leesfeest.nl – De Kleine Walvis van Benji Davies: Afscheid nemen is niet altijd leuk!

https://robscholtemuseum.nl/michiel-snik-peuters-hangen-aan-lippen-burgemeester-den-helder-voor-de-kleine-walvis/

Heb je wel eens meegemaakt dat je iemand heel lief vindt en diegene het liefst continue bij je wilt hebben? Helaas kan dat niet altijd. Bijvoorbeeld als die persoon niet meer leeft. Of vertrekt, naar een plek die fijner is.

In het prentenboek ‘De Kleine Walvis’ woont Boy met zijn vader in een schattig huisje op een eiland. Het is verlaten en ver van de bewoonde wereld. En dan is Boys vader ook nog dagelijks weg, omdat hij voor de kost moet vissen… Boy zich voelt zich dan erg alleen. Toch vermaakt hij zich, want hij zoekt graag naar achtergebleven spulletjes op het strand. Na een stormachtige nacht ziet hij wel iets heel aparts liggen: een aangespoeld walvisje! Zand is natuurlijk niet goed voor het kleine dier. Daarom sjouwt Boy hem op zijn karretje en legt hem thuis in bad. Als papa dat maar goed vindt …

Ondertussen is Boy heel blij dat hij een bijzonder vriendje heeft gevonden. Want Boy heeft geen moeder meer. Je kunt dit opmaken uit het mooie gedichtje op de allereerste pagina. Ook al staat het er niet letterlijk. Het gedichtje lijkt geschreven door iemand die er niet meer is.

Het geheim van het leven,
de schoonheid en de kracht,
de vorm van de dingen,
hun kleur, hun licht, hun schaduwen,
al datgene zag ik.
Aanschouw het ook,
zolang het leven duurt.

Boy weet de walvis tot na het avondeten geheim te houden. Maar dan … ontdekt zijn vader hem toch! Boy moet iets doen wat hij helemaal niet leuk vindt. Zijn vriend terugbrengen naar zee …

De prachtige illustraties van Benji Davies vertellen (meer dan de tekst) het verhaal. De tekeningen zijn vertederend en lief. Ze hebben vooral koele kleuren, zoals grijs en blauw. Hierdoor voel je die harde zeewind bijna! De kleuren versterken Boys eenzaamheid. Als papa eenmaal weet dat Boy zich vaak eenzaam voelt, doen ze meer leuke dingen samen. Dat zie je meteen terug in de illustraties. De lucht is nu blauw in plaats van grijs. En had Boy niet eerst een blauw gestreept shirt aan in plaats van een rode? Om het vrolijk te maken, gebruikte Benji ook felle kleurtjes. Kijk maar naar de feestelijke vlaggetjes, Boys speelgoed en de zeesterren.

Volgens sommige mensen betekent een walvis iets dat ongrijpbaar is. Dus iets wat je niet kunt vasthouden. Ook Boy kon de walvis niet houden. Daarom schildert Boy hem: dan is zijn vriend toch niet zo ver weg! De mooie boodschap van de ‘De Kleine Walvis’ is om degenen van wie je houdt, te laten gaan. En te genieten van de momenten die je wèl samen hebt. Want daar gaat het in het leven om.

Titel: De Kleine Walvis
Auteur: Benji Davies
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2015
ISBN: 978 90 245 6948 9
Illustraties:

Rianne.

Leestip: Vond je dit verhaal over de vriendschap tussen een jongen en dier ook zo mooi? Lees dan ook ‘Vriend!’ van Anke Kranendonk:
http://www.leesfeest.nl/boek/vriend.

Benji Davies doet niets liever dan tekenen en schilderen. Toen hij klein was, kon je hem al uittekenen met een potlood of penseel in zijn hand. Na de middelbare school ging hij daarom naar de kunstacademie om animator te worden. Dat is iemand die bewegende beelden maakt voor bijvoorbeeld films. Naast tekeningen maken voor films ging hij ook illustraties maken bij prentenboeken van andere auteurs. Pas later schreef en illustreerde hij zijn eigen prentenboeken. Daarin is hij heel goed, want hij heeft al een paar prijzen gewonnen!
Benji houdt erg van de zee en dat kun je terugzien in zijn tekeningen. Hij woont in Engeland met zijn vrouw. En er woont een kat in een kartonnen doos bij hem op de stoep!

Wil je meer weten over Benji Davies? Kijk dan op zijn website:
http://www.benjidavies.com/.

http://www.leesfeest.nl/boek/de-kleine-walvis