Marc Nihot – De puinhopen van Den Helder (13): Verlos ons van het kwaad

In Den Helder is het sinds enkele weken een complete politieke puinhoop.
Op 29 augustus 2015 maakt Peter Reenders van de Stadspartij Den Helder bekend, dat hij drie raadsleden zijn partij had uitgewerkt.
Korte tijd later moesten nog twee raadsleden zijn politieke raadsfractie noodgedwongen verlaten.

De Stadspartij Den Helder heeft met het uitzetten van de raadsleden Joke Vorstman, Daniëlle Pater, Carlo Assorgia, Marcel de Knijf en Paul Koopman, nog maar zes van de elf zetels over.
Nog steeds maken deze overige zes raadsleden de ene naar de andere politieke fout en blunder.

Peter Reenders is binnen de Stadspartij Den Helder de meest onstabiele factor.
Door zijn slechte communicatie, zijn eigenwijsheid en politieke onbekwaamheid helpt hij de Stadspartij volledig om zeep.
Maar het is wel iets, dat de politieke vereniging Stadspartij Den Helder aan zichzelf te danken heeft.

De vorige raadsperiode heeft ook zo zijn moeilijkheden gekend.
In die periode verloor de coalitie ook de meerderheid.
Toen zijn Danielle Pater en ikzelf uit Trots op Nederland gestapt.
Wij wilden de kiezer trouw blijven met de verkiezingsbelofte, die wij hen hadden gedaan, namelijk geen nieuwbouw van een stadhuis op de stationslocatie.
Een politieke keuze, waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds achter sta.
Er staat nog altijd geen nieuw stadhuis op de stationslocatie.

De echte redenen waarom wij toentertijd gedwongen werden de Stadspartij te verlaten waren als volgt.
De toenmalig fractievoorzitter Pieter Bakker mocht van Peter Reenders niet langer de Stadspartij aanvoeren. Hij wilde deze functie zelf gaan vervullen. Pieter Bakker zag dit niet zitten vanwege het vele feitelijk absent zijn van Reenders, die steeds tijdens cruciale raadsvergaderingen met vakantie bleek te gaan.
Pieter Bakker zag liever mij het stokje overnemen als dat in de toekomst noodzakelijk zou worden. Wij, Pieter en ik, stonden met zijn tweeën altijd paraat in moeilijke politieke tijden.

Ook waren we heel boos geworden op Reenders vanwege het feit, dat hij tegen alle afspraken in vóór stemde in het raadsdossier Julianadorp-Oost.
In dit dossier werd onder andere het bestemmingsplan van dit dorpsgedeelte vastgesteld en moest een zogenaamde “schuld” van de Gemeente Den Helder worden ingelost aan een aantal bouwondernemingen en projectontwikkelaars.
In dit raadsbesluit zat onder meer een ingewikkelde deal verwerkt, die bestond uit een ruil van grond en vastgoed, waaronder de verkoop van het huidige stadhuis in het bejaardentehuis aan de Drs. F. Bijlweg aan de Woningstichting als de oplevering van de nieuwbouw op de stationslocatie had plaatsgevonden.

Als Stadspartij waren wij in die tijd, we spreken van 2012, ook al tegen de nieuwbouw van het stadhuis.
Als Reenders op dat moment volgens afspraak met ons, de Stadspartij, had meegestemd door tegen te stemmen, dan was de bouw van het stadhuis op de stationslocatie allang van de baan geweest.
Zonder deze deal zou de bouw van het stadhuis niet mogelijk zijn geworden binnen het afgesproken geëiste budget van dat moment.

In die tijd koesterden wij al het vermoeden, dat Reenders met deze deal instemde om zijn eigen vastgoed-portefeuille veilig te stellen. Hij was namelijk in het bezit van een aantal panden in de binnenstad van Den Helder, die op strategische plaatsen stonden, die benodigd waren voor de ontwikkeling van het Stadshart. Zodoende kon hij mee profiteren van de Stadshart-ontwikkeling. Wij hebben het vermoeden, dat hij de Woningstichting en Zeestad maar wat graag te vriend wilde houden.
Inmiddels heb ik begrepen, dat Reenders zijn Optiek-winkel/woning wil ombouwen tot Drive-In woningen. Laten Woningstichting en Zeestad nu ook nog eens een subsidiepotje voor gevelrenovatie hebben…..

Volgens de Regeling voor Gevelverbetering kan deze bijdrage oplopen tot 50.000 euro. In de regeling staat ook nog, dat de Woningstichting buiten deze subsidie om er ook nog extra geld in kan steken.

Zou Reenders daar dankbaar gebruik van maken in ruil van zijn stemgedrag vanaf 2012?
Of betaalt hij de verbouwing geheel uit eigen zak?
Wie het weet mag het zeggen…

Terug naar de actualiteit.
De leden van de Stadspartij Den Helder zijn de afgelopen maanden overal buiten gehouden.
Op het moment van dit schrijven heeft het bestuur van de Stadspartij nog altijd geen ledenvergadering uitgeschreven.
Aan agendapunten heeft de ledenvergadering van de Stadspartij geen tekort. Er is heel wat te bespreken.

Hebben raadsleden van de Stadspartij al ingestemd met het ontslaan van een wethouder, die geen weerwoord heeft mogen geven.
Inmiddels hebben vijf raadsleden de partij moeten verlaten en wil de resterende raadsfractie een coalitie vormen met hun aardsvijand.

Zonder uitdrukkelijke zegen te hebben van de ledenraad is Reenders namens de Stadspartij alvast begonnen te onderhandelen over een nieuwe coalitie met VVD, D66, CDA en PvdA. Onderhandelingen, die het gedachtengoed van de Stadspartij in zijn geheel zullen wegvagen. En waar de leden helemaal niets over te zeggen hebben.

De onderhandelaars van de VVD, D66, CDA en de PvdA hebben ieder wat zakken wijn meegenomen naar de vergaderzaal, waar het onderhandelen plaatsvindt. Reenders heeft een tuinslang meegenomen om water bij de wijn te kunnen doen, die aangesloten is op een tankwagen vol water, die op de parkeerplaats staat.

Een echte Stadspartijer vindt zichzelf geen wijndrinker, maar wil een lekker potje bier.
De wijn wordt zeker niet verdund gedronken
Wil de echte Stadspartij-er opstaan en Den Helder, Julianadorp & Huisduinen uit hun lijden verlossen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image