Kunstredactie Trouw – Nederlandse kunst goed af in naslagwerk

Amsterdam – Vierendertig delen, 26 miljoen woorden, 15.000 afbeeldingen, 6.700 medewerkers uit 120 verschillende landen en een investering van 32 miljoen pond. De Britse uitgever van de ‘Dictionary of Art’, die naar eigen zeggen “de meest uitgebreide kunsthistorische encyclopedie ooit gepubliceerd” uitbrengt, wil vooral indruk maken met klinkende cijfers.

Het prestigieuze naslagwerk beleefde gisteren in het Amsterdamse Rijksmuseum, na Frankfurt, New York en London, zijn officiële Nederlandse première. Voor eindredacteur Jane Turner, gespecialiseerd in Vlaamse en Nederlandse schilderkunst, een bijzonder onderdeel van de tournee. Volgens Jan Piet Filedt Kok, directeur collecties van het Rijksmuseum, is de Nederlandse kunst zo volledig mogelijk vertegenwoordigd in ‘The Dictionary of Art’.

Filedt Kok is een van de 222 Nederlandse schrijvers in het Britse standaardwerk. Het werk kost maar liefst 15,000 gulden. Het voorwerk duurde veertien jaar. Aan Nederlandse kunst zijn bijna 780.000 woorden gewijd. Van ruim duizend kunstenaars zijn biografische gegevens opgenomen. Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan staan er natuurlijk in, maar ook hedendaagse kunstenaars als Marlene Dumas, Jan Dibbets en Rob Scholte.

Volgens eindredacteur Turner is het naslagwerk meer dan alleen een beschrijving van een kunstenaar en zijn of haar werk. “Het laat ook zien hoe de opvatting over kunsthistorisch onderzoek is veranderd. Tegenwoordig willen we ook weten wie de opdrachtgever was, of wat de omstandigheden waren. Het perspectief is breder geworden.”

Dat er nog geen cd rom versie van de ‘Dictionary’ in de maak is heeft diverse redenen: “Ten eerste zijn de copyrights op de afbeeldingen dan veel duurder, het gebruik ervan is oncontroleerbaarder. Daarnaast is het waardevolle van een écht boek, dat je toevallig op onverwachte zaken stuit.”

Aanvankelijk dacht de uitgever het boek binnen vier of vijf jaar te publiceren, maar ontwikkelingen in het voormalige Oostblok maakten dat onmogelijk. Auteurs haakten bij voorbeeld af, omdat ze Ceausescu aanhanger waren.

Trouw, 30 oktober 1996

https://www.trouw.nl/home/nederlandse-kunst-goed-af-in-naslagwerk~a692658a/

Meer informatie:
https://www.amazon.com/Grove-Dictionary-Art-34-Volumes/dp/0195170687
https://www.amazon.com/Grove-Dictionary-Art-34-Volumes/dp/0195170687#reader_0195170687

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image