LOS Den Helder – Powerplay provincie richting Den Helder + Provincie eist sluitende begroting van Den Helder + Arie Booy – Provincie eist een strakke begroting

Powerplay provincie richting Den Helder

Voor 1 januari aanstaande zou de Helderse gemeenteraad een sluitende meerjarenbegroting moeten aannemen. Anders komt de stad onder preventief toezicht van de provincie. Dit heeft Den Helder vandaag te horen gekregen van het provinciebestuur.

Vorige week nam de Helderse gemeenteraad de begroting voor 2019 aan. Daar kan de stad mee vooruit. Probleem is wel, dat het huishoudboekje over een periode van vier tot vijf jaar bezien niet sluitend is. Structureel moet er een miljoen euro bezuinigd worden.

De provincie als hoeder van sluitende gemeentebegrotingen, ziet het Helderse tekort niet zitten en eist een begroting, waarin inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.

Op korte termijn moet de gemeente, dat nu voor elkaar zien te krijgen. Anders komt men onder verscherpt toezicht, wat meer is dan een vrijblijvende aansporing. Verscherpt toezicht zou betekenen, dat Den Helder voor elke uitgave toestemming moet vragen aan de provincie.

Het ziet er dus naar dat de raad voor 1 januari voor 1.000.000 euro per jaar een oplossing moet zien te vinden. Nu wilde de raad dit tekort in het voorjaar van 2019 wegwerken bij het vaststellen van de kadernota. Maar daar zou de provincie niet mee akkoord gaan. Het moet nu en voor het einde van 2018.

LOS Den Helder, 15 november 2018

https://losdenhelder.nl/powerplay-provincie-richting-den-helder/

Provincie eist sluitende begroting van Den Helder

Den Helder – De raad is donderdag op visite geweest bij de provincie. De boodschap was duidelijk en niet heel prettig: voor 1 januari aanstaande zou de Helderse gemeenteraad een sluitende meerjarenbegroting moeten aannemen. Anders komt de stad onder preventief toezicht van de provincie.

Vorige week nam de Helderse gemeenteraad de begroting voor 2019 aan. Daar kan de stad mee vooruit. Probleem is wel, dat het huishoudboekje over een periode van vier tot vijf jaar bezien niet sluitend is. Structureel moet er een miljoen euro bezuinigd worden. De provincie als hoeder van sluitende gemeentebegrotingen, ziet het Helderse tekort niet zitten en eist een begroting, waarin inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.

Op korte termijn moet de gemeente, dat nu voor elkaar zien te krijgen, zo lieten enkele raadsleden donderdag na afloop doorschemeren. Anders komt de gemeente onder verscherpt toezicht, wat meer is dan een vrijblijvende aansporing. Verscherpt toezicht zou betekenen, dat Den Helder voor elke uitgave toestemming moet vragen aan de provincie.

De raad wilde zelf bij de Kadernota werken aan een sluitende meerjarenbegroting, maar de provincie wil dat dus eerder gerealiseerd zien.

Den Helder Actueel, 15 november 2018 – 22:29

Reacties:

Dutch
16 november 2018 at 10:04
4 ton subsidie aan de Kampanje intrekken zou al een stap in de goede richting zijn….

e
16 november 2018 at 11:46
Port off Den Helder een paar jaar droogleggen. Kooyhaven afstoten. onzinnig geldverslindende verhuizing naar het RABO gebouw terugdraaien. Cadeau ‘tjes aan de stad , wat een sigaar uit eigen doos blijkt te zijn stoppen. Zomaar een kleine greep. Maar het zal wel niet gebeuren, aan de speeltjes van de “”Heren”” komen , hoe kom je op het idee ! Nee, de burger mag er straks, middels diverse verhogingen ,weer voor opdraaien. In eigen vlees snijden, komt niet in hun draaiboek voor. Wat blijft er van de verkiezings belofte “” geen lasten verzwaring voor de burger “” over ???

Glijn
16 november 2018 at 12:32
Kunnen we dat plompe beeld op de verkeerde plaats niet verkopen ?
Inderdaad prestige ( lees : speeltjes ) objecten nu maar eens aanpakken !
Afspraak is afspraak ! oei .
Sociale woningbouw en dan iets meer kwaliteit dan het zwembad a.u.b.

e
16 november 2018 at 13:17
Was het niet , de bedoeling een wippend kunstwerk op de dijk te plaatsen? Niet doen !!, scheelt weer een paar stuivers .

ferry
16 november 2018 at 14:20
Het zou m.i. het beste zijn om deze gemeente onder curatele te zetten.
Waarom:ik hoop daarmee dat er ook een einde gemaakt zal worden aan de constructie,s met o.a port of den-helder, gemeente is 100% eigenaar van deze nv, waar de afgelopen 6 jr niets is gepresteerd door de afd. marketing.
Wel bakken vol geld uit geven voor toekomstige nooit onderbouwde toekomst visie,s.
De constructie woningstichting/gemeente onder de loep leggen,al zou het alleen maar zijn om de rook die daar boven hangt weg te halen, en de democratie weer te herstellen.
Enige horeca punten binnen de schouwburg sluiten,en meerdere evt. punten schrappen zal bij deze niet misstaan.
Met onmiddellijke ingang het idiote huurcontract met de rabobank opzeggen,.busje aangeschaft of geleasd om ambtenaren te vervoeren ook de deur uit,wat meer dienstauto,s die dagelijks achter het stadhuis geparkeerd staan eruit.
Alle evt constructie,s die misschien nog niet boven tafel zijn gekomen onderzoeken.
Een nieuwe burgemeester die meer en beter op samenwerken is ingesteld,en niet zoals de huidige zelf incl. de wethouders besluiten neemt,en vervolgens daarmee de raad confronteert.
Een burgemeester die geen gegevens verzamelt van bewoners en doorspeelt.
Een burgemeester die geen vage constructies aangaat.(met bedrijven/stichtingen en wat al niet meer)
Een burgemeester die niet rancuneus naar bepaalde personen (inwoners) is.
Een burgemeester die bij de bevolking draagkracht heeft, en niet zoals de huidige praktisch nul draagkracht heeft.
Dus burgemeester wat mij betreft en velen andere inwoners neem nu eens echte verantwoordelijkheid,stap op.
Daarmee geeft U deze stad weer de gelegenheid om weer op een normaal en gezond bestuurlijk niveau te komen.

https://denhelderactueel.nl/2018/11/provincie-eist-sluitende-begroting-van-den-helder/

Provincie eist een strakke begroting van gemeenteraad Den Helder

Den Helder – De provincie eist een structureel sluitende begroting van Den Helder. Anders dreigt verscherpt toezicht.

Dat is de gemeenteraad eind deze week duidelijk gemaakt bij een bezoek aan het Provinciehuis. De raad wilde voor de Kadernota werken aan een sluitende meerjarenbegroting, maar dat gaat de provincie niet snel genoeg.

Henk Mosk van D66 legt uit: “Het overleg heeft in ieder geval uitgewezen, dat van Den Helder een structureel sluitende begroting wordt verwacht (2019-2022). De bezuinigingen 2019 mogen geen ’zachte’ taakstellende onderdelen bevatten. Wat 2019 betreft zullen taakstellingen in concrete maatregelen moeten worden omgezet. Voor D66 is een structureel sluitende begroting altijd uitgangspunt geweest. Als de gemeente onder preventief toezicht komt te staan, is een van de consequenties, dat er dan geen uitgaven mogelijk zijn, die niet in de begroting zijn opgenomen. Het dringend noodzakelijke onderhoud aan de kades kan dan niet worden gedaan.”

Volgens de provincie kan het preventief toezicht worden opgeheven. De raad moet er tijdens de behandeling van de kadernota (voorjaar 2019) dan wel in slagen de begroting voor alle jaren structureel sluitend te maken.

Volgens Mosk dient het college op zeer korte termijn met voorstellen te komen. Waarna de raad voor medio december de noodzakelijke besluiten kan nemen.

Een van de opties is nieuw beleid niet alleen in 2019, maar ook in de jaren erna fors te verlagen. Wisselgeld zou het terugdraaien van het gratis parkeren kunnen zijn. Daardoor komt 750.000 euro structureel beschikbaar.

Noordhollands Dagblad, 16/11/2018 om 17:05

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof
Wat loopt die Henk Mosk nou te zeiken over het gratis parkeren .
Als de Gemeente raad een beetje normaal met onze belasting centen waren omgegaan is dit helemaal niet nodig .
Al het geld voor de schouwburg 300,000 per jaar .
Al het geld voor het stadhuis .
Al het geld voor de verhuizing natte horeca willemsoord .
Al het geld voor de Kooyhaven .
En ga zo maar door .
De Gemeente raad en B&W hebben er een zooitje van gemaakt .

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181116_78836958/provincie-eist-een-strakke-begroting-van-gemeenteraad-den-helder

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/?s=begroting+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=gratis+parkeren

1 Comment

  1. Nog maar heel even en het Rob Scholtemuseum staat een jaar leeg. Het enige dat er veranderd is; Tuin heeft zijn vlag erop gehesen en een hond heeft er tegenaan gepist. Schuiling heeft de rechterlijke macht dan ook vierkant belazerd, door te roepen dat er een spoedeisend belang was om het museum pijlsnel te ontruimen.

    Minstens zo erg zijn de onmetelijke financiele risico’s die de Helderse burgers nu lopen, omdat een burgemeester uit pure wraak de bodemprocedure die hij nu aan het verliezen is, niet even kon afwachten. Nog wordt er lacherig gedaan over mijn inschatting van de schade; 8 miljoen. Wacht maar af. En dan moet je eens kijken, in wat voor mega problemen de gemeente al komt over een tekort van een miljoen op de begroting.

    Powerplay van de provincie richting Den Helder? Laat me niet lachen, Remkes heeft zijn maat Schuiling altijd gedekt.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.