Koen Schuiling, burgemeester – Lente + Marischka de Jager – Helderse burgemeester spreekt de raad toe: ’Zet een streep onder verleden’

Lente

Over een kleine maand barst de natuur weer los. Iets minder dan vorig jaar en toen was het wederom iets minder dan het jaar ervoor. Ongeveer vanaf december bekruipt een deel van ons volk de onbedwingbare drift tot kappen, zagen en snoeien. Die laatste activiteit was zo erg niet als ze niet ook alle kenmerken van de eersten in zich droeg. Van plantsoendienst tot bosbeheerders, het lijkt een wijdverbreid virus. Anders gezegd, nu de essen het wat zwaar hebben door een overgewaaide schimmel lijkt die zich ook te hebben genesteld in de hoofden van degenen die, op papier inmiddels, belast waren met de instandhouding van onze bossen, houtwallen en snippers groen. Twee stevige stormen deden het vijgenblad aanwaaien voor nog een argument: de veiligheid zou ook gediend zijn met massale kap. Wie nu langs ‘s Heeren wegen rijdt kan de boomstammen niet meer tellen.

Zodra ons iets boven het hoofd groeit, zullen we het naar onze hand zetten. Leven en dood, ziekte en ongemak, waar we kunnen willen we het beheersen. En als het niet in figuurlijke zin lukt, maken we het letterlijk een kopje kleiner. Ergens mee omgaan vereist een talent waar we onszelf weinig rust voor gunnen. Misschien omdat het ook een mensenleven kan duren voor we een beetje inzicht verwerven?
En zo bulldozeren we nu door onze houtopslagen. De geestesgesteldheid, waar dat uit voortkomt, toont hoe we veel andere dingen in het leven benaderen. We weten bij God niet wat we doen. Dat signalement past dan weer wel in deze dagen van het jaar.

We worden opgeroepen spaarzaam met ons milieu om te gaan. In de krant staat de aankondiging voor de kap van een bos(je) ten behoeve van de aanleg van een zonneweide. Dat bos(je) ligt weliswaar langs de weg, maar telt vele vogels, insecten en ander leven. Dan waait het vijgenblaadje aan: een veld vol zonnepanelen is niet alleen milieuvriendelijk, de kap dient ook de veiligheid.

Ik denk, dat je dan behoorlijk van het paadje af bent.

Denheldersdagblad.nl, donderdag 29 maart 2018 14:55

https://www.denheldersdagblad.nl/gemeente/column-van-de-burgemeester-lente

Helderse burgemeester spreekt de raad toe: ’Zet een streep onder verleden’

Tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad, donderdagavond in het stadhuis, zei burgemeester Koen Schuiling graag een streep te willen zetten onder het verleden.

“De laatste tijd is er veel óver mij gesproken maar niet met mij. Als er nog iets moet worden uitgesproken met mij, dan kan dat mét mij.’’

Last van ego’s

Schuiling zei dat de stad in het verleden te veel last heeft gehad van ’grote en gekwetste ego’s’. “Ik ga me dienstbaar opstellen voor de stad. Dienstbaarheid moet een kernbegrip zijn. Het is een mooie gemoedstoestand en ik gun het jullie allemaal’’, sprak hij de nieuwe raadsleden toe. “Het betekent wel dat je jezelf af en toe aan de kant moet zetten.’’

Hij refereerde aan de woorden van CDA-voorman Harmen Krul. Krul zei in aanloop naar de verkiezingen meerdere malen dat er meer mét elkaar in plaats van óver elkaar moet worden gesproken om de stad Den Helder en haar inwoners verder te helpen. Mooie woorden die donderdagavond door verschillende net geïnstalleerde raadsleden meerdere malen werden herhaald. Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder, met zes zetels de grote winnaar van de verkiezingen, wil de komende periode ’sociaal en transparant zijn’ en ’vooral kijken naar overeenkomsten’. Volgens Harmen Krul (CDA) zijn de inwoners van de stad klaar voor verandering, voor nieuwe politiek: “Minder tegenwerken maar meer samenwerken.’’ Marije Boessenkool (GroenLinks) pleitte voor een stevig bestuur met kennis van zaken. “Geen bestuur dat handelt vanuit rancune. Het moet weer gaan over dossiers en niet over mensen.’’ Henk Mosk van D66 zei zich wel zorgen te maken over de voortgang van de stadsvernieuwing wanneer de partijen die nu met elkaar in gesprek zijn, ook daadwerkelijk de nieuwe coalitie gaan vormen. Beter voor Den Helder is in gesprek met de Stadspartij, Seniorenpartij, PvdA, CDA en ChristenUnie .

Noordhollands Dagblad, 29 maart 2018, 22:20

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof · Geen
De burry wil een streep zetten onder het verleden nou dat is lekker makkelijk .
Net doen of er niks is gebeurd
Me hoela .
Neem je zuster in de maling .

Lex Meijer · MEAO Den Bosch
Er is genoeg cq veel te veel gebeurd in het verleden; maar is het niet een goed streven om het verleden achter ons te laten en ons te richten op de toekomst.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Lex Meijer Lees eens wat H van Kuijk schrijft dat is het verleden dat je niet zomaar kunt vergeten .

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Probleem is dat er geen streep is gezet onder de dossiers Scholte, doofpot schouwburg financiën, coffeeshop(s), onnodige verhuizing ambtenaren, probleem Kooyhaven. Daar heeft burgemeester Schuiling nog steeds de leiding. Op 22 maart nog, na de verkiezingen, schreef hij namens het college naar de rechter in Alkmaar dat het college geen openheid van zaken kan geven over de financiële kant van de verhuizing schouwburg. Dat is een streep zetten, ja, maar een hele andere. Hij gaat voort op dezelfde lijn van de doofpot. En Zeestad mag blijven blokkeren.

Fred Kwast
Alles wordt je straks dienstbaar en in alle openheid door de strot geduwd.

Reyer Rensmaag · Werkt bij Zelfstandig kunstenaar
Dus de burgemeester geeft volledige openheid van zaken in al die gevallen verscheurd het dossier van scholte .En we gaan verder zoals het altijd geweest is.

Paul Jansen · Marine machinsten opl. stoommachinist
Ik wens de hele raad en alle partijen zeer veel wijsheid toe!

Paul Jansen · Marine machinsten opl. stoommachinist
En veel inzicht en openheid naar elkaar en de burger.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Daar was de Stadspartij een lichtend voorbeeld van .
Onder leiding van P Reenders die met stille trom is verdwenen omdat hij de bui al zag aankomem .

Fred Kwast
Ruud Van de Kerkhof Hij heeft de klus geklaard. Een lokale partij de nek om gedraaid, en trekt nu aan zijn palen.

Henk Klok
Ben benieuwd, wat t gaat worden, openheid of laten we de burger niets vertellen.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Nou het begint alweer lekker .
R Duijnker van de Seniorenpartij had een motie ingediend omtrent R Scholte .
Maar ja hoor hij heeft hem toch maar weer teruggetrokken .
Ze zitten d,r net en het draaien begint al .
Nou dat geeft een goed signaal naar de burgers toe .
Hebben ze dan niks geleerd van het verleden .
En de Burgemeester lacht weer in zijn vuistje .
Niet erg sterk van je Duijnker om nu al slappe knieen te tonen .
Zullen je kiezers niet in dank afnemen .

Reyer Rensmaag · Werkt bij Zelfstandig kunstenaar
,Minder tegenwerken maar meer samenwerken Je kan de burgemeester nu vragen wat je wilt .Antwoord laat lang opzich wachten.Of zou de man veranderd zijn nu alles open en eerlijk .

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Het andwoord weet je al NEE .

Arie A A Ruiter · Den Helder
Ach je kunt er lang en breed over door praten maar 1 ding weet ik haast wel zeker. Het gaat weer niks worden. Waar zou de brillenboer uithangen?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/helderse-burgemeester-spreekt-de-raad-toe-zet-een-streep-onder-verleden

1 Comment

  1. Heleen Kramp 1 april 2018 op 10:47

    Goed gesproken van deze burgemeester. Je kunt elke dag opnieuw beginnen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.