Leonie Groen – Hoeve Overslot probeert met petitie stal te behouden: 1000 handtekeningen zijn er al + Henk-Jan den Ouden – Slotkwartier Egmond aan den Hoef mikt op 30.000 bezoekers

Hoeve Overslot probeert met een petitie de stal te houden voor het rariteitenkabinet: 1000 handtekeningen zijn er al

Egmond aan den Hoef – ’Hun’ hoeve opgeven? Geen denken aan. De stichting Hafre, beheerder van Hoeve Overslot, is zeer ontevreden met de plannen van de gemeente met de hoeve, onderdeel van de hele aanpak van het Slotkwartier. De stichting wil nog altijd geen bourgondisch restaurant in de hoeve en laat een petitie rondgaan. Duizend steunbetuigingen zijn er al.

De stichting Hafre zit er heel anders in dan de andere spelers in het Slotkwartier. De stichting Historisch Egmond bijvoorbeeld is zelfs blij. Alleen de 61.000 euro, die de stichtingen in het Slotkwartier samen moeten ophoesten voor een marketingcampagne, is volgens de stichting Hafre voor iedereen nog een pijnpunt. “Waar moeten wij ons deel, 15.000 euro, vandaan halen?“, vraagt penningmeester Fred Valkering van de stichting Hafre.

De andere stichtingen gaan hun deel ook niet betalen, zoveel is wel zeker. De Slotkapel (culturele evenementen en trouwlocatie) en Galerie De Kapberg zijn al heel zelfstandig, die hoeven niet mee te doen. Wij hebben zo’n campagne ook helemaal niet nodig. Die moet 30.000 bezoekers per jaar naar het Slotkwartier brengen. Onzin. De afgelopen twee jaren hebben wij alleen al 10.000 bezoekers per jaar getrokken.”

Voor aanvang van de laatste presentatie van de plannen, eind augustus, heerste er nog gematigd optimisme bij Valkering en voorzitter Hans van den Velde van de stichting Hafre. Of beter: hoop. Het vakje van ’hun’ stal – het grote middendeel van de hoeve, tussen de hooiberg en het woonhuis – was zodanig ingekleurd, dat het leek of de stichting Hafre over de ruimte kon blijven beschikken. Dat alles zo ongeveer bij het oude bleef. Maar tijdens de presentatie door de gemeente van de definitieve plannen, eind augustus, was het vakje ’stal’ ineens groen oranje gestreept. “Wat heeft dit te betekenen?“, vroeg Valkering aan de woordvoerders van de gemeente. Uit het antwoord maakte hij op, dat het rariteitenkabinet in de stal zal moeten verdwijnen. “De stal wordt toch een bourgondisch restaurant. Wij mogen dan alleen nog, links en rechts langs de wanden, wat decoratie aanbrengen.” De hooiberg met het huidige poppodium, bar en zitjes, wordt volgens de stichting eveneens gegund aan een horeca ondernemer. “Wij mogen dan wel weer, ten bate van deze ondernemer, muziekactiviteiten organiseren“, zegt Van den Velde op zure toon. “Onze bands willen niet spelen voor etende mensen, ze zijn juist blij, dat hier mensen komen, die luisteren.”

Water bij de wijn

Wij willen best water bij de wijn doen en het schelpenkabinet, helemaal achter in het pand, ontruimen, tot aan de stal. Zo creëer je voldoende ruimte voor een restaurant. Het schelpenkabinet kan dan naar zolder. Maar de stal willen we houden. Die hebben we nodig.” Hij wijst op de stal, propvol spullen. ,”Kijk eens wat hier allemaal staat. Dat past onmogelijk in de kleinere ruimte die de gemeente voor ons overlaat, tussen de stal en het huidige schelpenkabinet. We willen onze spullen ook niet naar zolder hebben. Het restaurant eronder kan afbranden.” Hij heeft overigens meer tegen op het restaurant: “Het kan mislukken, met als gevolg leegstand. Zo’n restaurant geeft ook dagelijks buiten, tot laat in de avond, overlast voor de buurt.” Wethouder Klaas Valkering erkent, dat alle partijen ’iets vinden van de verkeersafwikkeling’. De stichting begrijpt niet waarom de gemeente 1,2 miljoen euro in het pand steekt om het geschikt te maken voor verhuur aan een horeca onderneming. “Dat is een verkapte subsidie.”

Blijven, dat is de inzet. Althans in de stal en de hooiberg, plus zolder. Maar wat als de gemeente een marktconforme huur gaat vragen, waarmee de investering moet terugkomen? “De gemeente rekent met een huuropbrengst van jaarlijks bijna 40.000 euro voor de hooiberg, de stal, het woonhuis en de zolder“, zegt Valkering.

Alternatief

De bedragen zag hij genoemd in het Uitvoeringskader Slotkwartier, mede opgesteld door Boei, restaureren en her bestemmen van cultureel erfgoed. “Wij zijn al blij, dat we tijdens de concerten op de zondagmiddagen zoveel omzetten, dat we onze rekeningen voor het gas, het water en het licht kunnen voldoen.” Entree heffen is geen optie, vindt Valkering. “Dan komen ’onze’ bands niet meer spelen en zullen we bands moeten contracteren, die een gage willen.”

De gemeente bood de stichting Hafre een alternatief: een geheel nieuw pand op het terrein achter de hoeve. Maar dat vinden Van den Velde en Valkering niks. “De charme van onze activiteiten is gelegen in de locatie. Bovendien zullen omwonenden hiertegen protesteren.

De stichting wil de hoeve overgedragen krijgen. “Dat willen we niet. Het is een belangrijk monument, dat gerenoveerd moet worden“, zegt wethouder Klaas Valkering. “Iedereen is enthousiast over de plannen met het Slotkwartier, alleen de heren van de hoeve willen de hoeve voor zichzelf houden. Dat redden ze niet alleen. Ze moeten samenwerken.

Alkmaarse Courant, 8 september 2019, 12:23

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190908_35640286/hoeve-overslot-probeert-met-een-petitie-de-stal-te-houden-voor-het-rariteitenkabinet-1000-handtekeningen-zijn-er-al

Slotkwartier Egmond aan den Hoef mikt op 30.000 bezoekers

Egmond aan den Hoef – Er zijn grote plannen voor het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef. De gemeente Bergen hoopt op termijn 30.000 bezoekers te trekken naar de omgeving van het verwoeste stamslot van de graven van Egmont, zo blijkt uit een gemeentelijke notitie.

Daarvoor worden de gebouwen ten zuiden van de Slotweg verbouwd en opgeknapt. De gemeente Bergen trekt daar 2,8 miljoen voor uit en hoopt vier ton aan subsidies binnen te slepen. De huurders krijgen dus een mooi gerestaureerd gebouw, maar worden daarna wel geacht hun eigen broek op te houden.

Zo worden de oude school en het raadhuis samengetrokken tot ’Cultuurhuys Egmont’. Daarin komen exposities over de abdij, het slot en het geslacht Egmont, de Opstand en de ruïne en kunstenaars. Verder een bibliotheek en op de eerste verdieping ruimtes voor vergaderen en administratie.

De beoogde huurders zijn de Stichting Historisch Egmond en bibliotheek Kennemerwaard. Zij kunnen via entreegelden, verhuur van ruimtes, rondleidingen en horeca aan hun inkomsten komen. Daarmee worden de huur en de vaste lasten betaald, maar ook een bijdrage aan de Stichting Slotkwartier.

Die stichting moet als aanjager fungeren voor het bezoek aan het Slotkwartier. Een betaalde kracht moet gaan fingeren als coördinator van de markten en evenementen die op het terrein plaatsvinden en doen aan marketing en PR.

De kosten moeten gezamenlijk worden opgebracht door Cultuurhuys Egmont, de Slothoeve en de andere deelnemers in het gebied. Daarnaast moet er ook geld binnenkomen via markten en evenementen.

Hoeve Overslot wordt opgeknapt en moet dan onderdak gaan bieden aan een ’bourgondisch restaurant’ met een kleinkunstpodium. Het rariteitenkabinet van de stichting Hafre komt dan in het gedeelte tussen de stal en het woonhuis van de hoeve en op zolder. Achter de hoeve zouden een terras, een pluktuin en een boomgaard kunnen komen.

IJssalon

De gemeente wil het pand Slotweg 44 aankopen, opknappen en verhuren als ijssalon en bakkerswinkel. Logeren zou kunnen in de bestaande panden Hofstede Vredevelt en Herberg aan den Hoef.

Maar niet alleen met de gebouwen zijn plannen. Op de fundamenten van het kasteel kan wellicht een buitenpodium worden gemaakt.

Gedacht wordt ook aan een uitkijkpunt en aan het terug laten komen van de oorspronkelijke bestrating van het kasteel. Langs de Verlengde Slotweg zou een parkeerterrein kunnen komen en er kan een wandelroute komen door het park.

De ambitie voor 30.000 bezoekers geldt voor alle organisaties gezamenlijk, dus ook de Slotkapel en galerie De Kapberg. Daartoe moet het gebied dagelijks toegankelijk zijn in het zomerseizoen en daarbuiten een paar dagen per week.

Alkmaarse Courant, 9 september 2019, 10:37

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190909_35323877/slotkwartier-egmond-aan-den-hoef-mikt-op-30-000-bezoekers

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hoeve+Overslot
https://robscholtemuseum.nl/?s=Egmond+aan+den+Hoef
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-staf-bergense-wethouder-hugo-snabilie-trad-tijdelijk-terug-als-voorzitter-bierbrouwerij-egmond-hans-vos-vandaag-in-het-nhd-sophie-kuitems-bijna-miljoen-euro-voor-brouwerij/