Koen Schuiling, burgemeester – “Zonder tegenspraak geen samenspraak” (1)

Nep nieuws en nep feiten. Wie kent ze niet? Toch is onze eerste neiging de krant, de tv, de buurman, de reaguurders in sociale media enz. te geloven. Zo zitten we in elkaar. We vertrouwen nu eenmaal graag een ander. Zelf goed nadenken kost bovendien erg veel energie. Het levert nogal eens koddige dialogen op. In de trant van: ‘Fijn, weer beter? Was ik ziek dan? Ja hoor, dat stond in de krant. Ik was een weekje op de Veluwe. Nee hoor, je was ziek, want het stond in de krant.” En opeens sta je een nep feit te weerleggen.

Types, die er een fijn gevoel voor hebben, grossieren in nep feiten. Zonder enig schaamtegevoel. Er op afgerekend worden ze toch niet. Tegenspraak is tijdrovend en het effect is op zijn best twijfel aan de gedane bewering. Nep feiten zijn zaadjes voor ongenoegen. Je vertrouwt op de duur je eigen kompas van vertrouwen in de ander niet meer. Eigenlijk zou je moeten stikken van verontwaardiging als iemand je een nep feit op de mouw spelt. Dat je zo respectloos wordt behandeld. Maar daarvoor is het leven te vluchtig. We halen onze schouders op. En daar komt dit bij, wrijven in een vlek maakt ’t alleen maar groter. En er lopen nu eenmaal morsige types rond.

En toch… dat wat we nu zien: twijfel zaaien en ongenoegen oogsten, nep feiten, die als onkruid woekeren dankzij sociale media in plaats van ze met wortel en tak uit te roeien… welke prijs betalen we daarvoor langzamerhand? Dat we straks niets en niemand gewoon en prettig vertrouwen. Achter elke bewering een andere bedoeling vermoeden? Elk beeld betwijfelen? Elke emotie pas voelen als die is uitvergroot? Precies dat voeden wat ons samen-leven aantast?

Is het nog wel klein en kun je blijven zwijgen bij nep feiten?
Ik twijfel wat wijsheid is.

Den Helder op Zondag, 30e jaargang, Nr. 49, Stadsnieuws, 10 december 2017, p. 4

http://epaper.rodimedia.nl/rodimedia/data/EPaper/denhelderopzondag/epaper/page4.htm

2 Comments

  1. Dit is toch echt bij de spinnen af. Wie hield een grote enveloppe met nep nieuws omhoog in de raadszaal waardoor wethouder Geurt Visser moest aftreden? En wie duldde er geen enkele tegenspraak van Visser die zich niet eens mocht verdedigen?

    En wie speelt er soms zelfs openlijk redactiechef van de Schuilingbode, waardoor de voormalige Helderse Courant alleen nog uit nep nieuws bestaat dat Schuiling goed uitkomt?

    De grootste nepnieuwsfabriek is Schuiling zelf. Dankzij internet kunnen we dat nu aan de kaak stellen en dat zit onze bestuurders niet lekker. Echt onafhankelijke media -zoals deze site- produceren zogenaamd nep nieuws. De boel compleet op zijn kop en de leugenachtigheid ten top!

  2. Over nepnieuws gesproken; Kop in de Schuilingbode van vandaag:

    Burgemeester Schuiling: ’Den Helder procedeert er echt niet zomaar op los’.

    Hoeveel procedures heeft Rob Scholte inmiddels aan zijn broek? Vier? Zes? Ik ben de tel kwijt. De gemeente verliest alles en reageert op elke verloren procedure met het aanspannen van twee nieuwe tegen Scholte.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image