Luna van der Waarde – Den Helder mag Rob Scholte niet uitzetten: Waarom is het belangrijk dat Scholte mag blijven? + Maaike Vos – Kunstenaar Rob Scholte mag in Den Helder wonen en werken

Gemeente Den Helder mag Rob Scholte niet uitzetten van de rechter: Waarom is het zo belangrijk dat Scholte in het museum mag blijven?

Kunstenaar Rob Scholte mag niet uit zijn museum annex woning worden gezet door de gemeente Den Helder. Dat heeft de Alkmaarse voorzieningsrechter geoordeeld. Scholte lijkt met dit besluit de winnende hand te hebben in een jaren lang voort slepend geschil met de gemeente.

De kunstenaar heeft daar namelijk een kleinschalig museum, waar hij tevens woont. De gemeente wil hem weg hebben, maar Scholte weigert te vertrekken. Heeft het museum — met jaarlijks ongeveer 6000 bezoekers — wel bestaansrecht? En waarom is het zo belangrijk dat Scholte in het museum mag blijven?

De gebruikersovereenkomsten, die de gemeente met Scholte heeft gesloten, zijn huurovereenkomsten, die niet zomaar kunnen worden opgezegd, luidde het oordeel van de rechter. De slepende zaak is daarmee echter niet definitief ten einde, liet Benno Friedberg, de advocaat van Scholte, weten. “Laten we nu vooral niet praten in termen van winst of verlies. Wat ons betreft grijpen we dit aan op opnieuw het gesprek aan te gaan met de gemeente Den Helder om alsnog tot een voor beide partijen bevredigende oplossing te komen,” meldde hij aan Het Noordhollands Dagblad (https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/rechter-den-helder-mag-rob-scholte-niet-uitzetten).

“Ieder initiatief van een kunstenaar is van belang,” vindt Rudi Fuchs, kunsthistoricus en voormalig directeur Stedelijk Museum Amsterdam. “Bovendien is Rob Scholte een dwarsligger en dat kunnen ze in Den Helder wel gebruiken,” zegt hij. Fuchs ondersteunde het Rob Scholte Museum onder meer met een open brief. “Hij is eigenwijs en eigenzinnig; hij is anders, dan andere kunstenaars. Dat zie je terug in zijn museum en hij is belangrijk voor onze kunstcultuur.”

De gemeente erkent de impact van kunst op de samenleving. Alleen verloopt de samenwerking met Scholte stroef. Volgens gemeentewoordvoerder Remko van de Belt is ieder initiatief van belang, en heeft de gemeente vaak genoeg geprobeerd concessies te doen richting de kunstenaar. “Het komt erop neer, dat er vanuit Scholte wantrouwen is, en er op dit moment te weinig vertrouwen is vanuit de gemeente voor het Rob Scholte Museum,” zegt hij. “Wij hebben geprobeerd afspraken te maken, maar dat lukte niet. Sinds 2014 hebben wij intensieve pogingen gedaan om er uit te komen met Scholte. We wilden hem als gemeente ook echt helpen.”

Zo mocht Scholte het pand kopen of pachten. “Hij kwam niet met een goed businessplan, en stopte in 2016 om daar samen aan te werken,” aldus Van de Belt. “Dus hebben wij moeten besluiten het pand te verkopen.” Het wantrouwen komt door de verschillende inzichten, hoe het proces zou moeten verlopen.

Volgens Van de Belt heeft de gemeente er alles aan gedaan om het museum daar te houden. “Binnen de mogelijkheden, want Scholte wil bijvoorbeeld geen subsidie ontvangen, zo’n museum wil hij niet zijn.”

Los daarvan lijkt het wel een persoonlijke zaak tussen Scholte en de gemeente Den Helder, maar Van de Belt zegt, dat dit absoluut niet het geval is. “Misschien lijkt het inmiddels persoonlijk, omdat we een keuze hebben gemaakt om het pand te verkopen. Maar we hebben echt geprobeerd eruit te komen met Scholte.”

Belang van het museum

Volgens Fuchs is het van belang dat het museum in Den Helder blijft, omdat Scholte er ook woont en altijd in die omgeving heeft gewoond. “Waarom moet de gemeente het terug hebben?” oppert hij. “Waarschijnlijk om er, weet ik veel, wat in te stoppen, wat voor de gemeente geld oplevert. De huidige invulling is enkel een mooi initiatief van een kunstenaar.”

Van de Belt zegt, dat een winstgevend pand geen prioriteit heeft. Het is een pand op een prominente locatie. “Het is vooral belangrijk, dat het pand bewaard blijft en dat het opgeknapt wordt, want het is nu niet in al te goede staat. Het pand moet een functie hebben, die bijdraagt aan de stad, dus dat zou mogelijk een museum kunnen zijn.”

Fuchs zegt, dat grote musea onder druk staan, omdat die een bepaald idee hebben over het uiterlijk ervan en de bezoekersaantallen. Vooral het laatste is volgens Fuchs meer een hoofddoel geworden. Scholte kan met zijn kleine museum volledig zijn eigen gang gaan, omdat hij niet bezig is met bezoekers aantallen of winst. “En dat staat los van het feit, of Scholte een groot kunstenaar is of niet,” zegt Fuchs. “Maar hij is wel een serieus kunstenaar. Het Rob Scholte Museum hoeft niet groter te worden of meer bezoekers te trekken. Hij voelt de druk niet, die grotere musea wel voelen. Hij valt niemand lastig met zijn museum, dus waarom zou de gemeente dat van hem afpakken?”

Kleine initiatieven

Ondanks dat grote musea onder druk staan, blijven ze veel publiek trekken. De bezoekersaantallen voor musea zijn — volgens onderzoek van de Museumvereniging (https://www.museumvereniging.nl/Nieuwsoverzicht/Nieuwsdetailpagina/NewsListId/9/NewsItemId/1230) — afgelopen jaar met bijna 9 procent gestegen ten opzichte van 2015. Ondanks de stijgende bezoekers aantallen, maken de musea verlies. Dat komt doordat ze minder overheidssubsidie ontvangen. Tussen 2011 en 2016 daalde het subsidie aandeel per museumbezoeker met 40 procent.

Fuchs vindt het belangrijk, dat kleine kunstinitiatieven als dat van Scholte blijven bestaan. Hij vindt het mooi, dat zo’n kunstenaar een eigen museum heeft en niet bezig is met marktaandeel of groot worden. Scholte ontvangt verder ook geen subsidie. Als kleine onderneming hoef je volgens Fuchs namelijk minder op winst of bezoekers aantallen te letten.

Het kunstinitiatief van Scholte blijft. Dus Fuchs’ gedachten over het kunstenaarsbelang zullen in ieder geval in het Noord-Hollandse Den Helder blijven bestaan. Scholte mag in zijn museum en woning blijven.

Update 16 oktober 2017, 14u14:
In een nieuwe versie van dit verhaal is het resultaat van het kort geding plus een reactie uit het kamp Scholte toegevoegd.

HP/De Tijd, 16 oktober 2017 12:06

http://www.hpdetijd.nl/2017-10-16/rob-scholte-strijd/

Kunstenaar Rob Scholte mag in het oude postkantoor van Den Helder blijven wonen en werken

Rob Scholte mag voorlopig in het oude postkantoor van Den Helder blijven wonen en werken. Dat oordeelde de rechter maandag in het kort geding, dat de gemeente Den Helder tegen de kunstenaar had aangespannen.

De zaak draaide onder meer om de vraag, of de gemeente een gebruiks of huurovereenkomst had gesloten met Scholte over het gebruik van het pand. De rechter oordeelde, dat het aannemelijk is dat het om het laatste gaat. In een van de overeenkomsten stond namelijk de verplichting bij te dragen ‘aan het cultureel klimaat en de culturele uitstraling van Den Helder’.

Scholte voldeed hier aan door jaarlijks een aantal tentoonstellingen te organiseren. Dit beschouwde de rechter als een tegenprestatie, wat het verschil maakt tussen huur en bruikleen. Een huurovereenkomst kan niet zomaar worden opgezegd. Er geldt niet alleen een opzegtermijn van een jaar, ook zijn de geldige redenen in de wet verankerd.

Rob Scholte hoopt nog steeds het pand te kunnen kopen

Scholte is volgens zijn advocaat ‘hartstikke opgelucht’ na de uitspraak. ‘Hij is verrukt, dat het goed is afgelopen. Maar we zien dit niet als winst en verlies. We vinden, dat er een oplossing moet komen en willen in gesprek met de gemeente. Rob Scholte hoopt nog steeds het pand te kunnen kopen.’

De gemeente kan nu een bodemprocedure aanspannen om uitsluitsel te krijgen over de toekomst van het gebouw. Of dat ook gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. ‘Namens de heer Scholte is de suggestie gedaan om weer opnieuw in gesprek met elkaar te komen. In de komende tijd bepalen we wat onze volgende stappen gaan worden. De gewenste stip aan de horizon blijft in ieder geval: een kwalitatief hoogwaardige invulling van dit pand in dit deel van het stadshart’, zo valt te lezen in een verklaring.

In het voormalige postkantoor is sinds 2013 het Rob Scholte Museum gevestigd. Ook woont de kunstenaar er met zijn vrouw en kinderen. Na verschillende mislukte onderhandelingen over de verkoop van het pand aan Scholte wilde de gemeente het pand opknappen en in de verkoop zetten. Scholte werd gesommeerd te vertrekken, maar deed dit niet. Daarop spande de gemeente een kort geding aan tegen de kunstenaar.

Rob Scholte over de Gimmick!-affaire, de aanslag en de wederopstanding als kunstenaar

Als hij bij de aanslag op zijn leven in 1994 was overleden, was het perfecte Rob Scholte Museum in Den Helder er al lang geweest, dat weet hij zeker. Nu moet hij het zelf oprichten. En dat museum gaat Den Helder op de kaart zetten. ‘Het is hier leuk omdat IK er ben.’ Lees hier het interview met Rob Scholte terug: https://www.volkskrant.nl/beeldende-kunst/kunstenaar-rob-scholte-de-stad-heeft-mij-nodig~a4498062/.

De Volkskrant, 16 oktober 2017, 18:11

https://www.volkskrant.nl/beeldende-kunst/kunstenaar-rob-scholte-mag-in-het-oude-postkantoor-van-den-helder-blijven-wonen-en-werken~a4522032/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image