KUNST RESERVE BANK – Nieuwsbrief, 29 oktober 2016: Jan Henderikse in Bergen

In West-Europa is de klimaatverandering merkbaar door een grote onvoorspelbaarheid van het weer. Dat levert af en toe verrassende cadeautjes op. Zo bleek midden in de herfst zondag 16 oktober opeens een warme zomerse dag te zijn – mooi genoeg om de presentatie van de serie munten van Jan Henderikse in de tuin van de Van Reenenschool in Bergen te houden.

De inmiddels 79-jarige éminence grise van de Nederlandse kunst had speciaal voor deze presentatie zijn terugreis naar New York uitgesteld. Reden om hem in Bergen niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk in het zonnetje te zetten.
Mark Peeters gaf allereerst een introductie over Henderikse’ rol in de ZERO beweging. Kunstenaar/docent Wjm Kok had een aantal filmpjes van jonge kunstenaars in de geest van ZERO uitgezocht, de film ‘Alles is Licht’ over Jan Henderikse werd vertoond en de Art Kitchen stelde een aantal recente werken van hem tentoon. In de tuin werd Henderikse ondertussen geïnterviewd door Rob Scholte. Vanwege de verplaatsing van het programma naar buiten, ging alleen de binnen geplande performance van Toine Klaassen niet door.

Het hele feest draaide echter om de serie munten die Henderikse voor de Kunst Reserve Bank had ontworpen: vier munten in de vorm van pizza’s met de handgeschreven titels ZERO, ART, KUNST en NUL.

Geld zo gewoon als pizza’s. Of pizza’s zo gewoon als geld. Of als kunst met de zelfverklaarde waarde nul – hoe ZERO wilt u het hebben?

Voor de gelegenheid werden een tiental displays in pizza dozen gemaakt die ter plekke door Henderikse werden gesigneerd.
Inmiddels zijn deze bijna allemaal verkocht of gereserveerd door de groeiende groep ZERO verzamelaars, dus laat ons snel weten indien u nog zo’n speciale editie wilt hebben. Voor de prijs hoeft u het niet te laten want die is hetzelfde als de reguliere serie: € 450, incl. certificaat, inwissel garantie en lidmaatschap van de bank.

De vier losse munten zijn verder gewoon te bestellen via het online-loket:
http://kunstreservebank.nl/index.php?id=30&artist=14.

Kunst Reserve bank, Nieuwsbrief, 29 Oktober 2016

http://www.kunstreservebank.nl/index.php?id=10&lang=NL&nieuwsbriefID=74

http://www.kunstreservebank.nl/index.php

http://www.janhenderikse.com/