KRO NCRV – Rob Scholte bij Eva Jinek met Fleur Zijderveld, Joost Vullings, Xander van der Wulp en Sander van de Pavert, 30 juni 2017

Kunstenaar Rob Scholte weigert zijn museum en huis op te leveren

Het levensverhaal van kunstenaar Rob Scholte is indrukwekkend. In de jaren tachtig en negentig verwierf hij grote roem met zijn controversiële werk en zijn uitbundige levensstijl. In 1994 verloor hij beide benen bij een nooit opgehelderde bomaanslag. In 2008 verhuisde hij naar Den Helder en opende daar in 2013 het Rob Scholte museum in een oud postkantoor. Hij is al vier jaar in een juridische strijd verwikkeld met de gemeente, die plannen heeft het pand te verkopen en hem eruit wil hebben.

https://evajinek.kro-ncrv.nl/fragmenten/kunstenaar-rob-scholte-weigert-zijn-museum-en-huis-op-te-leveren

Kunstenaar Rob Scholte weigert huis te verlaten en museum op te geven

Kunstenaar Rob Scholte is verwikkeld in een juridische strijd met de Gemeente Den Helder. De gemeente heeft plannen om het museumpand te verkopen en wil hem eruit hebben. Die strijd duurt al zo’n vier jaar – een ontknoping is aanstaande. Op 1 juli zal hij het pand – waar hij ook met zijn gezin woont – moeten opleveren. Hij weigert.

Bomaanslag

Het levensverhaal van kunstenaar Rob Scholte is indrukwekkend. In de jaren tachtig verwierf hij grote roem door zijn controversiële werk, zijn uitdagende uitspraken en zijn uitbundige levensstijl. In 1994 verloor hij beide benen bij een nooit opgehelderde bomaanslag. Hij ging door als kunstenaar, maar zocht eind jaren negentig de luwte op en verscheen jarenlang niet meer in de media. In 2008 verhuisde hij naar Den Helder en opende daar in 2013 het Rob Scholte museum in een oud postkantoor. De gemeente wil nu dat hij het pand verlaat.

Anti-kraak

Scholte weigert te vertrekken, omdat deze plek erg belangrijk voor hem is. Alles zit bij elkaar, het gebouw is woon-, werkruimte en museum in één. Ook al is het niet ieders smaak, Rob vindt het een fantastisch gebouw, een soort tempel. “Het is een prachtig uitgewogen structuur met mooie pilaren rijen.”

Rob woont er al bijna tien jaar anti-kraak. Het pand is dus al die jaren nooit zijn bezit geweest. Maar volgens Scholte lopen er afspraken met de gemeente, al drie jaar lang dat hij het museum mag uitbreiden. Die afspraken moeten nageleefd worden.

Recht op eerste koop

Daarnaast vindt Scholte dat hij sowieso recht van eerste koop heeft, omdat hij en zijn gezin er al zo lang wonen. Toch heeft de gemeente hem dat nooit aangeboden. Er is zelfs nooit een verkoopprijs genoemd. Volgens Scholte wordt er vals gespeeld.

Jaren geleden redde de kunstenaar het gebouw van de sloop. De gemeente wilde het toen neerhalen om er een nieuw gemeentehuis te gaan bouwen. Scholte zegt dat de rancune van de burgemeester de basis is van hun grote, zelfs persoonlijke conflict, dat steeds meer geëscaleerd is.

Niemand is groter dan de stad

Onzin volgens wethouder Kuipers. “We willen al lang geen nieuw gemeentehuis meer, maar met Scholte zijn gewoon geen afspraken te maken, niet op het gebied van gebruik en inzet en niet op het gebied van normen en waarden. We zien wel de meerwaarde van het museum en van Scholte, maar er is niemand groter dan de stad.”

Groter dan de stad is Rob Scholte zeker: “Het is een krimpgemeente. Mensen vertrekken en er is nauwelijks iets te doen. Wij zijn de enige plek waar op zondag wat te doen is“, aldus de kunstenaar.

Museum gaat gewoon open

Of hij het gaat redden? Scholte heeft in elk geval veel steun, er zouden heel veel prominente personen achter hem staan. Het Rob Scholte museum gaat 1 juli gewoon open om zijn gasten te ontvangen.

https://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/gemeente-den-helder-dwingt-rob-scholte-om-zijn-museum-te-verlaten

Gasten: Rob Scholte, Sander van de Pavert, Joost Vullings en Xander van der Wulp

Kunstenaar Rob Scholte moet onder druk van de gemeente zijn woning in Den Helder verlaten. Formatie vloggers Joost Vullings en Xander van der Wulp volgen de ontwikkelingen op het Binnenhof. Lucky tv-maker Sander van de Pavert staat in het theater.

Uit Rob Scholte, Sander van de Pavert, Joost Vullings en Xander van der Wulp
Vr 30 jun 2017 22:30
https://evajinek.kro-ncrv.nl/

Rob Scholte met Eva Jinek:
10:36 minuten
https://www.npo.nl/jinek/30-06-2017/KN_1691529/POMS_KN_9633659

Hele uitzending:
58:50
https://www.npo.nl/jinek/30-06-2017/KN_1691529