstdag, toen het een beetje rustig was in de Eregalerij van het Rijksmuseum, vroeg ik toestemming aan een suppoost om een door mij meegebracht borduurwerk heel even naast het meesterwerk op te houden. Met veel plezier plaatste ik deze foto op m’n blog en het borduurwerk in m’n shop. Vlak voor koningsdag kreeg ik nu een bestelling van dit borduurwerk, en nog twee andere borduurwerken. Degene die het bestelde had het nodig voor tv-opnamen en hoopte dat ze snel geleverd konden worden. Dus gingen ze nog dezelfde dag op de post. In m’n antwoord-mail wees ik er nog wel even op dat het melkmeisje niet was ingelijst, en zei ik dat ik eventueel ook nog wel een ingelijste versie had. Maar dat was niet nodig, kreeg ik weer te horen, want het ging toch om de achterkant.

De achterkant van een borduurwerk: daar gaat het om!
Op de dag na koningsdag ging gisteren Zwolle een nieuwe tentoonstelling van start, in de Fundatie. We zagen allemaal op tv hoe het koninklijk gezelschap op het plein vóór de Fundatie naar een opvoering keek, en een dag later werd er in dit aparte gebouw nu een nieuwe tentoonstelling geopend. Rob Scholte exposeert (http://www.museumdefundatie.nl/nl/rob-scholtes/) daar zijn verzameling borduurwerken. Hij laat daarbij vooral ook de achterkanten zien, die ook iets zeggen over de toewijding van de maaksters.
De borduurwerken tonen bekende afbeeldingen van schilderijen van oude meesters als Rembrandt en Vermeer en gewone afbeeldingen van dieren, portretten en landschappen.

Voor mij is deze tentoonstelling een welkome bevestiging van waar ik ook al een tijdje mee bezig ben. In het begin hoorde ik nog wel eens een opmerking over ‘die oude rommel’ die ik bewaarde en mijn liefde voor die tapisserie-werken werd niet altijd begrepen. Al twintig jaar geleden kocht ik mijn eerste Straatje van Vermeer (die doe ik echt niet weg, die is voor mij symbolisch). Maar de tijd zit me mee en nu ben ik al een paar jaar bezig met af en toe wat van die replica’s te verkopen. Een bestelling die op tv komt is natuurlijk erg leuk, en wie weet wat daar nog verder uit voortkomt.

Ik begin er maar eens mee om nog een ander Melkmeisje (http://www.tweedehandswerk.nl/product/geborduurd-schilderij-melkmeisje/) op m’n shop te zetten. Het is het linker schilderij op onderstaande foto.
En in een volgend blogje laat ik zien dat er zelfs nog wel méér “Melkmeisjes” bestaan!

T w e e d e h a n d s w e r k, Persoonlijk blog en verkoop handwerk en handwerkboeken, 29 april 2016

http://www.tweedehandswerk.nl/de-achterkant-van-het-borduurwerk/