Marcel Tabbers – Roy Dames filmt executie NSB’er op locatie in Beverwijk: ’De kleding die we gebruiken, heb ik gehuurd en de figuranten zijn allen vrijwilligers’

Roy Dames filmt executie van een NSB’er op locatie in Beverwijk: ’De kleding heb ik gehuurd en de figuranten zijn allen vrijwilligers,’ boven het hoofd van Dames is de drone,  die hij gebruikt, duidelijk zichtbaar (foto Heleen Vink)
Comité 4 en 5 mei Velsen (foto 4en5meivelsen.nl)Oorlog tot in het graf (1) (foto 4en5meivelsen.nl)Oorlog tot in het graf (2) (foto 4en5meivelsen.nl)

Roy Dames filmt executie NSB’er op locatie in Beverwijk: ’De kleding, die we gebruiken, heb ik gehuurd en de figuranten zijn allen vrijwilligers

Beverwijk – Hoewel hij al jaren in de Amsterdamse Bijlmer woont, blijft het oorlogsverleden van Beverwijk, zijn geboorteplaats, Roy Dames inspireren. Hij is er diep ingedoken en heeft vanaf 2011 nieuw materiaal gevonden, waarmee hij een tweede versie van de film ‘Oorlog tot in het graf’ wil maken.

Deze keer is het de aanslag op NSB’er Speijer Jasper de Graaf op 14 april 1944, die op film wordt vastgelegd. Opnames zijn er bij de Wijkertoren, de plek, waar de aanslag ooit plaatsvond, en in de Kloosterstraat. De gebeurtenis leidde destijds tot een grootscheepse razzia in Velsen Noord en Beverwijk, waarbij 486 jonge mannen werden opgespoord en meegenomen.

Verzet

Waarom juist de liquidatie op De Graaf een grote inspiratiebron is voor Dames, kom je snel te weten als je de 66 jarige cineast ernaar vraagt. Er volgt een stortvloed aan informatie. “Het verzet werd sterker. Jan Bonekamp en Henk Pools knalden De Graaf neer. Hij overleefde in eerste instantie, maar overleed later in het ziekenhuis.”

Veel budget heeft Dames niet. Daarom is hij blij met een bijdrage van BUKO. Er spelen geen bekende acteurs of actrices mee. “We gebruiken gehuurde kleding en mogen gebruikmaken van deze leegstaande kroeg op de hoek van Kloosterstraat. Hier nemen we ook de tweede scene op, waarin Bonekamp op een fiets wegvlucht. De jonge Henk van Wijngaarden ziet dat en roept: ‘Fietsendief, fietsendief’, maar Bonekamp en Henk Pools weten te ontkomen. De kleding, die we gebruiken, heb ik gehuurd en de figuranten zijn allen vrijwilligers. Rids Gerritsma en Jan Adema komen er zelfs vanuit Bolsward voor over. Zo leuk vinden ze het. De fietsen, die we gebruiken, komen overigens echt uit 1939”, vertelt Dames vol trots, terwijl hij zich voorbereidt.

Klapband

Wessel Kouwen speelt Bonekamp en Boris Bugter de NSB‘er De Graaf. Beiden zijn fan van het werk van de geboren Beverwijker en doen graag belangeloos mee. Aan het einde van de dag kijken beide mannen terug op een mooie ervaring. “Het was geweldig om die drie scenes op te nemen. Niet alleen met een camera. Die drone vloog als een bromvlieg naast me“, zegt Kouwen. Bugter knikt instemmend. ,,Het grappige was, dat hij nog een klapband kreeg. Dat zat niet in het script, maar het leek net, of hij weer met zijn pistool schoot.’’

Na de opnames gaat voor Dames het monteren beginnen. Een leuke bijkomstigheid is een interview op beeld uit 2006 van ooggetuige Henk van Wijngaarden. “Dat werd bij toeval ontdekt. Ik mix dat door de zwart wit opnames van vandaag heen. Het hele verhaal hoort bij de geschiedenis van Beverwijk. De première staat gepland op 16 april 2021 in Cineworld.

Helderse Courant, 21 september 2020 om 07:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200920_46688449/roy-dames-filmt-executie-nsb-er-op-locatie-in-beverwijk-de-kleding-die-we-gebruiken-heb-ik-gehuurd-en-de-figuranten-zijn-allen-vrijwilligers

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Roy+Dames
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beverwijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Velsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=NSB’er
https://robscholtemuseum.nl/?s=14+april+1944
https://robscholtemuseum.nl/?s=Razzia+Beverwijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Drone