M HKA – De jaren tachtig: Een decennium van extremen

M HKA, Antwerpen
17 June 2016 – 18 September 2016

De jaren tachtig – Een decennium van extremen brengt een genuanceerd beeld van de jaren tachtig met al zijn contrasten, vrolijk en speels, maar ook hard en radicaal.

De jaren tachtig zijn bekend als de jaren van de postmoderne individualist. Het zijn de jaren van Thatcher, Reagan, de yuppies (young urban professionals), informatisering en mediatisering. Het decennium van nouvelle cuisine, cold wave en reclame, van de walkman en aerobics, van IKEA, Michael Jackson, maar ook Joy Division of The Beastie Boys. Van aids, De Bende van Nijvel, de CCC (Cellules Communistes Combattantes), de kernramp van Tsjernobyl, het Anti-Fascistisch Front, de tweede punkgeneratie, de No Future Generation. Het is het decennium van grote protestmarsen tegen de atoomraketten en de val van de Berlijnse Muur. De herdefiniëring van de verhouding tussen de staat en de markt markeert het begin van de uitholling van de welvaartsstaat. Voor sommigen – de yuppies – betekende dit de mogelijkheid om enorme rijkdom te genereren door de nieuw ontstane vrije markt, maar er heerste in die periode van postindustrialisering ook een diepe recessie, waarbij men spreekt over de No Future Generation. De tentoonstelling De jaren tachtig – Een decennium van extremen toont deze polarisering tussen rijkdom en malaise in de samenleving.

De tentoonstelling toont werk van de New Yorkse scène die toen nog het voorbeeld voor Europa was: nieuwe media werden gebruikt om maatschappelijke problemen aan te kaarten, vooral de genderkwestie. Daarnaast de postminimale installaties met hun elitaire en coole esthetiek die toen de Europese kunstscene domineerden, van Allan McCollum tot Jan Vercruysse, en de poppy installaties van Jeff Koons tot Wim Delvoye. Maar ook kunstenaars zoals Anne-Mie van Kerckhoven en Danny Devos komen aan bod, de No Future Generation waar agressiviteit en provocatie zowel inhoudelijk als strategisch gebruikt werden om zich tegenover de traditie en de political correctness te positioneren. Naast kunstwerken brengt de tentoonstelling ook maatschappelijke en politieke gebeurtenissen in herinnering door middel van tekeningen van ‘politiek tekenaar’ GAL, vinyplaten, tijdschriften en filmfragmenten.

Kunstenaars: Georg Baselitz, Guillaume Bijl, Jean-Marc Bustamante, Club Moral (Danny Devos & Anne-Mie Van Kerckhoven), Jef Cornelis, René Daniëls, Thierry De Cordier, Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Delvoye, Bernaded Dexters, Lili Dujourie, Jan Fabre, GAL, Robert Gober, Rodney Graham, Keith Haring, Jenny Holzer, Jörg Immendorff, Per Kirkeby, Jeff Koons, Barbara Kruger, Robert Mapplethorpe, Paul McCarthy & Mike Kelley, Allan McCollum, Cady Noland, Ria Pacquée, A.R. Penck, David Robilliard, Martha Rosler, Rob Scholte, Thomas Schütte, Cindy Sherman, Walter Swennen, Jan Vercruysse en Franz West.

http://ensembles.mhka.be/events/de-jaren-tachtig-een-decennium-van-extremen

http://ensembles.org/actors/rob-scholte?locale=en&mobile=1

M HKA
Leuvenstraat 32
2000 Antwerpen

CONTACT EN RESERVATIES
DI–VR 09:00–12:30 en 13:30–16:30
T +32 (0)3 260 99 90
F +32 (0)3 216 24 86
E reservatie@muhka.be

Reservatie voor bezoek met gids voor scholen

Scholen van alle niveaus en richtingen kunnen in het M HKA terecht voor een rondleiding of labo op maat. We bieden meerdere formules per leeftijd/graad aan. Meer info over het programma voor scholen en enkele filmpjes met voorbeeldrondleidingen vind je hier: http://www.muhka.be/nl/ontvangt/onderwijs.

Heb je een concreet plan om met je klas naar het M HKA te komen?
Maak dan hier je reservering: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfunYUcBhSRrwscBB6O3DSRWdELtnc70amdOoEALwgucIccaQ/viewform.

Reservatie voor bezoek met gids voor groepen

Onze gidsen staan klaar om je met je groep rond te leiden. Ook volwassenen kunnen zich verwachten aan een interactieve rondleiding op maat van de groep waarbij kennismaken met de lopende tentoonstellingen en dialoog centraal staan.

Meer info over de rondleidingen vind je hier: http://www.muhka.be/nl/100.

Heb je een concreet plan om met een groep (min. 10 personen) naar het M HKA te komen?
Maak dan hier je reservering: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeusUH7JjWz7akb3sr587aiH944FdMz0b-diGWQGt_dxLRgLw/viewform.

Reservatie voor brunch in het M HKAFE

Op zondag kan je je museumbezoek in groep combineren met een heerlijke brunch. Alle info vind je hier: http://www.muhka.be/nl/praktisch/cafetaria.

Een concrete reservatie (voor minimum 10, maximum 50 personen) maak je hier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScP-hm0YuB2esbrHp7SKrolFaoYb1mHeO42XQzhIRbOkUweqw/viewform.

Reservatie voor verjaardagsfeestje voor kinderen

Kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen in het museum hun verjaardag vieren. Alle info over een verjaardagsfeestje vind je hier: http://www.muhka.be/nl/107.

Heb je een concreet plan voor een verjaardagsfeestje? Maak dan hier je reservering: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf-ipY8HgKoLWEUeAAjMXef5eabGWafbWJTEqL0zDGrUWJcdg/viewform.

CINEMA ZUID
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen

CONTACT EN RESERVATIES
DI–VR 09:00–12:30 en 13:30–16:30
T +32 (0)3 242 93 57
E info@cinemazuid.be
http://www.cinemazuid.be/

http://www.muhka.be/nl/praktisch/publiekswerking

http://www.muhka.be/