Leonoor Meijer – VLOEK IN STILTE

Dit hoekje van de krant had vandaag vol kunnen staan met hilariteit over de onzinnigheid van veel sinterklaascadeautjes, die de commercie op dit moment de consument probeert aan te smeren. Over de kapitale bedragen, die ouders tegenwoordig uitgeven om in de decembermaand aan kinderen te bewijzen, dat zij toch werkelijk héél veel van ze houden.

Het stukje had vol verbijstering kunnen staan over de granaataanslag op kunstenaar Rob Scholte. Vreemd, dat blijkbaar zonder al te veel problemen iemand in Nederland een granaat kan bemachtigen, in een dure auto (met alarm?) kan monteren en dan van een afstand kan toekijken hoe op mafia-wijze een auto fragmenteert.

Bizar ook, dat later een advocaat een levensverzekering probeert af te sluiten door tegen politie en pers te zeggen, dat die granaat voor hem kan zijn bedoeld.

Op deze plek had ook een vrolijke kanttekening kunnen staan bij de resolute streep, die staatssecretaris Vermeend van financiën heeft getrokken door de mogelijkheden tot belastingaftrek voor criminelen en andere dubieuze zakenlieden.

Het moet toch een mooi gezicht zijn geweest om de belastinginspecteur in overleg te zien met de kleine scharrelaar, die zijn gemuilkorfde pitbull en wapenvergunning als bewijs heeft meegenomen. Hoe snel zal de geïmponeerde inspecteur in vroeger tijden akkoord zijn gegaan?

Allemaal gedachten, die uitwerking verdienen.

Het lukt niet. Op het netvlies blijven taferelen uit Bosnië, de enclave Bihac en de kampen rond Rwanda hangen. Taferelen, waarover eigenlijk niets meer te zeggen valt. Wat valt nog te zeggen over de machteloosheid van de internationale gemeenschap, die elkaar nu maar begint zwart te maken uit onvermogen? Het is om het even. Met of zonder wapenembargo duurt in Bosnië het moorden voort, met of zonder internationaal beraad ringeloren Rwandese soldaten met slachtpartijen de wereldgemeenschap.

In westerse huiskamers en landelijke politieke vergaderzalen wordt ondertussen in stilte gevloekt. Helaas, het helpt niets.

Trouw, 1 december 1994

https://www.trouw.nl/home/vloek-in-stilte~a52f9209/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/leonoor-meijer-hedy/