Kunstkrant – Expositie grootste Brood-collectie van Nederland

Zwolle, 29 oktober 2015 – In navolging van het grote succes van de film ‘Kunst begin drrr niet an’ die gaat over het leven van Herman Brood als kunstenaar, is vrijdag 30 oktober 2015 de vernissage van de Herman Brood expositie bij IQ Kunstuitleen en Galerie te Zwolle. De tentoonstelling omvat de grootste Broodcollectie van Nederland en sluit naadloos aan op de film. Alle doeken en sjablonen die in ‘Kunst begin drrr niet an’ voorkomen zijn tijdens de expositie te zien.
Ivo de Lange, eigenaar van IQ en tevens kunstvriend van Herman Brood: ‘De film was een prachtig eerbetoon aan Herman Brood, maar het was nog niet helemaal compleet. Dat is het met de expositie wel.’ Bij de vernissage vrijdag zullen de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer, Rob Scholte, Xandra Brood en Jonnie en Therese Boer van restaurant De Librije aanwezig zijn.

Zwolle kunststad Brood
Herman Brood ging van 1992 tot 2000 elke maand een paar dagen naar het atelier van zijn kunstvriend Ivo de Lange in Zwolle om daar met kwasten, rollers, spuitbussen en stiften in zijn hand even te kunnen ontsnappen aan het hectische leven in Amsterdam. Hij maakte daar erg veel werk.

De intensieve, vriendschappelijke werkrelatie die Brood en De Lange hadden resulteerde in een Broodcollectie bestaande uit honderden werken en vijftig uur beeldmateriaal. ‘Herman was gedreven en productief in Zwolle, de stad die hij altijd beschouwde als zijn thuisbasis, ondanks het grote toneelstuk dat hij jarenlang opvoerde in Amsterdam. Die stad vormde het podium voor Herman de muzikant, de artiest. Hier draaide alles om kunst. Dat deel is lang onderbelicht gebleven.’

‘Het was een voorrecht om Herman als kunstenaar aan het werk te zien en ik wil dat het publiek ook de mogelijkheid krijgt om te genieten van zijn werk.’ Tijdens de expositie is ook een verjaardagkalender te verkrijgen die Herman in 1995 maakte. Op de omslag staat: ‘Herman Brood als Helderziender tevens Kleurkalender’ Het bevat kleurtekeningen en spreuken met hier en daar een zwartwittekening eronder, met als begeleidende tekst: ‘s.v.p. inkleuren op eigen wijze’. ‘Schitterend toch? Herman was uniek,’ zegt De Lange.

Over Ivo de Lange
Ivo de Lange (66) is een Zwolse ondernemer die sinds dertig jaar actief is in de kunstwereld. De Lange leerde Herman Brood in zijn tienertijd kennen omdat Herman Brood een paar straten verderop geboren was en daar woonde. Later vertoefde Brood regelmatig in het Zwolse café ‘De Old Inn’ waarvan De Lange de uitbater was. Begin jaren negentig ontstond het idee om samen de kunst in te gaan.

Over ‘Kunst begin drrr niet an’
Op sterk aandringen van Herman Brood zelf volgde Ivo de Lange de kunstenaar in de periode van 1992 tot 2000 met de camera. Dat resulteerde in vijftig uur beeldmateriaal waarvan filmmaakster Gwen Jansen een documentaire maakte. De film is grotendeels samengesteld uit een selectie van deze privé-opnamen, die tot vorig jaar in de kluis lagen. ‘Kunst begin drrr niet an’ bevat onder andere indringende persoonlijke momenten en een spraakmakend nachtelijk interview met Desi Bouterse waarin Brood de president plotseling vraagt: ‘Desi, huil je wel eens?’

Expositie: Herman Brood
​Locatie: IQ Kunstuitleen en Galerie, Zwolle
Deze expositie is te zien van 30 oktober t/m 8 november 2015.
http://​www.iq.nl

http://www.kunstkrant.nl/nieuws/expositie-grootste-brood-collectie-van-nederland

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image