KRO-NCRV 2Doc – Welkom op de Hemelse Aarde + NPO Radio 1 Kunststof: Judith de Leeuw, documentairemaker

In een apocalyptisch ogend landschap aan de rand van de grauwe Noordzee leiden David, Piet en hun vrienden een wonderlijk leven, een leven waarin ze muziek maken volgens eigen regels en hun leven filmen en fotograferen. Ze lijken ver van ons verwijderd, want ze hebben nauwelijks materiële middelen. Maar met die middelen creëren ze een grootse wereld en leven daarin alsof er niets anders is.

KRO-NCRV 2Doc: Welkom op de Hemelse Aarde (maandag 7 maart, 23.10 uur, NPO 2) is een observerende en verontrustende film, een trip langs de rafel randen van de Nederlandse samenleving, waarin het bestaan soms de hel is, maar net zo vaak wonderlijk en prachtig. Tussen half afgebroken gebouwen, in verlaten mistige straten of in een huiskamer bomvol muziekinstrumenten filosoferen de hoofdpersonen over hun bestaan.

Naar aanleiding van de IDFA-première van de film schreef journalist Raymond van den Boogaard: ‘Het streven naar schoonheid, naar inhoud, lijkt een overlevingsstrategie voor een categorie mensen in een tochtige uithoek van de Randstad, die volledig gemarginaliseerd lijkt, en tegelijkertijd opgewekt gebleven omdat het nu eenmaal hun manier van leven, hun ideaal uit een andere tijd is. Welkom op de Hemelse Aarde is misschien te vergelijken met Grey Gardens van de gebroeders Mayles, het portret uit 1975 van een aan lager wal geraakte moeder en dochter, die zelf hun armoede en verval hardnekkig ontkennen.’

KRO-NCRV 2Doc: Welkom op de Hemelse Aarde is een film van Judith de Leeuw en is geproduceerd door Viewpoint Productions. De film werd ontwikkeld in de IDFA-Mediafonds workshop en ging in première tijdens IDFA 2016. De film kwam tot stand met steun van het CoBO-fonds.

NPO, Di 7 mrt 2017 23:10

http://www.npo.nl/2doc/07-03-2017/KN_1689155

Judith de Leeuw, documentairemaker

maandag 6 maart 2017, 19:00 uur

Observeren is waar documentairemaakster Judith de Leeuw goed in is. Haar film ‘Welkom op de Hemelse Aarde’ ging in première tijdens het IDFA. In een apocalyptisch ogend landschap filosoferende hoofdpersonen over hun bestaan en maken zij muziek geheel volgens eigen regels. Morgen om 23:00 uur te zien op NPO2.

Presentatie Frenk van der Linden

http://www.nporadio1.nl/kunststof/onderwerpen/393892-judith-de-leeuw-documentairemaker