Koen Schuiling, burgemeester – Blauw, het nieuwe grijs + Vandaag Voorheen – Claus’ stropdas ban, 9 december 1998

Blauw, het nieuwe grijs

We onderscheiden ons graag. Kom op zeg, we hebben verstand, karakter en smaak. We zijn individualisten. We zijn niet van de grote massa. Eigenlijk is het best een beetje beledigend als iemand zegt, dat we tot de meute behoren. Alsof die ons de wet kan voorschrijven, of kan beïnvloeden. Alsof we niet zelf nadenken. Pffff…

Ik ben op een congres. Een professor dankt de aanwezige prinses, dat haar man zijn das losknoopte. Nu kan hij haar toespreken met open boord. Ik denk niet, dat dat de boodschap van prins Claus was. Die ging heel wat dieper, al werd dat beeld wel gevestigd. Ook professoren kunnen knap dom zijn.

Maar de das verdwijnt en in hoog tempo. Zoals baardjes bij mannen weer wel overal te zien zijn. Beetje vlassig soms en dan weer vol en prachtig. Dankzij speciale kappers, lotions, trimmers en tig artikelen in heuse mannenbladen. Over een tijdje scheren we weer glad, want haren in je gezicht… yekkkk. Dan kan het ‘echt’ niet meer.

Vroeger droeg je een grijs pak. Van dominee tot burgemeester. Ministers hadden er een vestje onder. En het moest wel heel gek lopen als een man in een pak met krijtstreep geen bankier was.

Ik kijk naar de recente foto van de ministers op het bordes. Op bezoek bij de Koning. Groepsfoto na de beëdiging. Inclusief het staatshoofd zelf, bijna allemaal blauwe pakken. Heel individualistisch allemaal.

Blauw is het nieuwe grijs. Een van de ministers wil toch een puntje maken. “Kijk mij eens niet tot de massa te behoren”, lijken zijn witte schoenen te schreeuwen. Om zijn aangepastheid daarmee juist te benadrukken. Geeft niet, maar had gewoon een grijs pak aangetrokken. Dat individualistische is best een heel gedoe.

Denheldersdagblad.nl, donderdag 30 november 2017

https://www.denheldersdagblad.nl/algemeen/column-van-de-burgemeester-blauw-het-nieuwe-grijs

Claus’ stropdas ban, 9 december 1998

Gepubliceerd op 9 dec. 2013

9 december 1998 – Prins Claus proclameert de “Declaration of the Tie” en roept mannen op om zich te ontdoen van “het juk van de stropdas”

Reacties:
https://youtu.be/PmrOuCVL3KU

2 Comments

  1. Al draagt de aap een gouden ring….

  2. Michiel Wouters schaarde hem onder de grijze muizen en ontving een reprimande; in zijn column vindt u Schuilings gelijk: “De burgemeester blijkt een grijze rat !”.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.