Leonie Groen – Ontwerper Jan Gunneweg is álles kwijt na brand, maar hij zit niet bij de pakken neer en ziet het als een nieuwe start + R – SMS aan Jan + Jan – Antwoord aan R

Ontwerper Jan Gunneweg is álles kwijt na brand, maar hij zit niet bij de pakken neer en ziet het als een nieuwe start

Jan Gunneweg: “Alles is weg, prototypes, mallen, ideeën en ook het houten frame van mijn allereerste fiets.”

Alkmaar – Vijftien jaar werk ging in één nacht in rook op. Ontwerper en meubelmaker Jan Gunneweg (38) uit Sint Pancras is álles kwijt na de brand in zijn werkplaats op bedrijventerrein Beverkoog, in de nacht van dinsdag op woensdag. Maar hij zit niet bij de pakken neer. “Ik ben heus niet klaar nu.”

“Ik zie dit dan ook maar als een nieuwe start. In de natuur gaat het ook zo”, zegt Gunneweg. “Eerst verbrandt de grond, daarna is de grond extra vruchtbaar en komt alles erop tot bloei. De wereld verandert continu.”

Gunneweg is weer waar hij begon, vijftien jaar geleden, toen hij van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam kwam waar hij als eindexamenwerkstuk een houten fiets had gemaakt. Die fiets maakt hij trouwens nog steeds: de bough bike.

Op de bank had hij 1.000 euro staan. Een werkbank had hij niet, wel een bovenfrees en een accu tol. “Alles wat ik verdiende, stopte ik weer in mijn bedrijf. Ik kocht mooie machines, goed gereedschap.” Het is allemaal in vlammen opgegaan. Ook het frame van zijn eerste houten mountainbike, het frame van zijn allereerste fiets, waarbij vooral grote emotionele waarde komt kijken. Anderen zouden er flink de pest in hebben, vanwege de voorraad plantenhouders, die in de as ligt. Of treuren, omdat de mallen voor bepaalde ontwerpen door de vlammen zijn opgevreten. Of balen, dat alle prototypes weg zijn. Al dat werk: foetsie.

Maar Gunneweg had in zijn werkplaats een prioriteitenlijstje hangen: liefde voor elkaar, het product en de aarde stond op nummer 1. Hij kijkt net wat anders naar de wereld. “Materiaal is gelukkig te vervangen en ik houd het bij me als mooie herinnering. Mijn kast met ideeën is er ook niet meer. De kast met contracten is ook weg. Gelukkig staan veel van mijn ontwerpen opgeslagen in de cloud (ergens in een datacentrum, red.), net als de contracten.” Geroerd wordt hij door de tweehonderd steunbetuigingen op Facebook, de even zo vele lieve Whatsapp’jes.

Soep

Verbaasd: “Hoe weten ze mij toch te vinden?” Pas toen een vrouw ’van de overkant’ een pannetje soep kwam brengen en een vriend met een envelop met geld aankwam, schoot Gunneweg vol. “Het is de menselijke steun, die mij emotioneert.”

Van alle kanten krijgt de ontwerper aanbiedingen om ergens opnieuw te beginnen: ’Kom maar bij mij in de werkplaats’. En: ’Ik heb een pand over, daar mag je zo in’. Vandaag gaat Gunneweg enkele van de aangeboden locaties bekijken. “Ik focus nu eerst op de korte termijn. Eerst wil ik zorgen, dat mijn klanten geleverd krijgen, zoals beddenspecialist Jac Nota in Dirkshorn, voor wie ik een winkelinrichting aan het maken was. Ik wil niet, dat mijn probleem het probleem van de klanten gaat worden, laten zien, dat het allemaal lekker door kan lopen. Laat niemand denken, dat ik nu klaar ben.”

Zuiver

Hij hoort van verschillende mensen, dat het goed zal komen met de verzekering. “Ik ben eerlijk en zuiver en ik heb altijd netjes mijn premies betaald. Dat straal je uit en dat krijg je terug. Straks ga ik nadenken over wat ik wil, hoe de toekomst eruit gaat zien. Wie weet waar dit mij allemaal brengt.”

De brand op bedrijventerrein Beverkoog verwoestte zes bedrijven in zijn geheel of grotendeels. Ook twee garagebedrijven en een verhuurder van geluidsapparatuur zijn zwaar getroffen. In 2016 ging op het bedrijventerrein een bedrijfsverzamelgebouw in vlammen op. In welk bedrijf het vuur is begonnen, is onbekend.

Lees ook:
Niets over van meubelmakerij Jan Gunneweg door brand op Alkmaars industrieterrein Beverkoog
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191211_58086292/niets-over-van-meubelmakerij-jan-gunneweg-door-brand-op-alkmaars-industrieterrein-beverkoog

Alkmaarse Courant, 14 december 2019, 05:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191213_10083263/ontwerper-jan-gunneweg-is-alles-kwijt-na-brand-maar-hij-zit-niet-bij-de-pakken-neer-en-ziet-het-als-een-nieuwe-start

R – SMS aan Jan

Lieve Jan, wat erg!
We leven met je mee. Het licht is met jou. Daarom overkomt je dit, omdat alleen jij deze rampspoed aankan. Als ik iets voor je kan doen, laat het me weten.
XXX Rob Scholte

SMS, 14 december 2019, 12.23

Jan – Antwoord aan R

Lieve Rob, wat mooi om dit bericht van jou te mogen ontvangen🙏. Er komt veel op mij af en er staan ongelooflijk veel mensen voor mij klaar. Ook jouw bericht geeft mij steun, en die steun zorgt er voor, dat ik iedere nacht met een gerust hart kan slapen! Bedankt!

SMS, 15 december 2019, 12:28

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Gunneweg

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image