Koen Schuiling, burgemeester – Narrig op de USA?

Koningen hadden vroeger een nar in de hofhouding. Nog steeds, al heten ze anders. De nar hield de Koning een spiegel voor om hem met beide benen op de grond te houden. De hele dag ‘Koninklijke Hoogheid’ worden genoemd is namelijk best een dingetje. Je gaat er zomaar van naast je schoenen lopen. Het bleek een subtiel spel. Was het de Hoogheid namelijk werkelijk naar zijn bol gestegen, werd het tijd voor de nar een goed heenkomen te zoeken. Een Koning die zichzelf te serieus neemt is niet tegen humor bestand.

Afgelopen vrijdag wisselden de rollen. De Koning is nar. Of de nar is Koning. Beide is goed. Dit niet: hij neemt zichzelf uiterst serieus. En wij weten uit overlevering: dat is gevaarlijk. De spiegel die hem moet worden voorgehouden slaat hij uit handen.
Eigenlijk kan hij zijn evenbeeld niet eens verdragen. Dat er twee zouden kunnen zijn als hij, is te confronterend. We hebben alle reden er narrig over te doen.

Maar kijk eens in de spiegel die hij ons, met zijn verbeten trek om de grote mond, voorhoudt. Omdat wij nu wel in de spiegel kunnen kijken draaien we de rollen om. En stellen ons de vraag hoe het kan dat wij een nar tot Koning kroonden. En of dat nu de bedoeling is. Dat hebben we te doen. Dat is ons dingetje. Daarna moesten we het wapen van de nar maar inzetten om hem in zijn hemdje te zetten. Bij zoveel geborneerdheid trekken we schaterlachend verder. Koning ben en blijf je over je eigen gedachten.

Den Helder op Zondag, Stadsnieuws, nr.4, 29 januari 2017

http://epaper.rodimedia.nl/rodimedia/data/EPaper/denhelderopzondag/epaper/page4.htm

https://www.denhelder.nl/data/publicatie-website/_XA8906150151AFA4A11E299B233DC887/Stadsnieuws%20week%204.pdf?_dc=1485507189678&_dc=1485507189706

1 Comment

  1. Hier in Den Helder hebben we een totalitaire koning die alle wethouders en de complete gemeenteraad tot narren maakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image