Lezingen Stedelijk Museum Schiedam

Lezingen: Nederlandse kunst na 1945 – in de Bibliotheek Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam organiseert samen met de Bibliotheek Schiedam, zolang de tentoonstelling Ik Hou van Holland te zien is, iedere derde donderdag van de maand een lezing waarbij een kunstenaar of kunstperiode van de Nederlandse kunst na 1945 centraal staat.

Donderdag 19 februari 2015
NUL: de kunstenaar van NUL, nieuwe materialen in de kunst

Donderdag 19 maart 2015
POP ART: Kunst in de jaren ’60 en ’70. Luchtig en vrolijk? Of maatschappijkritisch?

Donderdag 16 april 2015
Kunst in de jaren ’80: De schilderkunst komt helemaal terug met onder andere Rob Scholte, Marlene Dumas, René Daniëls

Donderdag 21 mei 2015
Onze tijd: de kunstenaar als onderzoeker/journalist

Aanvang: donderdag van 19:30 tot 21:30
Locatie: de Bibliotheek Schiedam – Stadserf

Toegangskaarten: € 5,-. Kaartverkoop via de Bibliotheek Schiedam aan het Stadserf en bij het Stedelijk Museum Schiedam. Op de avond zelf is er ook verkoop van toegangskaartjes. U kunt zich aanmelden via 010 714 6330 of per mail verdieping@debibliotheekschiedam.nl
Lees meer.

Door de ogen van

Kijk naar kunst en geschiedenis door de bril van een ander. Gidsen verleiden de bezoekers om de tentoonstelling vanuit een andere invalshoek te benaderen. Bezoekers gaan op de Ik hou van Holland – loungeplek in gesprek met gidsen over de tentoonstelling, of maken gezamenlijk een wandeling door de tentoonstellingszalen. Deze gidsen zijn geselecteerd vanuit diverse beroeps- en leeftijdsgroepen en hebben uiteenlopende achtergronden en interesses. Ze maken het bezoek aan de tentoonstelling tot een verrassende en inspirerende beleving.

Iedere woensdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Groepsactiviteiten

Het museum biedt verschillende activiteiten voor groepen. Klik hierna voor een overzicht van de mogelijkheden.

http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/nl/bezoekersinformatie/groepsactiviteiten

Stedelijk Museum Schiedam
Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945

Groots overzicht van de Nederlandse kunst vanaf 1945 tot nu!

Met de tentoonstelling Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 is twee jaar lang hét overzicht van de Nederlandse kunst van na 1945 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Nergens in Nederland wordt een dergelijk overzicht getoond. Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 laat de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst zien en combineert deze met de ontwikkelingen in de maatschappij.

Kunstenaars signaleren en reflecteren vaak als eersten op wat er in de samenleving gebeurt en deze tentoonstelling maakt dit zichtbaar. Met Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 laat het Stedelijk Museum Schiedam meer dan honderd kunstwerken van ruim 60 kunstenaars zien, die bepalend zijn voor de kunst van 1945 tot nu.

Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 laat zien dat zowel in de kunst als in de samenleving in deze periode taboes geslecht en nieuwe normen bevochten worden: de vrijheid die volgt op de Tweede Wereldoorlog weerspiegelt zich in de kunst en in de maatschappij. Bijzonder aan dit unieke overzicht is dat de kunst getoond wordt in relatie met herkenbare sociale politieke, economische en maatschappelijke gebeurtenissen in de Nederlandse samenleving. “Een benadering die de kunst uit haar ivoren toren wil halen, in een omvang die in Nederland niet eerder is getoond” (Rutger Pontzen in de Volkskrant, 30 augustus 2013).

Kunstenaars in de tentoonstelling
Karel Appel, Eugène Brands, Constant, Lotti van der Gaag, Lucebert, Anton Rooskens, Theo Wolvecamp, Tom America, Corneille, Armando, Joost Baljeu, Ad Dekkers, Daan van Golden, Jan Henderikse, Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Peter Struycken, JCJ VanderHeyden, herman de vries, Bas Jan Ader, Woody van Amen, Gustave Asselberg, Marinus Boezem, Maria van Elk, Ger van Elk, Reinier Lucassen, Jan van Munster, Wim T. Schippers, Wim van der Linden, Co Westerik, Jan Dibbets, Shinkichi Tajiri, Marlene Dumas, Marina Abramovic en Ulay, Joep van Lieshout, René Daniëls, Rineke Dijkstra, Inez van Lamsweerde, Berend Strik, Henk Tas, Henk Visch, Rob Scholte, Karin Arink, Atelier Van Lieshout, Sara Blokland, Robbie Cornelissen, Erik van Lieshout, Fransje Killaars, Gert Jan Kocken, Job Koelewijn, Dwight Harold Marica, Aernout Mik, Ronald Ophuis, Andrei Roiter, Maria Roosen, Julika Rudelius, Charlotte Schleiffert, Esther Tielemans, Aji V.N., Anne Wenzel.

Bezoekadres
Hoogstraat 112
3111 HL SCHIEDAM

Postadres
Postbus 208
3100 AE SCHIEDAM

Dienstingang
Roosbeek 32
3111 JT SCHIEDAM

T +31 (10) 246 3666
F +31 (10) 246 3664
E info@stedelijkmuseumschiedam.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag 10.00 uur – 17.00 uur
Woensdag 10.00 uur – 17.00 uur
Donderdag 10.00 uur – 17.00 uur
Vrijdag 10.00 uur – 17.00 uur
Zaterdag 10.00 uur – 17.00 uur
Zondag 10.00 uur – 17.00 uur
Eerste en Tweede Paasdag geopend
Eerste en Tweede Pinksterdag geopend
Tweede Kerstdag geopend
Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag

Toegangsprijzen

Gratis toegang
Kinderen (0 t/m 12 jaar), Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, RotterdamPAS, Museumkaart, ICOM-pas, Rembrandtpas

Toegang met korting € 4,50
CJP, Historische Vereniging, groepen vanaf 50 personen

Normale toegang € 9,00

Het Stedelijk Museum Schiedam is goed toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Op het plein heeft u via een aparte ingang toegang tot het museum. In het pand zijn liften en een invalidentoilet aanwezig. Alle tentoonstellingszalen, het café en de winkel zijn goed bereikbaar. In het museum is een rolstoel aanwezig.

Gratis toegang met de Museumkaart!
Houders van een Museumkaart hebben op vertoon van hun Museumkaart gratis toegang tot het Stedelijk Museum Schiedam.

Ook een Museumkaart? De Museumkaart is ook verkrijgbaar aan de balie van het museum.

Huisdieren zijn niet toegestaan in het museum.

http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/nl/activiteiten

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image