L.O.S. Den Helder – Rammelende straatstenen + Dick Vries – Stationsgebied + Delano Weltevreden – Koploper gesloopt + Marischka de Jager – Sloop nadert + Marten Visser – Slopers

Vijftien maanden na de oplevering van een nieuw stationsplein moet het straatwerk hier en daar worden overgedaan. Dat is ongebruikelijk en de fractie van Beter voor Den Helder in de gemeenteraad stelde er vragen over aan B en W.

De oorzaak, antwoordt het college, moet gezocht worden in de laag direct onder de straatstenen. Daar is vermoedelijk materiaal voor gebruikt, dat te veel kalk bevatte. Dit zorgde voor uitharding, waardoor de straatstenen niet vast kwamen te liggen. Ze rammelden dan ook als je er overheen reed.

Het negatieve effect werd nog eens verergerd door regenwater en de aanzuigende werking van veegwagens en het gewone verkeer. “Deze combinatie van factoren heeft ertoe geleid, dat de rijbaan opnieuw en met een andere opbouw aangelegd moest worden”, aldus B en W.

De kosten voor de het herstelwerk zijn voor rekening van de stadsontwikkelaar Zeestad als opdrachtgever van de reconstructie van het stationsplein. Naar de kosten van het herstelwerk vroeg Beter voor Den Helder niet.

L.O.S. Den Helder, 4 oktober 2018

https://losdenhelder.nl/rammelende-straatstenen-stationsplein-door-te-harde-onderlaag/

Stationsgebied

Helderse Courant, 6 oktober 2018

Helderse Courant, 6 oktober 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Stationsgebied (vervolg)

Dick Vries - Stationsgebied (vervolg), Helderse Courant, 6 oktober 2018
Helderse Courant, 6 oktober 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Gebouw Koploper moet gesloopt, anders betaalt Den Helder boete

Als gebouw Koploper niet gesloopt wordt, moet de gemeente Den Helder de verkoper een boete van een kleine kwart miljoen euro betalen.

Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders van Den Helder op vragen van de Seniorenpartij.

De fractie vindt sloop van het gebouw kapitaalvernietiging. Om kosten te besparen, zou het doortrekken van het stadspark wat de Seniorenpartij betreft even in de ijskast mogen.

Het gebouw, waar nu de Thuiszorgwinkel en verzekeraar Univé zitten, zou voorlopig antikraak bewoond kunnen worden.

Dat is geen optie, zegt het college. Bij de onderhandeling over de koopsom is namelijk rekening gehouden met de sloop van het gebouw.

Als de gemeente het met de huidige bestemming had gekocht, had de prijs hoger gelegen.

In de koopovereenkomst is de sloop van het gebouw opgenomen. Als de gemeente daarvan afwijkt, bijvoorbeeld door tijdelijke bewoning toe te staan, moet een kwart van de koopsom als boete worden betaald: 225.000 euro. Uitstel van sloop is financieel daarom niet wenselijk, aldus het college.

De Seniorenpartij wil ook weten waarom schouwburg De Kampanje, de bibliotheek, kunsteducatiecentrum  en natuur educatiecentrum De Helderse Vallei naast hun normale subsidie apart geld krijgen voor onderwijszaken.

Volgens het college zijn de meeste subsidies opgebouwd uit verschillende doelstellingen, waar ook verschillende budgetten aan zijn gekoppeld.

Zo voert KopGroep Bibliotheken, naast de reguliere taken, een aanvullende taak uit met betrekking tot het onderwijs achterstandsbeleid.

Zulke constructies zijn er ook bij de andere genoemde instellingen. Kortom, er is volgens het college geen sprake van dubbele budgetten, maar van verschillende doelstellingen, die gefinancierd worden uit verschillende budgetten.

Noordhollands Dagblad, 4 oktober 2018, 20:33

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/gebouw-koploper-moet-gesloopt-anders-betaalt-den-helder

Sloop Spoorstraat nadert

Helderse Courant, 9 oktober 2018

Helderse Courant, 9 oktober 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Slopers gaan aan de slag op hoek Bernhardplein/Spoorstraat Den Helder

De sloop van de hoekpanden begint begint 29 oktober (foto NHD)

De sloop van de hoekpanden begint 29 oktober (foto NHD)

Slopers gaan vanaf maandag 29 oktober aan de slag op de hoek van de Spoorstraat en het Bernhardplein.

De twee leegstaande winkelpanden op de hoek worden neergehaald door sloopbedrijf Oosterbeek. Voor de daadwerkelijke sloop begint moet eerst asbest worden verwijderd. Ook de rest van de panden aan het begin van de Spoorstraat moet worden gesloopt, voor de bouw van nieuwe vers winkels. Omdat enkele van deze panden nu nog in gebruik zijn kan Oosterbeek hier pas begin volgend jaar aan de slag, de verwachting is, dat de sloop februari 2019 kan beginnen.

Noordhollands Dagblad, 26 oktober 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/slopers-gaan-aan-de-slag-op-hoek-bernhardpleinspoorstraat-den-helder

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Postkantoor
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stationsplein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Middenweg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bernhardplein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Spoorstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Kampanje
https://robscholtemuseum.nl/?s=School+7
https://robscholtemuseum.nl/?s=Triade
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Helderse+Vallei

1 Comment

  1. Kunnen die mislukte straatstenen niet in het mislukte zwembad gekieperd worden? En kan het college zichzelf dan kandidaat stellen voor een landelijke prijs op het gebied van bestuurlijke innovatie?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.