Leo van Gelderen – Erdogan in Alkmaar: Macht, die geen kritiek kan verdragen, wordt vanzelf een dictatuur

De vrijheid van meningsuiting staat enorm onder druk. Overal sluiten de rangen van het pluche sluiten zich tegen het ‘gepeupel’ van het vrije woord: journalisten, cartoonisten, cabaretiers moeten tegenwoordig op hun woorden passen. De onthullende documentairereeks de Pen en het Zwaard van de geboren Turkse journaliste Fidan Ekiz Fidan schept een weinig optimistisch beeld van de situatie in de wereld (http://www.npo.nl/artikelen/nieuwe-documentaireserie-de-pen-en-het-zwaard, http://www.npo.nl/de-pen-het-zwaard/01-05-2016/VARA_101378929).

Frederike Geerdink, Ebru Umar, hebben ervaren hoe krachtig de macht kan optreden als ze daar kritiek op hebben; hoe inhoudelijk van aard ook.

Maar we hoeven niet ver te kijken om te ervaren hoe de macht zichzelf beschermt.

Ook Alkmaar heeft een Recep Tayyip Erdogan. Zijn naam is Piet Bruinooge, en hij wordt gesteund door de plaatselijke AK partij; OPA. Ook zij kunnen geen kritiek verdragen en dagen journalisten voor het gerecht als de kritiek hen onwelgevallig is. Ze zijn met machtsvertoon binnengevallen op de redactie van een plaatselijke krant, manipuleren de waarheid met valse propaganda via de officiële kanalen. Als baas van de driehoek, politie en justitie kan een burgemeester onaangetast verdicten uitvaardigen: een voetbalwedstrijd verbieden, cafe’s sluiten.

Nederland heeft als enige land van Europa geen gekozen burgemeester, dus zijn autoriteit berust alleen maar op het pluche.

Nu is Alkmaar een klein stipje op de kaart van Nederland en te onbelangrijk om het landelijke nieuws te halen. Daarom kwam hij er mee weg. Alleen de Volkskrant viel het op en daarna bleef het stil.

In Den Helder wordt kunstenaar Rob Scholte gedemoniseerd, omdat hij de kleinburgerlijkheid van het bestuur durft te tarten.

Macht die geen kritiek kan verdragen wordt vanzelf een dictatuur.

Macht komt in alle soorten en maten. Het gevaar van macht is, dat het langzaam en soms ongemerkt in de samenleving sluipt door gebruik te maken van de onverschilligheid van de burger.

De gespierde arm van de dictatuur vermorzelt het vrije woord. Het is verbijsterend te vernemen dat zelfs Turkse Nederlanders ’hun’ president steunen. Of dat Bruinooge, de voormalig SGP’er, die omwille van machtshonger overstapte naar het CDA, die zijn positie aangrijpt om kritiek te smoren.

Waakzaamheid blijft geboden. Voor je het weet herhaalt de geschiedenis zich.

Noord-Hollandse Nieuwsbode, 18 mei 2016

http://www.noordhollandsenieuwsbode.nl/2016/05/18/erdogan-in-alkmaar/