Limburg 1 – Subsidie te laat voor kunstproject onder Cannerberg

Een prestigieus kunstproject in de Maastrichtse Cannerberg is afgeblazen, omdat de gemeente Maastricht te laat een subsidiebedrag toezegde.

Het Venrayse kunstinstituut Odapark had in maart bij de gemeente een subsidie aanvraag gedaan voor een bedrag tussen de 5.000 en 10.000 euro voor de tentoonstelling Art is a Shelter. Dat is een klein deel van de totale kosten van 100.000 euro, maar was wel noodzakelijk om andere geldschieters over de brug te trekken.

Maandag afgeblazen, dinsdag subsidie

Volgens de organisatie kwam er echter geen reactie van Maastricht op de subsidie aanvraag. Ook op verschillende mailtjes en telefoontjes kwam volgens het Odapark geen reactie. Uiteindelijk is daarom maandagavond besloten de tentoonstelling in de oude NAVO bunkers onder de Cannerberg af te zeggen. “De tentoonstelling zou in september beginnen. Er was gewoon geen tijd meer om te wachten op de financiering en daarna verder te gaan met de organisatie van de expositie,” zegt Marijke Cieraad van Odapark.

Afbellen

Dinsdagmorgen begon de organisatie daarom met het afbellen van de deelnemers. Maar dinsdagmiddag kwam alsnog een mondelinge toezegging, dat Maastricht een subsidie van 7500 euro had klaargelegd voor het project. Desondanks gaat het evenement toch niet door. “Je kunt niet eerst zeggen, dat het niet door gaat, en een paar uur later vragen, of kunstenaars alsnog kunnen komen,” aldus Cieraad.

Kunstenaars

Kunstenaars als Rob Scholte, Joep van Lieshout en William Sweetlove zouden meedoen met de expositie, die de naam Art is a Shelter zou krijgen. Voor het project was 100.000 euro nodig. Verschillende sponsors en subsidie verstrekkers hadden al geld toegezegd, op voorwaarde, dat ook de gemeente Maastricht mee zou doen. Onder meer de provincie, het Fonds voor de Nederlandse Gemeenten en de stichting Elisabeth Stroeven hadden al geld opzij gezet voor het project in de oude NAVO bunkers.

Odapark

De organisatie wil nu in september weer een expositie houden in het Venrayse Odapark. Na de zomer wordt gekeken of het project onder de Cannerberg alsnog wordt opgepakt.

Limburg 1, 09/07/2014

https://l1.nl/subsidie-te-laat-voor-kunstproject-onder-cannerberg-25512?pagina=8

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Odapark
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maastricht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cannerberg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nachtwacht+Cannerberg
https://robscholtemuseum.nl/?s=NATO