Koen Schuiling, burgemeester – Brief aan Klaas Dijkhoff: Sta toch pal voor democratie recht + LOS Den Helder – Helderse VVD burgemeester veegt Dijkhoff de mantel uit

Brief aan Klaas Dijkhoff: Sta toch pal voor democratie recht

NRC, 24 november 2018

NRC, 24 november 2018

https://www.nrc.nl/

Helderse VVD burgemeester veegt Dijkhoff de mantel uit

Den Helder – Burgemeester Schuiling roept VVD fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff op om pal te staan voor het demonstratierecht. Dat doet Schuiling (VVD) per ingezonden brief in de landelijke krant NRC van zaterdag 24 november. Aanleiding is Dijkhoffs pleidooi op Facebook voor een verbod op antipieten demonstraties in de weken dat Sinterklaas in het land is.

Het recht om te demonstreren is een van de oudste grondrechten, schrijft Schuiling. “Hoewel het geen onbeperkt recht is, tracht een overheid een demonstratie goed en veilig te faciliteren. Zij onthoudt zich van een oordeel over de inhoud van de boodschap en, als het even kan, brengt de demonstratie binnen oog en gehoorsafstand van datgene, waar de demonstranten tegen ageren.”

Het faciliteren van dergelijke demonstraties is geen geringe opgave, ook al omdat het moeilijk uit te leggen valt, waarom ook bij een kinderfeest gedemonstreerd mag worden. Maar de Grondwet en de daaruit voortvloeiende wetten staan het toe en gezagsdragers hebben daar een eed op gedaan. Schuiling: “Soms betekent dat, dat je de rug recht, de tegenwind trotseert en voor onze liberale democratische waarden staat. Je legt de verbinding tussen mensen met uiteenlopende opvattingen, zelfs als dat moeilijk is.”

Kernwaarden

“Zet dat nu eens af tegen de uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Wie wordt geholpen met zijn suggestie het recht op demonstratie even terzijde te schuiven?”, vraagt Schuiling zich af. “Waarom staat de voorman van de liberale partij niet voor kernwaarden van onze democratische rechtsstaat? Waarom surft hij mee op de golven van populisten? Hij had de samenleving een grotere dienst bewezen door náást de burgemeesters te staan.”

Den Helder Actueel, 26 november 2018 – 05:58

Reacties:

Anton Hagen.
26 november 2018 at 07:51
En dit is dus de man die zelf de democratie in meer of mindere mate ondermijnd door het volgende:
Scholte heeft nu een gebiedsverbod gekregen. Hij moet in een straal van tweehonderd meter van het gebouw blijven. .
De pot verwijt de ketel enz,enz.

Klaas
26 november 2018 at 10:04
Ik ben die laffe hond als burgemeester zo ontzettend zat.

HZdwg
26 november 2018 at 10:33
et recht om te demonstreren heeft inderdaad een groot gewicht. Maar dat recht is soms strijdig met andere, ook zwaarwegende rechten. Daarom kan gebruik maken van dat recht niet altijd en overal onbeperkt worden toegestaan. En waar de grenzen liggen, daar valt over te twisten.
Fervente voorvechters willen nog wel eens door de mand vallen als dat heilige demonstratierecht zich tegen hén of hun beschermelingen keert.
Ik ben nog niet vergeten hoe een van de eerste besluiten van de kersverse burgervader Schuiling was een bord laten weghalen waarop bewoners van een straat hun ongenoegen uitten over hun behandeling door de gemeente.
Reply

Anton hagen
26 november 2018 at 11:02
HZdwg,
Een prima voorbeeld van het gegeven hoe onze burgervader met de democratie omgaat.
Nogmaals dus:De pot verwijt de ketel enz, enz, enz.

Rupert S
26 november 2018 at 11:42
Uitstekende visie van meneer Schuiling. Over een paar jaar zit Dijkhoff bij FvD of zo, in ieder geval zal hij doorschuiven naar de haat.

skriks
26 november 2018 at 12:28
Ja, @ Anton Hagen, ik had ook al meteen een beetje last van een unheimisch gevoel toen ik dit artikel las, leuke parallel van u! De ene liberaal verwijt de andere iets, met het onuitgesproken doel om zich te profileren, het voelt voor mij persoonlijk dan ook meer als een ´rasvaste´ opportunistische daad. We zagen het eerder in Loppersum waar CDA burgemeester Roodenboog zijn kans rook toen hij zich ten koste van Wiebes wilde profileren, PvdA´er Molkenboer in Woerden die geen radicalisering zag in zijn stad en ´zijn´ moskee in bescherming nam, Femke in Amsterdam die de democratische besluitvorming gewoon naast zich neerlegt wanneer het haar toevallig uitkomt en die gewoon zegt dat ze alleen meedoet wanneer ze zin heeft (of zoals ze zelf zegt: wanneer zíj vindt dat een maatregel bij haar stad past …) en dezelfde Femke die handig en plotseling indirect voorwaarden stelt (zoals het leveren van een extra vracht agenten) ook nét wanneer het haar weer goed uitkomt.
Tja, het moment om het ook eens te proberen was natuurlijk wél ideaal voor onze eigen burgervader, dat moet gezegd: de intocht van de goedheiligman (ik weet overigens niet of dat woord nog wel kan …) liep dit jaar namelijk nog met een enorme sisser af (er waren geen gewonden of vechtpartijen en alles bleef relatief rustig), daarnaast zijn er natuurlijk de moeilijke ´andere´ zaken die in Den Helder spelen en die toch ook een duidelijk afleidingsmanoeuvre behoeven. Bovendien, ´de trein reed´; Den Helder stond namelijk even in de landelijke ´Pieten´picture en zo vaak komt zo´n mogelijkheid voor een burgemeester natuurlijk ook weer niet voorbij, alle lichten stonden dus in zekere zin op groen.
Nee, misschien moeten we het onze burgervader toch maar niet te veel kwalijk nemen dat hij precies nu en op dit moment als grote voorvechter van het demonstratierecht de geschiedenis in wil gaan, het is ook een eenzaam bestaan natuurlijk als hoofd van een gemeente en ja, daarenboven, een echte liberaal laat zeker geen goed doordachte én veilige kans onbenut om zelf enig glorieus lied omtrent zijn eigen daden aan te heffen, er zijn namelijk altijd wel een paar onderdanen in zijn buurt die vanuit de hen zo eigen, maar toch zorgvuldig getrainde houding naast een nauwgezet onderhouden sociale reflex automatisch doch vastberaden meezingen: borst naar voren, kont naar achteren, voetjes tegen elkaar, minzaam buigend met een glaasje in de hand. En in die omstandigheden verschijnt de eeuwig vrijzinnige ´borrel´grijns als vanzelf terwijl de oogopslag achter de grijns gelijktijdig in al zijn verhevenheid neerbuigend zijn directe omgeving streelt, net zoals de spontaan ontspruitende ´demonstratierecht gedachten en kansen´ ter meerdere glorie van iemand´s functie of individualiteit zich weer op een ander moment onstuitbaar naar boven weten te werken.
Allemaal moeilijke ´taal´ voor berekening en eigenbelang en de dader acht het ´niet gezien´, tsja …

Roel Prins
26 november 2018 at 12:35
Met verbijstering neem ik waar hoe burgemeesters, onder het motto van de grondwet, zich hebben geschaard bij hen die de ootlog hebben verklaard aan de Westerse Verlichte Beschaving. Daar demonstreer ik tegen. In woord en geschrift !

e
26 november 2018 at 15:53
Maar wel zo wijs , dat u in meervoud schrijft. U vermijd wijselijk , om een directe beschuldiging te uiten.

Roel Prins
26 november 2018 at 20:42
Het probleem is groter dan Schuiling alleen. Door van een constatering een beschuldiging te maken draagt gij bij aan de bestrijding van de vrijheid van meningsuiting en aan de bestrijding van het demonstratie recht.

HTD
26 november 2018 at 12:56
Hij die zelf onschuldig is gooie de eerste steen

chen zhao
26 november 2018 at 13:07
Op Wikipedia las ik de woorden van filosoof Karl Popper die hij schreef in “De open samenleving en haar vijanden”(1945). Ik citeer:” Minder bekend is de paradox van de tolerantie: onbeperkte tolerantie moet leiden tot het verdwijnen van tolerantie. Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs jegens hen die zelf intolerant zijn, als we niet bereid zijn een tolerante samenleving te verdedigen tegen de aanvallen van de intolerante medemens, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie.” Laat Schuiling eens nadenken voordat hij zijn verdraagzaamheid etaleert!

Dick Berts
26 november 2018 at 13:08
Schuiling: “Waarom staat de voorman van de liberale partij niet voor de kernwaarden van onze democratische rechtstaat?” Wat een zieke hypocriet! Een ontruiming dient altijd drie dagen van te voren te worden aangekondigd. Dat is bij de ontruiming van het Rob Scholte Museum en van zijn daarbij horende woonhuis NIET gebeurd. Een grovere inbreuk op de kernwaarden van onze democratische rechtstaat is niet mogelijk. En waarom deed Schuiling dat (hij gaat zich als lafaard natuurlijk achter de door hem aangestuurde deurwaarder verschuilen). Omdat hij bang was voor pro Scholte demonstraties!! Voor de liefhebbers, artikel 555 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering: “De gedwongen ontruiming van onroerende zaken moet worden voorafgegaan door een exploit van een deurwaarder, houdende bevel om binnen drie dagen aan de executoriale titel te voldoen”. Ook Gerechtsdeurwaarder Loes Vermeer heeft hier op deze site al schande van gesproken.

Peter
26 november 2018 at 13:45
Stoere jongen die Schuiling. Proberen over de rug van z’n partijgenoot witte voetjes te halen bij de Helderse bevolking om zodoende zijn goede blazoen weer op te poetsen en de aandacht op zijn persoon van zich proberen af te halen. De grote VVD truc. Rutte hanteert dit telkens als hij in het nauw zit. Laatst met de discussie over de dividend belasting werden er plots vier Russen van straat geplukt, de sticker spion opgeplakt en over de grens gezet. Rutte was opeens een nationale held. Nu ook in Den Helder, Schuiling is plots een held. Maar hij komt feitelijk op voor een minderheid die tegen zwarte Piet wil demonstreren. Voor mij is het een hypocriet die met een misselijkmakende actie zijn huid probeert te redden. Laat hij deze energie steken in de Helderse politiek i.p.v. landelijk zich te gaan bemoeien met iets wat nergens opslaat. Dar heeft hij nl. al een hele kluif aan.

Henk van Kuijk
26 november 2018 at 17:42
Vele burgemeesters maken inmiddels een grote denkfout, ook dhr. Schuiling. Kinderen tot 18 jaar hebben geen stemrecht. Daaruit vloeit voort dat ze dan ook niet hard geconfronteerd hoeven te worden met politieke demonstraties die tegen hun feest zijn gericht. Zij vormen namelijk het hoofdpubliek waar dhr Schuiling het over heeft:”…….. als het even kan, brengt de demonstratie binnen oog- en gehoorsafstand van datgene waar de demonstranten tegen ageren.” Maar tegen kinderen die geen verweer en geen stemrecht hebben, demonstreer je niet.
Daarnaast is er steeds sprake van smaad: Er is aantoonbaar dat Zwartepiet al bestond in de middeleeuwen en niets te maken heeft met racisme (een zeer ernstige aanklacht). Het wachten is op aangifte wegens smaad. Ik doe mee.
Dhr Dijkhoff heeft ongetwijfeld ook de positie van kinderen in gedachten, en niet het populisme. Hij zei namelijk dat hij zijn eigen kinderen niet wilde blootstellen aan harde actievoerders tegen hun feest.

Peter
26 november 2018 at 19:32
Je hebt gelijk Henk. Schuiling lijkt helemaal het spoor bijster te zijn op zoek naar erkenning en eerherstel. Hij pakt alles aan om uit de schijnwerpers te komen. Op FB zie ik plots mensen die hem als een held zien. Belachelijk.

Dick Berts
26 november 2018 at 19:49
De ongekozen stadhouder Koen Schuiling is het ultieme bewijs dat wij burgers er volstrekt niet meer toe doen. Bij de Action kosten gele hesjes maar een euro …

ED
26 november 2018 at 20:40
Ik dacht; ik ga weer eens kijken naar DWDD. Een programma dat om 19.00 uur wordt uitgezonden. Er was een tijd dat je Sesamstraat vlak daarvoor kon kijken. In dit programma krijgen te veel minderheden, net als in menig ander programma, te veel podia……. Dit keer de GHB verslaving; je krijgt nog net niet het recept (wel de ingrediënten) om dit te maken……. Schaamteloos wordt dit om 19.10 uur vertelt en gedeeld.
Wat heeft dit te maken met bovenstaande?……. Publieke volwassenen zijn totaal doorgeslagen. In hun concurrentiestrijd om de kijkcijfers (of lezers, of kiezers) is er bereidheid om niets en niemand ontziend te shockeren. Ik geloof zelfs dat media zorgelijke dingen veroorzaken, opzoeken en/of in stand houden.
Ik stel me zo voor als een jongen van 7:
Meneer van Nieuwkerk; Ik zag Sinterklaas en zwarte piet. Ik mocht iets later opblijven van mamma. Sinterklaas kwam, met veel zwarte pieten. Ik kreeg een hand en pepernoten. Ik zag wel allerlei boze mensen. Ik snap dat niet. Pappa keek niet blij.
Of een meisje van 14:
Beste heer van Nieuwkerk; ik kwam terug van sporten en zag uw programma (mijn ouders waren boodschappen doen). U had het over GHB… Mijn moeder heeft keuken ontstopper van de LIDL. Werkt dat ook?
Het is ongelooflijk wat er gebeurt in de praatprogramma’s. Ongelooflijk…..
Stel je voor dat je 5 jaar oud bent en dat je nog richting puberteit moet…. en dan nog puber moet zijn….. Bah.. we zijn helemaal doorgeslagen. Ik maak me hele, hele, hele, hele grote zorgen om onze jeugd.
Ik schaar mij volledig achter de inbreng van Chen Zhao

Denise
28 november 2018 at 03:37
Waar was deze dwaas van een burgemeester toen de demonstraties van Pegida verboden werden?

Henny
29 november 2018 at 02:51
Dat weten we nu wel dat iedereen recht tot demonstreren heeft maar is die Schuiling nou zo dom dat hij niet weet wat Klaas Dijkhoff bedoeld ???? Klaas Dijkhoff komt op voor de kinderen die willen genieten van het Sinterklaasfeest zoals het bedoeld is n.l EEN FEEST VOOR DE KINDEREN wat begrijpt die Schuiling daar nou niet aan, hoe moeilijk kan het zijn ?? En dan tussen het kinderfeest staan er van die schreeuwende idioten die racist roepen e.d, goh wat klinkt dat toch leuk tussen de kinderen die allemaal Sint Nicolaas liedjes zingen en helemaal zenuwachtig wachten op de Sint en zijn Zwarte Pieten. Dat wil Klaas Dijkhoff nu voorkomen dat dat leuke kinderfeest verpest wordt door die roeptoeters die de klok hebben horen luiden maar weten nog steeds niet waar de klepel hangt. En meneer Schuiling als je nog wat tijd over hebt dan moet je de docu “Wild Geraas” eens bekijken van Arnold-Jan Scheer, die heeft 30 jaar onderzoek gedaan naar de oorsprong van Zwarte Piet in alle landen van de wereld. En kom op zeg iedereen weet toch dat het een mythe is, mensen die zich verkleden en schminken !!! Het racisme zit in het hoofd van die roeptoeters !!!

https://denhelderactueel.nl/2018/11/helderse-vvd-burgemeester-veegt-dijkhoff-de-mantel-uit/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image