Koen Schuiling, burgemeester – Schermpjes

Den Helder – Of ik ’s lands burgemeester met de meeste treinkilometers ben, weet ik niet. Wel dat ik wekelijks, van heel vroeg tot af en toe diep in de nacht, ’trein,’ wat eigenlijk best een leuk werkwoord is. Daar hoort bij, dat ik op perrons sta. Of staar naar medereizigers. Of naar buiten. Soms dommel ik in wat, met een eindstation in het verschiet, een overzichtelijk risico is. En soms werk ik op mijn iPad. Dan staar ik naar een schermpje.

Dan kijk ik af en toe op. Eigenlijk kijk ik dan nergens naar. Ik kan naar iemand kijken, voor zijn gevoel, maar ik kijk dwars door hem heen. Misschien ben ik in gedachten. Ik merk op zo’n moment niet veel van wat er om me heen gebeurt. Ik ben in mijn eigen wereldje.

Terug naar perrons en treincoupé: wie staat of zit tegenwoordig eigenlijk niet meer te turen op een schermpje? Allemaal in eigen wereldjes. Ik zie zelfs mensen in restaurants, die, hoewel ze samen aan tafel zitten, turen op hun iPhone. Tijdens vergaderingen, fietsen, sporten…

Terwijl je wereld wijd bezig bent, heb je je eigen wereldje heel klein gemaakt. Je ziet en weet niet meer, wat er om je heen gebeurt. Je weet ook niet ,wat er met iemand gebeurt. Of welke emotie iemand toont.

Hoe lang duurt het nog voor we massaal een app installeren, die ons waarschuwt dat onze gesprekspartner emoties toont en dat we contact moeten leggen?

Ik denk niet, dat alles vooruitgang is.

Denheldersdagblad.nl / XYTO Media B.V.,woensdag 18 oktober 2017, 15:46

https://www.denheldersdagblad.nl/gemeente/colomn-schermpjes

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image