Lisette Prager – Kunstroute Paardenparade gereed

REGIO – Tien levensgrote kunstpaarden sieren de komende jaren het landschap in Alkmaar, Bergen en Heiloo. Na drie jaar voorbereiding plaatst Stichting Paardenparade binnenkort 10 kunstpaarden en daarmee is de beeldenfietsroute van de Paardenparade door regio Alkmaar een feit. De tien kunstpaarden zijn beschilderd of bewerkt door professionele kunstenaars uit de regio.

Anjo van der Ven, wethouder Cultuur van gemeente Alkmaar, en René Zwanepol, algemeen directeur TAQA Energy BV, nemen op 30 juni het eerste exemplaar van de Paardenparade route in ontvangst. Ook wethouder Odile Rasch van gemeente Bergen en wethouder Elly Beens van gemeente Heiloo ontvangen een exemplaar.

Na de uitreiking van het routeboekje krijgen alle genodigden de kans om met aangespannen paard een deel van de route te bewonderen. Leerlingen van het Clusius College (Praktijk Leercentrum Paard) begeleiden de gasten in echte paardenkoetsjes langs een aantal kunstpaarden van de Paardenparade.

Met de Paardenparade zijn bijzondere, verborgen plekken in de regio zichtbaar gemaakt door kunst te verbinden met de historie van Alkmaar, Bergen en Heiloo. De route van de Paardenparade neemt je mee langs cultuurhistorische plekken waar paarden een belangrijke rol speelden, zoals paardentrekschuiten, paardentrams en jaagpaden. Onderweg kom je tien levensgrote kunstpaarden tegen die zijn beschilderd of bewerkt door gevestigde en talentvolle startende professionele kunstenaars. Deze kunstpaarden vertellen op hun eigen verrassende wijze het verhaal van het verleden en het heden.

Diverse kunstenaars hebben hun fantasie losgelaten op de witte kunststofpaarden en haalden ook inspiratie uit de historie van de plekken. David Bade (Station Alkmaar, Bergerhof) heeft de lichaamsdelen van het dier losgekoppeld en getransformeerd naar een dansend en swingend paard op een 7 meter lange spoorrails. De voormalige directeur van de Ringers fabriek vormt de inspiratiebron voor Eva Dekker en Ellen Janssen (Overstad, Alkmaar).

De heer Ringers reed elke werkdag op zijn paard vanuit Bergen naar Alkmaar. ‘Klein Geheugen van Alkmaar’ is het kunstwerk van Mattia Ilić (Alkmaar, nabij Molen van Piet) waarin bekende en minder bekende facetten van Alkmaar zijn verwerkt. Rob Scholte (Willibrordus gebouw, Heiloo) brengt een verbinding tussen het psychiatrisch ziekenhuis Willibrordus en de belangrijke historische transitie in de Italiaanse psychiatrie. Een wonderlijk contrast tussen het onbewerkte witte kunststofpaard en de realiteit van het tuigage: te paard op het kunstwerk ‘Paard voor Willibrordus!’. De andere deelnemende kunstenaars zijn: fotografe Hellen van Meene, Theo Koster, Susan Schildkamp, Patrick Bergsma, Sarai de Haan en Mathieu Schellekens.

Alle informatie is te vinden in de routefolder van de Paardenparade, begin augustus verkrijgbaar bij VVV’s en toeristische instellingen. De route is vanaf dan ook te downloaden via http://www.paardenparade.nl/

Omroep Stichting Uitgeest, 20/06/2016

STICHTING PAARDENPARADE
POSTBUS 53
1800 BC ALKMAAR
info@paardenparade.nl

http://osuradio.nl/kunstroute-paardenparade-gereed/