Koen Schuiling, burgemeester – Jingle bells

Kerst komt er aan. De tijd vliegt behalve op dit soort dagen. Ja, achteraf, Maar dat biedt weinig troost als je met teveel mensen in een net te krappe woonkamer, die net te warm wordt, op elkaars lip en schoot zit. De drank (teveel), het eten (ook teveel en het valt niet echt lekker) en vooral de kleine irritaties (onuitgesproken, want laten we het in Godsnaam gezellig houden) doen de rest. Uren tikken weg behalve als je die klok echt ’s een slinger wilt geven.

Voor wie niet gewoon lekker gaat sporten tijdens Kerst, niet geniet van een lekkere kom erwtensoep, niet de wilgen kan knotten en bovendien alle boeken van Auke Hulst al gelezen heeft, deze burgervaderlijke tip: ga met een paar mensen op hetzelfde moment naar dezelfde afbeelding kijken waar echt wat in gebeurt. En laat ieder zeggen wat hem opvalt. Dit valt op: ieder ziet er wat anders in. Gek he? Dat komt, je neemt jezelf mee in wat je waarneemt, in wat je je herinnert en hoe je het ervaart. Inderdaad, zelfs als je exact hetzelfde op dezelfde plaats meemaakt. Bron van misverstand of begrip, het is maar net hoe fruitig je nog bent. Mooi experiment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Zelfs de dingen, die je deelde, roepen andere beelden bij de ander op. Feiten en herinneringen nemen de kleuren aan die jij wilt. De les voor 2017: neem nooit aan dat je wel weet wat de ander ziet en voelt. Laat die burgemeester toch op de valreep een vredesduif los.

Dit is echter wel altijd waar: visite en vis blijven drie dagen fris. Drie lange lange dagen. Ik zou dus altijd een boom planten. Misschien een wilg. Kun je over een paar jaar lekker knotten.

Den Helder Op Zondag, 11 december 2016

http://epaper.rodimedia.nl/rodimedia/data/EPaper/denhelderOpZondag/epaperarchive/2016/12-11/epaper/page4.htm