Kunstredactie Trouw – Wie kleurrijk leeft wordt kleurrijk uitgezwaaid

Een opvallend grote, zwarte rouwadvertentie domineerde gisteren de pagina’s met familieberichten van de diverse landelijke dagbladen. Tout Amsterdam – van schilder Peter Klashorst, tattoo koning Henk Schiffmacher en DJ 100% Isis tot de Heineken brouwerij – nam alvast afscheid van Peter Giele, beeldend kunstenaar, dichter, bouwer, die woensdag overleed.

Wie kleurrijk leeft gaat kleurrijk dood, of beter gezegd: wordt kleurrijk uitgezwaaid. Sterven aan een hartinfarct op je vierenveertigste, daar is niets kleurrijks aan. Maandag wordt Giele vanaf zonsopkomst opgebaard in het laatste bouwwerk, dat hij Amsterdam naliet, het restaurant Inez, International Private Society Club aan de Munt. Dan volgt een boottocht over de Amstel teneinde hem op Zorgvlied aan de Amstel te begraven, waarna tot zonsondergang in discotheek Roxy een bijeenkomst voor Giele zal zijn.

Hard, snel, intensief: deze woorden typeren de levensstijl van kameleon Giele, die zich op talloze terreinen van het Amsterdamse artistieke en uitgaansleven manifesteerde. Bijna te veel om op te noemen. In het voormalige NRC Handelsblad gebouw riep hij ten tijde van Beatrix’ kroning samen met kunstenaars Rob Scholte en Peter Klashorst de vrijstaat Amok uit. De drukkerij van de krant werd niet lang daarna een expositieruimte, waar hij zelf de eerste performance gaf: 24 uur slapen om bij te komen van het harde werk om de zaak op tijd af te krijgen.

Giele, die zijn opleiding aan de Rietveld academie volgde, wilde “historie maken”, zo zei hij zelf in 1982, bij de opening van Beeldstroom, een van vele alternatieve kunstenaarsinitiatieven in de hoofdstad, waar hij bij betrokken was. Hij was tevens een van de oprichters van het roemruchte kunstenaarscentrum Aorta, zorgde voor een nieuw leven voor de belegen kunstenaarssociëteit Arti, ontwierp het weelderige interieur van de Roxy en Galerie W139 aan de Warmoesstraat. Het hippe, kakelbonte restaurant Inez, dat door zijn vrouw Inez wordt gerund, was de laatste grote droom, die Giele verwezenlijkte. ‘Als ik burgemeester van Amsterdam was, dan zei ik u: begeester dees parel van een stad. Dan gaf ik al het leven, dat ik te leven had’, zo dichtte hij onlangs nog in Het Parool.

Trouw, 19 juni 1999

https://www.trouw.nl/home/wie-kleurrijk-leeft-wordt-kleurrijk-uitgezwaaid~a6f38017/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Giele
https://robscholtemuseum.nl/?s=Roxy