Kust Nu – Leuke dingen doen: Dagje uit in de regio, bezoek een museum!

Den Helder

Marinemuseum
Op de voormalige rijkswerf van de Koninklijke Marine in Den Helder, Willemsoord, is het Marinemuseum gevestigd. Zowel in het Torengebouw als in de Geschutmakerij zijn interactieve exposities en spannende bezienswaardigheden te bezoeken. Ook kun je de marineschepen op. Eén van de vaste exposities van het Helderse museum is te zien in zes zalen van het Torengebouw. Daar zijn presentaties over ruim vijf eeuwen marine. Ook kun je meemaken wat de zeestrijdkrachten tegenwoordig doen. De strijd tegen de piraterij bijvoorbeeld. En de trainingen die de mariniers onder zeer zware omstandigheden in Noorwegen ondergaan. De leden van de ANWB riepen het Marinemuseum diverse keren uit tot ‘leukste uitje van Noord-Holland’.
Marinemuseum, Hoofdgracht 3, Den Helder (Willemsoord), http://www.marinemuseum.nl

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
In het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers staat het reddingwezen centraal. Je vindt er stoere reddingboten, jeeps en allerlei historische objecten, maar ook nostalgische zeezichten in goudkleurige lijsten en films waarin de meest onverschrokken zeehelden van weleer vertellen over intensieve en moeilijke reddingen. Er zijn spannende speurtochten door het museum. Dorus Rijkers is in 2014 uitgeroepen tot kidsproof museum en zit in de top 10 van leukste kindermusea van ons land. Het museum is dit najaar na een fikse opknapbeurt heropend. Er zijn nieuwe collectieonderdelen, nieuwe interactives ingesteld en je kunt met een gratis audiotour de vele verhalen van het museum beluisteren.
Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, Willemsoord 60 G, Den Helder (Willemsoord), http://www.reddingmuseum.nl

Rob Scholte Museum
In het voormalige postkantoor in het centrum van Den Helder is het Rob Scholte Museum gehuisvest. Naast het werk van Rob Scholte zelf is hier kunst van bekende nationale en internationale, vaak bevriende, makers te zien. De grote zaal van het museum kent wisselende tentoonstellingen. Voor een uitgebreide reportage en een interview met Rob Scholte zie elders in deze KustNU.
Rob Scholte Museum, Middenweg 172 – 174, Den Helder, https://robscholtemuseum.nl

Huisduinen

Fort Kijkduin
Fort Kijkduin is een fantastisch museum voor jong en oud en gevestigd in het kustplaatsje Huisduinen, net buiten Den Helder. Je ziet er de geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving. In de onderaardse beuken van het fort is een zeeaquarium gebouwd. Er zijn elf aquaria, alle met een eigen thema. Sensationeel is de vele meters lange glastunnel en de zeezoogdierenexpositie in de oude waterkelder met het skelet van Chris de Potvis. Je mag de vissen ook aanraken.
Fort Kijkduin, Admiraal Verhuellplein 1, Huisduinen, http://www.fortkijkduin.nl

Alkmaar

Het Hollands Kaasmuseum
In het Waaggebouw in hartje Alkmaar kun je het Kaasmuseum bezoeken en kennismaken met kaasmaken, de boerenbedrijvigheid en de handel aan de hand van historische voorwerpen, film- en beeldmateriaal en schilderijen. Voor kinderen is een speurtocht in het museum uitgezet.
Het Hollands Kaasmuseum,Waagplein 2, Alkmaar, http://www.kaasmuseum.nl

Nationaal Biermuseum De Boom
Aan de andere kant van het Waagplein is Nationaal Biermuseum De Boom minstens zo populair. Geen wonder. Bier is al een paar duizend jaar de meest geliefde alcoholhoudende drank in onze streken. Het brouwproces komt tot leven aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines waarmee de afgelopen tweehonderd jaar bier werd gebrouwen.. Verder aandacht voor de vele kleine en grote Nederlandse bierbrouwerijen. Onder het museum zit een proeflokaal.
Nationaal Biermuseum De Boom, Houttil 1, Alkmaar, http://www.biermuseum.nl

Egmond aan Zee

Museum Prins Hendrik de Zeevaarder
In de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee, vroeger een voormalig tehuis voor oud-zeelieden en hun partners en alweer jaren een modern seniorencomplex, is scheepvaartmuseum Prins Hendrik de Zeevaarder gevestigd. Scheepsmodellen, maritieme schilderijen, kaarten en andere objecten laten de geschiedenis van de Nederlandse zeevaart zien. Een van de topstukken is de gebrandschilderde raampartij in de hal van het gebouw dat het leven van de zeeman van de wieg tot het graf uitbeeldt.
Museum Prins Hendrik de Zeevaarder, Voorstraat 41, Egmond aan Zee, http://www.museumvanegmond.nl (waarmee Prins Hendrik de Zeevaarder een connectie heeft en dat tot 1 mei is gesloten).

Egmond-Binnen

Abdijmuseum
Het Abdijmuseum is gevestigd in de imposante Abdij van Egmond. Hier leven en werken Benedictijnse monniken. In het museum is de permanente expositie Bodemschatten van de abdij van Egmond te zien. Aan de hand van archeologische vondsten die bij opgravingen op het abdijterrein zijn gedaan, is de geschiedenis van de oude abdij van Egmond te zien. Ook is er een film over de geschiedenis; een langere versie voor volwassenen en een kortere voor kinderen. In de abdijwinkel vind je door de monniken gemaakte abdijkaarsen, wierook, religieuze objecten en bier van biologische granen. Achterin de winkel is een grote boekenafdeling.
Abdijmuseum, Abdijlaan 26, Egmond-Binnen, http://www.abdijvanegmond.nl

Bergen

Museum Kranenburgh
Museum Kranenburgh is een groot cultureel centrum, dat bestaat uit een statige villa en moderne gebouwen. In Kranenburgh zijn het voormalig Museum Kranenburgh, Kunstenaarscentrum Bergen (KCB), de Kunstuitleen en de collecties van het Noord-Hollands Kunstencentrum (NHKC) samengebracht. Kranenburgh biedt naast tentoonstellingen een gevarieerd podiumprogramma met muziek, dans en literatuur. Het centrum is ook heel geschikt voor kinderen. Beroemd is de grote vaste collectie schilderijen en grafiek van kunstenaars van de Bergense School. Met winkel en Kran Café.
Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen, http://www.kranenburgh.nl

Gemeentemuseum Het Sterkenhuis
Gemeentemuseum Het Sterkenhuis is gevestigd in hartje Bergen, tegenover de Ruïnekerk. Het museum heeft boven een vaste opstelling van de Slag bij Bergen in 1799. En beneden de wisseltentoonstelling van: de historie van de agrarische gemeenschap, de geschiedenis van Heren en Heerlijkheden, Bergen en haar natuur, het Kunstenaarsdorp, Bergen als toeristenoord en Bergen en haar religie. Het museum heeft regelmatig wisselexposities.
Gemeentemuseum Het Sterkenhuis, Oude Prinsweg 21, Bergen, http://www.museumhetsterkenhuis.nl

Enkhuizen

Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum brengt de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden. Zie, hoor, voel, proef en ruik het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. Het buitenmuseum is een dorp apart met 130 authentieke huizen, winkels en werkplaatsen. Het binnenmuseum biedt thematische tentoonstellingen.
Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22, Enkhuizen, http://www.zuiderzeemuseum.nl

Zaandam

Zaans Museum
Het Zaans Museum is gevestigd op de Zaanse Schans, een wereldberoemd stukje Nederland met molens en houtskelet huizen. De rijke collectie van het museum onthult verhalen van de bewoners, hun leven en werken, de vele innovaties en het industrieel erfgoed. Geniet van de schilderijen van Hollandse landschappen met molens, de prachtige Zaanse streekdracht, sjiek-burgerlijke gebruiksvoorwerpen en spannende sporen uit de verdwenen walvisvaart. Bezoek ook het Verkade Paviljoen en de Kuiperij.
Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam http://www.zaansmuseum.nl

Klik hier en lees alle artikelen uit de KustNU uitgave Winter 2015:
https://www.texelnu.nl/viewer/kust-nu-winter2015.html

http://kustnu.nl/ontdek-de-kop/leuke-dingen-doen/875-dagje-uit-in-de-regio-bezoek-een-museum