Erik-Jan Berends – Kunstenaar Rob Scholte opent tentoonstelling oorlogsprenten

De Swollenaer, donderdag 18 september 2014 14:41

BINNENSTAD – “Het is eigenlijk een goed bewaard geheim dat een eeuw verborgen is gebleven”, volgens kunstenaar Rob Scholte. Hij verzamelde de 77 oorlogsprenten die tot en met 4 januari 2015 bij Museum de Fundatie zijn te zien.

Het museum heeft de prenten, die Jan Sluijters van 1915 tot 1919 maakte voor de Nieuwe Amsterdammer, van Scholte verworven. “Sluijters werkte in de Eerste Wereldoorlog samen met Piet van der Hem en Willy Sluiter. Het werd me teveel om ze allemaal te verzamelen, daarom heb ik me beperkt tot dit onbekende oeuvre van Sluijters”, licht de kunstenaar toe. Zo ruilde hij eigen werk tegen prenten en kocht hij ze. “Van antiquariaten tot Marktplaats”, vertelt Scholte. “Nederland heeft als neutraal land natuurlijk weinig effecten van de Eerste Wereldoorlog gevoeld, hoewel die er natuurlijk wel waren. Eigenlijk hebben we er ook wel van geprofiteerd. Sluijters had dat door. Het beeld dat hij schetst, wil Nederland dan ook misschien niet zo graag van zichzelf zien.”

Nu, honderd jaar later, is volgens Scholte een prima moment voor de expositie. “Sluijters geeft eigenlijk het meest volledige beeld dat een kunstenaar van die periode kan geven.” Het ging de verzamelaar in eerste instantie om de artistieke afbeeldingen. “De betekenis ervan wist ik vaak niet, ik ben immers geen historicus. Het boek bij de expositie is dan ook een echte aanbeveling.” Hij is blij dat zijn werk nu in handen van Museum de Fundatie is. “Ik vind het geweldig dat directeur Ralph Keuning oog heeft voor kunst en haar maatschappelijke context. Die politiek geladen exposities miste ik vaak. Ik vind dat mijn verzameling echt hoort bij het nationale kunstbezit en niet in handen van een particulier.”

Foto: Erik-Jan Berends

http://www.brugmedia.nl/kranten/de-swollenaer/kunstenaar-rob-scholte-opent-tentoonstelling-oorlogsprenten/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image