Koen Schuiling, burgemeester – Onbenulligheid

Onbenulligheid staat niet bij de zeven hoofdzonden. Dat is nogal dom. “Stomheid is te verdragen”, zei eens iemand, “maar mensen die hun domheid niet door hebben zijn onverdraaglijk”. Een welhaast Shakesperiaanse uitspraak. Dit jaar is het gedenkjaar en zijn gedachtengoed is nog steeds actueel. Tot verbazing van hen die niet begrijpen dat teksten van meer dan 400 jaar oud nog fris en to-the-point kunnen zijn. Een beetje dom natuurlijk want de menselijke natuur verandert nooit. En daar heeft Shakespeare het over. Ook de Bijbel blijft het lezen waard. Goede literatuur eveneens en het laatste boekenweekgeschenk dus niet, maar dat terzijde.

Tot de hoofdzonden horen wel avaritia (hebzucht) en gula (gulzigheid). Koninklijke Shell schreef een lobbybrief aan de volksvertegenwoordiging: als de gaswinning te snel wordt beperkt, is de schadevergoeding die er het gevolg van is niet te betalen. Kort samengevat. Die superbia (hoogmoed) leidde tot ira (woede) wie die stomme passage, voortkomend uit acedia (gemakzucht en vadsigheid) tot zich moest nemen.

In één documentje vijf van de zeven hoofdzonden weten te ‘scoren’… daar had Shakespeare een mooi drama van kunnen maken. Nadien had de Rooms-Katholieke kerk zijn leer bijgesteld en had de zeven hoofdzonden uit die ene overkoepelende zonde, die der Onbenulligheid, laten ontspruiten. In deze tijd van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren had onze Koninklijker dat rietje natuurlijk beter moeten ‘framen’. Dus daar zal het gesprek ten burele vast over gaan. Toch een gemist kansje van onze Shell.

Den Helder op Zondag, 29e Jaargang nr. 17 − 1 mei 2016

http://epaper.rodimedia.nl/rodimedia/data/EPaper/denhelderopzondag/epaper/page4.htm

1 Comment

  1. Dick Berts 8 mei 2016 op 08:20

    Het toedienen van een enorme dosis onbenulligheid zou uitgerekend een door en door uitgekookte vent als Koen Schuiling weer een heel klein beetje menselijk kunnen maken.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.