KONINGINNEDAG 2020 SPECIAL Frank Buis | RoyalPress Amsterdam – Dam schreeuwer zorgt voor Paniek op de Dam tijdens dodenherdenking 2010

Gepubliceerd op 29 aug. 2014

In 2010 werd de dodenherdenking op de Dam verstoord toen tijdens de twee minuten stilte een man aan de Rokin zijde plotseling met zijn handen opgeheven begon te prevelen en vervolgens te schreeuwen. Er ontstond paniek en mensen probeerden te vluchten; dranghekken werden door de mensenmassa’s omgeduwd, en het lawaai daarvan veroorzaakte nog meer paniek. De Koninklijke familie werd snel in veiligheid gebracht. Nadat de situatie onder controle was, werd de ceremonie volgens programma hervat. In het tumult vielen in totaal 63 gewonden. De verwondingen varieerden van kneuzingen en schrammen tot botbreuken.

Een omstander overmeesterde de man samen met agenten in burger en de politie hield de man aan. Het was een 39 jarige man met het uiterlijk van een orthodoxe jood. Hij was al een bekende van de politie, die reeds eerder was veroordeeld voor geweldsdelicten en handel in en bezit van drugs. In de Media werd hij aangeduid als de Dam schreeuwer. Hij werd uiteindelijk door de Hoge Raad veroordeeld tot 16 maanden celstraf, waarvan acht voorwaardelijk, voor het opzettelijk slaken van een valse alarmkreet. De man is in de jaren na het incident op de Dam ook nog twee keer preventief in de cel gezet; beide keren, omdat hij niet voldeed aan een vordering van de politie om te vertrekken van een plek, waar Koningin Beatrix zou komen.

Aanvankelijk werd een andere man, die van de schrik een koffertje had laten vallen, ook aangehouden. Het is mogelijk, dat de paniek door het vallende koffertje vergroot was volgens getuigen werd erEen bom! geroepen en men was de aanslag op Koninginnedag 2009 nog niet vergeten. Deze man bleek echter niets kwaads van plan te zijn geweest en de inhoud van zijn koffertje was ongevaarlijk, waarna de eigenaar werd vrijgelaten. Voor zover bekend is er geen poging gedaan de persoon, die de paniek vergrootte door Een bom! te roepen, op te sporen.

Camera Montage
Frank Buis | RoyalPress Amsterdam | AT5

Reacties
https://youtu.be/A3LUFZINT9c

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninginnedag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Frank+Buis+|+RoyalPress+Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=dodenherdenking
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dam+schreeuwer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koningin+Beatrix
https://robscholtemuseum.nl/?s=Karst+T
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bom