Marc Nihot – Puinhopen van Den Helder (11): Hoor en wederhoor

Oud-wethouder Geurt Visser is op 1 juni 2015 ontslagen door de gemeenteraad zonder wederhoor.
Uiteraard een ongehoorde actie van de gemeenteraad van Den Helder en de Helderse media sprong daar met hartelust bovenop.

Maar waar is de hoor en wederhoor van diezelfde media?
Is voor het lokale nieuwsblad wederhoor niet meer nodig?
En hoe moeilijk is begrijpend lezen?

In de afgelopen week heb ik een aantal raadsleden uitgenodigd voor een gesprek. Een persoonlijke uitnodiging van mij richting mijn oud-collega’s, waar ik tussen 2010 en 2014 in de Helderse gemeenteraad mee heb samengewerkt.

Ik heb voor deze gesprekken als locatie het Rob Scholte Museum gekozen, mede omdat ik met mijn oud-collega’s het over dat onderwerp wil hebben.
Rob Scholte heeft deze ruimte aan mij beschikbaar gesteld. Niets meer en niets minder.

Ook heb ik in de uitnodiging naar de raadsleden geschreven, dat naast deze gesprekken ook op een later tijdstip de andere fracties worden uitgenodigd voor een gesprek. De Stadspartij, maar ook alle andere fracties, krijgen in de nabije toekomst dus een dergelijke uitnodiging. Alleen vanwege logistieke redenen (elf politieke partijen) zijn ze niet allemaal tegelijk uitgenodigd.

Het is een politieke doodzonde en zeer ongepast van raadslid Peter Reenders en Wethouder Pieter Kos om raadsleden te dicteren wat ze wel en niet mogen doen.
Als raadslid ben je volksvertegenwoordiger en mag je met iedere burger, ondernemer en zelfs met een oud-politicus gaan praten om een objectieve mening te vormen over bepaalde onderwerpen.

Raadslid Kees Visser (VVD) schreef wel een pakkende tweet: “het monisme is weer ingevoerd en controle niet meer nodig. Bij elkaar houden coalitie/lijfbehoud als hoger doel”
Met de VVD ben ik het regelmatig oneens en dat weet Kees ook. Maar zijn tweet schurkt wel erg dicht tegen de waarheid aan. De afgelopen dagen hebben we precies kunnen zien, wie zich met lijfsbehoud bezig hield.

Wethouder Pieter Kos en Raadslid Peter Reenders reageren uit angst, grote angst, door te zeggen, dat er niets goeds uit de gesprekken met mij kan voortkomen en dat de raadsleden zich op glad ijs begeven.
Peter Reenders en Pieter Kos weten namelijk, dat alles wat ik de raadsleden in de gesprekken ga vertellen volledig onderbouwd wordt met feiten en bewijzen. De raadsleden kunnen met het gesprek (hoor) de feiten binnen de gemeente checken (wederhoor) en zodoende tot een objectieve besluitvorming komen als de onderwerpen worden behandeld in de gemeenteraad.

Het lokale nieuwsblad hoeft mij niet meer te bellen voor wederhoor. Dat doe je namelijk voor dat je onwaarheden in de krant zet en niet pas achteraf. En het is niet de eerste keer, dat ze over mij onwaarheden publiceren, zonder wederhoor.
De krant mag het in vervolg doen met mijn columns “De puinhopen van Den Helder”.

http://marcnihot.nl/de-puinhopen-van-den-helder-11-hoor-en-wederhoor/