Marcel van Roosmalen – Kotsmisselijk + BNNVARA | Zembla – De kunst van de koning + Koninklijk Huis | NOS – Kersttoespraak 2019

Kotsmisselijk

Na een bord boeren ophef, waarvan ik al helemaal vol zat, serveerde het programma Zembla woensdagavond een toetje, waar ik na twee happen kotsmisselijk van werd: de onthulling van een speciale fiscale regeling, waardoor de prinsessen Irene, Christina en Margriet extra financieel voordeel genoten. Ze gebruikten de meubels van hun overleden moeder (Juliana) om hun erfenis belasting te betalen. Eerder onthulde NRC al over het gesjoemel van de koninklijke familie met de inboedels van vier paleizen en bij de dood van Christina werd ook haar brievenbusfirma op het eiland Guernsey weer opgerakeld. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Het patroon is inmiddels wel duidelijk: de Oranjes, geschat vermogen een miljard of meer, betalen liever geen belasting. Wat stoort is, dat het altijd achter de hand gebeurt – gaat het niet via de meubels dan wel via een andere omweg – en vooral dat het altijd wordt goedgepraat. Ze doen het eigenlijk per ongeluk, de intenties zijn altijd goed. Nog even en premier Rutte legt uit, dat ze het eigenlijk voor ons doen. Was de Belastingdienst maar half zo fanatiek bij de Oranjes als bij de behandeling, die ‘gewone mensen’ ten deel valt, dan kenden we ze alleen nog van hun initialen. De mazen in de wetgeving worden voor ze gecreëerd en als het uitkomt en eigenlijk niet blijkt te kunnen, wordt het alsnog voor ze opgelost. Ze hoeven, om met ex staatssecretaris Snel te spreken, niet zelf met de Belastingtelefoon te bellen.

Met de ene hand wordt naar ons gezwaaid, met de andere worden we bestolen. Er wordt telkens schande van gesproken, maar daarna worden de schouders opgehaald.

Zodra de Oranjes verschijnen wordt er geklapt, gebogen en geknipmest. We focussen liever op de baard of de jurk.

Wat een mooi gebouw!

Wat een heerlijke pannenkoek!

Dinsdag, een dag voor de laatste onthullingen, kwam de koning nog zwaaiend het Radiohuis op het Mediapark van zijn neef inspecteren. Het gebeurde met dezelfde zwier als waarmee hij jaarlijks spelletjes speelt met de brave inwoners van een uitverkoren stad of dorp. Ze kwispelden om hem heen, terwijl de koning met verve zijn rol van vrolijke belangstellende speelde. Het zag er zo onschuldig uit, dat je haast ging denken: misschien weet hij nergens van en gebeurt het achter zijn rug.

Maar hij weet het natuurlijk wel.

Het is veel erger: er is geen schaamte, ze vinden het normaal.

Zo normaal, dat een groot deel van de bevolking het inmiddels ook normaal vindt.

Waar blijft de volkswoede?

Als die boeren dan toch nog meer hormonen kwijt moeten, kunnen we ze dan niet met hun trekkers naar al die paleizen en woonhuizen en dat circuit van Zandvoort sturen? Doen ze toch nog wat nuttigs met hun boosheid.

NRC, 20 december 2019

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/20/kotsmisselijk-a3984500?fbclid=IwAR3_gdJiqYF6_yFXg799lCxma4VHOubHnmK6QxtqpPuoGMayRv9M06vBTms

De kunst van de koning

Keer op keer raken de Oranjes in opspraak bij de verkoop van kunst. Het fameuze schilderij ‘Boschbrand’ van de Javaanse schilder Raden Saleh, de unieke Atlas Munnicks van Cleef met 1600 bijzondere prenten, en een bijzondere houtskooltekening van Rubens. Mocht de koninklijke familie deze bijzondere kunstwerken wel verkopen en het geld in eigen zak steken?

En dan de meubels in de koninklijke paleizen. Die zijn aangekocht door de Staat, maar de koning krijgt nog steeds een vergoeding voor het onderhoud ervan. Volgens premier Rutte is het “heel ingewikkeld, maar klopt het allemaal wel.” Maar is dat wel zo? Weten we precies wat van het Rijk is, dus van ons allemaal, en wat de privé-eigendommen van de Oranjes zijn? Of hebben de Oranjes kunstobjecten en meubilair verkocht, die eigenlijk van het Rijk waren? Voor het eerst spreken voormalige ambtenaren, gerenommeerde experts en leden van ambtelijke commissies over de omgang van de Oranjes met cultureel erfgoed en de jarenlange frustratie hierover bij betrokkenen.

In ‘De kunst van de koning’ onderzoekt ZEMBLA op basis van vertrouwelijke rapporten en correspondentie tussen de hofhouding en het Rijk de afhandeling van de nalatenschap van Juliana en Bernhard. Er blijken meer dubieuze deals te zijn.

https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/499159/Zembla.html

https://www.npostart.nl/zembla/19-12-2019/BV_101393869

De kunst van de koning
Donderdag 19 december om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 2
Herhaling: vrijdag 20 december

Regie & samenstelling: Ton van der Ham
Research: Norbert Reintjens

BNNVARA | Zembla, 13 dec 2019

https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-kunst-van-de-koning

Kersttoespraak 2019

Koning Willem opgetuigd voor zijn kersttoespraak (foto Facebook)

Koning Willem opgetuigd voor zijn kersttoespraak (foto Facebook)

Gepubliceerd op 25 dec. 2019

Koning Willem Alexander spreekt de kersttoespraak uit vanuit de vestibule van Paleis Huis ten Bosch.

Reacties:
https://youtu.be/UVMRm77IYgQ

Reacties Facebook Rob Scholte Museum

Facebook, 27 december om 00:48

Reacties:

Frida Schippers
‘Waar blijft de volkswoede’
Ehm, moeten we met hooivorken en brandende fakkels bij Willie en Max langs? 🙄
Beter schrijft iedereen ze een brief, zo eentje met vulpen geschreven en met een postzegel erop en zo, met de vraag wanneer ze zichzelf gaan opheffen?
En een kopietje ervan naar Rutte
Miljoenen van die brieven. Geeft best een leuk signaaltje af

Rob Spekko Spekking
Die Van Roosmalen moet zijn grote mond dicht houden

Remco Verwoerd
Inderdaad zeer bedenkelijk allemaal, een schilderij ‘schenken’ aan een museum en dan in je eigen paleis op hangen. Jacobse en van Es hadden het niet beter kunnen doen: ‘Mag ik effe vangeh?’

Peter Westerling
En maar schoppen jongens, dat jullie dat nodig hebben? 😉

Gunther Marianne Weisz
Carnavalsfoto.

Teun Jans
LEVE DE REPUBLIEK!

Fred Roberteau
Teun Jans Same shit.

Cuca Luján
Teun Jans De “parasieten” leven lang en gelukkig!

Amro Hassouna
Wat ?!

Rob Spekko Spekking
Hoezo?

SKipp Ksan
Debiel overbodig uitvreters volk.

https://www.facebook.com/robscholtemuseum/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koning+Willem
https://robscholtemuseum.nl/?s=prinses+Irene
https://robscholtemuseum.nl/?s=prinses+Christina
https://robscholtemuseum.nl/?s=prinses+Margriet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Guernsey
https://robscholtemuseum.nl/?s=Belastingdienst
https://robscholtemuseum.nl/?s=boeren
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijk+Huis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Raden+Saleh
https://robscholtemuseum.nl/?s=Atlas+Munnicks+van+Clee
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Paul+Rubens
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mark+Rutte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oranje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koningin+Juliana
https://robscholtemuseum.nl/?s=kersttoespraak
https://robscholtemuseum.nl/?s=Prins+Bernhard
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paleis+Huis+ten+Bosch