Koen Schuiling, burgemeester – Selectieve verontwaardiging blijft best een moeilijk woord

De fine fleur van onze natie: van vreemde smetten vrij en geniaal in het oordeel. Niet over het eigen gedrag of stemgeluid overigens, dat zit wel snor. Van anderen daarentegen is de maat snel genomen, vooral als er een kleurtje aan zit of de naam iets in zich draagt van, zeg eens wat, Ali of Mohammed. Ff die zwarte baardhaartjes over een kam scheren, dat schept tenminste duidelijkheid. Klare taal willen we allemaal. Niet dan? Dat zeg ik. Dus was tot in de Tweede Kamer het geroffel te horen toen onze voormalige vorstin een blauwe hoofddoek droeg bij haar bezoek aan Abu Dhabi. “Een wanvertoning”, was het. Dat leek nogal mee te vallen want zulk prachtig blauw zagen we zelden.

Vorige week brachten de Koning en de Koningin een bezoek aan de Paus. Hare Majesteit in zwart….. Edoch, bij lange na niet zo elegant als die van haar schoonmoeder in een Arabisch land.

Dat is nu een week gelden. Het blijft stil. Persoonlijk vind ik dat het prettigste geluid wat deze bloemen van ons volk voortbrengen. Het ander geluid “dat die gasten zich aan onze regels moeten aanpassen, want ze willen toch zo nodig onze gast zijn met ze allen”, klinkt nogal oorverdovend als mensen even de weg moeten vinden.

Wacht even. Je moet je dus aanpassen als je ergens te gast bent? Dat deden onze vorstinnen. Ik begrijp het weer: die wanvertoning zat ‘m in de kleur van het kleedje.

Den Helder op Zondag, 29e Jaargang nr. 18 − 8 mei 2016

http://epaper.rodimedia.nl/rodimedia/data/EPaper/denhelderopzondag/epaper/page4.htm